26. května 2021 09:00
Aneta GretzováPřipravujeme pivní speciál Prostřeno!
Prostřeno! bude i v tomto týdnu stát za to. Výhradně muži se postaví k plotnám a sporákům během pivního speciálu. Chystat se budou nejen dobroty z piva, ale také k pivu.
Komu se bude dařit, komu méně? Jak chutě ovlivní výsledné bodování? A kdo si poradí s úkolem týdne, kterým je tentokrát pivní závin?
Soutěžící budou i v tomto týdnu bojovat o hlavní výhru 60 tisíc korun a také o diváckou přízeň, která jim může přinést 10 tisíc. Ze stejné částky se pak bude moct těšit i jeden z diváků, pokud bude štěstěna na jeho straně. Sledujte Prostřeno! od pondělí do pátku a hlasujte!
Jako první se do kuchyně postaví zámečník Milan. Je rozvedený, má tři dospělé dcery a je hrdým dědečkem dvou vnoučat. Má přítelkyni. Do pořadu ho přihlásil kamarád, který je přesvědčený o tom, že Milan umí skvěle vařit. Jako zábavu si pro své přátele připravil ochutnávku piv. Pokud by vyhrál, peníze by rozdělil mezi své děti. Trefí se svým menu do chutí lidí, které nezná a nikdy je neviděl? To uvidíte už v pondělí, kdy se bude podávat následující menu: 1) Domácí pomazánky s toustem, 2) fazolová polévka s domácí klobásou, 3) vídeňský a cikánský řízek, šťouchané brambory, domácí tatarka a dip, 4) babiččina domácí žemlovka.
Úterní večer bude patřit Václavovi. Pracuje jako agronom ZD Březina. Žije s manželkou, se kterou má čtyři dcery. Do pořadu ho přihlásila jeho manželka, protože podle ní umí dobře vařit. Případnou výhru by použil na opravu terasy. Jako zábavu si pro své hosty připraví paměťovou hru. A proč sestavil toto menu? Momentálně drží dietu, a na tyto jídla má velkou chuť, proto je zvolil jako své soutěžní menu. Jak to jeho hosté ocení? Podávat se bude: 1) Škvarkové sádlo s domácím pečivem, 2) hovězí vývar s domácími játrovými knedlíčky a drobením, 3) řízková variace se šťouchanými bramborami, 4) smažená jablíčka v těstíčku.
Středeční hostitel, číšník Filip, se do Prostřeno! dostal tím, že jej přihlásil přítel. Pokud by vyhrál, tak by vzal přítele na dovolenou. Jako zábavu si pro své hosty připraví barvení zástěr fixy. Toto menu si vybral proto, že má rád sladko-slané kombinace. Rád pozná nové lidi a něco nového se naučí. Věří, že natáčení bude náročné, ale také to bere jako životní příležitost. Splní si plány a bude servírovat vítězné menu? Hosté se mohou těšit na následující: 1) Švestky balené ve slanině s mandlemi, 2) hráškový krém s krutony, 3) kachní prso s batátovým pyré, 4) crème brûlée.
Ve čtvrtek předvede, co v kuchyni dovede, Jakub. Aktuálně je jako OSVČ na volné noze a živí se jako rektor Pivní akademie Jakuba Šrubaře, průvodce v pivovaru a provozovatel degustační restaurace v pivovaru „Létající výčepní“ – školitel a poradce v gastronomii pro pivovar nebo individuálně na míru pro odbornou a laickou veřejnost. Za normálních okolností by koupil něco ženě, dceři a soutěžící by pozval na výlet po pražských hostincích. V této nelehké době by si ale výhru ponechal na takzvanou finanční vatu. Co svým hostům bude podávat, aby obstál a vyhrál? Bude to následující menu: 1) Bůček v pivním županu s křenovo-zelným salátem, 2) slepičí vývar s nudlemi, 3) pivní krkovice se zapečenými bramborami, 4) pivní bábovička.
Jako poslední soutěžící tohoto týdne se představí Vojtěch. Vojtěch je svobodný muž s prázdným srdcem (a prý i žaludkem). Do pořadu se přihlásil sám, protože prohrál sázku s přáteli. Pokud by vyhrál, tak by peníze použil na novou kuchyň. Jako zábavu si pro své hosty připraví vědecké experimenty. Menu sestavil z jídel, která má rád. Česká a hutná. Co se tedy objeví na talíři? A půjde o menu vítězné? Podávat se bude následující menu: 1) Grilované žampiony plněné nivou a slaninou, 2) bramborová polévka s hříbky, 3) hovězí na černém pivu, šťouchané brambory, 4) piškotové překvapení.