2. června 2021 07:00
Aneta GretzováPřipravujeme folklorní speciál Prostřeno!
Prostřeno! bude i v tomto týdnu stát za to. K plotnám, plotýnkám i vařičům se postaví tři muži a dvě ženy. Kromě kulinářského umu budou chtít předvést také folklorní speciality, které je baví.
Kdo si poradí s úkolem týdne, kterým je tentokrát krajová souborová chuťovka? Soutěžící budou i v tomto týdnu bojovat o hlavní výhru 60 tisíc korun a také o diváckou přízeň, která jim může přinést 10 tisíc. Ze stejné částky se pak bude moct těšit i jeden z diváků, pokud bude štěstěna na jeho straně. Sledujte Prostřeno! od pondělí do pátku a hlasujte!
Jako první se do kuchyně postaví Jarmila. Vede spokojený život, na nic si nestěžuje a přihlásila se po dohodě s přáteli z folklorního souboru, do kterého už dlouho pravidelně dochází. Chce reprezentovat soubor i své dovednosti v kuchyni. Trefí se svým menu do chutí lidí, které nezná a nikdy je neviděla? To uvidíte už v pondělí, kdy se bude podávat následující menu: 1) šneci naslano z listového těsta, 2) bramborová skalická polévka, 3) čimčaráčci s čínskou pomstou, 4) banán s pudinkem a šlehačkou.
Úterní večer bude patřit Josefovi. Rád chodí běhat a dbá o svoji fyzickou kondici. Jeho hlavní zálibou a prací je hudba – folklor – Vojenský a umělecký soubor Ondráš pod Ministerstvem obrany ČR. Je občanský zaměstnanec – působí v tomto souboru od roku 2006, tedy 15 let, a to jako houslista a primáš v jedné ze dvou cimbálových muzik. Menu sestavil z jídel, která má rád. Jak je jeho hosté ocení? Podávat se bude: 1) játrová paštika s domácím chlebem, 2) masový vývar se zeleninou a strouhanou těstovinou, 3) špikované kuřecí stehno s paprikovou smetanovou omáčkou a petrželovým knedlíkem, 4) jablečný piškotový štrúdl s pudinkem a šlehačkou.
Středeční hostitel Libor se do Prostřeno! dostal tím, že jeho soubor dostal nabídku a on se jí ujal. Pokud by vyhrál, tak by výhru rozdělil – část by dal Slováckému krúžku a část by daroval středisku pro vodicí psy. Jídla pro menu si vybral, protože jsou mezinárodní. Má rád svoji práci, baví ho historie a psaní. Jezdí rád na chalupu na Vysočině. Pokud to jde, také rád cestuje po památkách střední Evropy a dalších zemí. Má rád folklor a zpěv. Zajímá se o historické zbraně, má rád víno, vaření, řeznictví a práci se dřevem. A co bude podávat? Jeho hosté se mohou těšit na následující: 1) crostini di fegatini alla Toscana, prosciutto di Parma, parmazán, 2) polévka po templářském zvyku, 3) hovězí pečeně „moravské babí léto“, šťouchané brambory, 4) jablka v županu s přelivem z vinného šodó.
Ve čtvrtek předvede, co v kuchyni dovede, Aranka. Aranka je pyšnou babičkou – má vnučku Mateu, které je šest let a vystupuje ve Slováckém krúžku Charvatčané v dětském sboru. Z jejího souboru neměl nikdo odvahu postavit se před kameru, Arance se nápad představit folklor naopak líbil. Pokud by vyhrála, peníze by věnovala Slováckému krúžku. Jako zábavu si pro své hosty připraví zpěv a tanec v klubovně. Co svým hostům bude podávat, aby obstála a vyhrála? 1) panýr grilovaný na zelných listech s mangovou omáčkou a oříšky, 2) zeleninový vývar s domácí drobenkou, 3) dušené srnčí s kořenovou zeleninou a bramborovou kaší, salát, 4) čokoládový smetanový dortík.
Jako poslední soutěžící tohoto týdne se představí Petr. Je svobodný, bezdětný a má dva starší sourozence. Jeho maminka je v důchodu a otec pracuje jako advokát. Přihlásil se sám, aby měl možnost reprezentovat jejich folklorní soubor Danaj ze Strážnice. Pokud by vyhrál, tak by peníze daroval souboru na financování cesty na zahraniční festival, kde mají možnost reprezentovat Českou republiku. Co se tedy objeví na talíři a půjde o menu vítězné? Podávat se bude následující: 1) pedrova pizza, 2) carabaccia, 3) guancia di manzo brasata al vino rosso noc pure di patate, 4) tiramisu.