Připravujeme premiérové Prostřeno! z Olomouckého kraje
Příště budeme prostírat v Olomouckém kraji. Na Hané se o šedesát tisíc korun a hostitelskou čest k tomu utkají tři muži a dvě zajímavé ženy.
Dva muže, kteří uvaří začátkem týdne hned po sobě, dělí čtyřicet let, třetí je zastánce rostlinné stravy. Jak soupeře rozdělí „bitva o maso“? Každopádně zklidnit se budou moci u výroby kynutého těsta – to je totiž záludný úkol týdne, který soutěžící čeká. Jak si s takovým zadáním Moraváci poradí? To uvidíte už příště… A nezapomeňte opět hlasovat, vždyť deset tisíc korun může vyhrát nejen váš favorit, ale také vy!
Jako první se k plotně postaví milovník jídla, podruhé šťastně ženatý trojnásobný otec Bronislav (60). Mezi bohatý včet koníčků prvního a nejstaršího hostitele patří modelářství, létání s drony a letadly, fotografování a amatérské filmování. Dále střílení na terč z dlouhé i z krátké zbraně, hra na kytaru a další hudební nástroje. A také vaření, protože v kuchyni svého rodinného domu se Broňa rozhodně neztratí. Nebojí se dokonce ani pečení, troufne si hned na několik těst. Bronislav napeče, navaří a nasmaží pořádnou porci jídla. A masa v něm bude dostatek. Jak zareaguje na jednoho ze svých strávníků, když zjistí, že Josef maso nepapá? Bude Pepa aspoň ochutnávat? Pondělní menu: 1) Pelmeně po našem 2) Zeleninová polévka Hanačka podle babičky Husárkové 3) Polovnická kýta 4) Pařížské kostky.
Druhou večeři nachystá osobní strážce a zároveň nejmladší hostitel týdne Daniel (19). Ten má po otci původ z Íránu, diskutovat se ale bude hlavně o Danielově povolání. Po maturitě totiž pracuje jako bodyguard. A každého zajímá, jak to funguje. Daniel je ale ke své práci diskrétní a moc toho neprozradí. Zato ve svém menu svůj exotický původ nezapře, Jaké bude jeho kuře na perský způsob? Nebo by si hosté radši dali to české, třeba s nádivkou? Mladý hostitel, který si utužuje svoji kondici v posilovně nebo boxem, nemá doma v Přerově ani dostatek stejného nádobí. Někdo dostane talíř, jiný mističku. Bude to někoho pohoršovat? A bude se mluvit i o mamince, která se u syna zdržuje docela často. Úterní menu: 1) Šunková rolka 2) Kuřecí vývar 3) Kuře na perský způsob 4) Banánový split s kapkou štěstí.
Středeční večer na svá bedra vezme máma pěti dětí Irena (43). Třetí hostitelka z Olomouce prozradí, jak se to stalo, že má tolik ratolestí a že na všechno zůstala sama. Irena to zrovna nemá jednoduché. Ale během soutěže ve vaření by se jí nabyté zkušenosti zasloužilé matky mohly hodit. Irena překvapí pizzou, na té si hosté pochutnají. A jak to bude s dalšími chody? Bude i něco z grilu a domácí houstička, taky cuketové polévka a maso a omáčka. Ale co Pepa, na čem si milovník rostlinné stravy pochutná ve středu? Ne všichni jsou k jeho alternativnímu způsobu života tolerantní. Chvílemi začíná přituhovat. Dokáže pětinásobná máma udržet dobrou náladu u stolu? O zábavu se stará hlavně Bronislav, který má ke všemu co říci… Středeční menu: 1) Domácí houska s olomouckou specialitou na grilu 2) Cuketová polévka s opečenými krutony 3) Krkovička s pepřovou omáčkou a opečenými brambory 4) Domácí dort.
Všichni jsou zvědaví na večer u propagátora zdravé výživy Josefa (28). Pochází z Vysočiny a studoval v Olomouci, kde dnes žije se svou přítelkyní a kočkou. Zastánce zdravé, především rostlinné stravy samozřejmě nachystá menu bez masa a živočišných produktů. K tomu ale připraví i pár přednášek, a dokonce i osvětovou zábavu. A to bude něco na Broňu, který se snaží Pepův večer bojkotovat. Ostentativně dává najevo, že pro něj existuje jen jedna cesta – ta s masem. Josef se mu snaží vysvětlit, že je nemocný. A to bude poslední kapka. Broňa si připadá zdravý jako řepa a na Josefa začne útočit. Ostatní by si na alternativním menu i docela pochutnali, ale všem náladu zkazí napjatá atmosféra u stolu. Čtvrté menu: 1) Fuhrmanův salát s ořechovým dresinkem a kukuřízkem 2) Esselstynova řepová polévka s rostlinnou smetanou 3) Ornishovy žampionovo-špenátové lasagne 4) Banánovo-burákovo-makovo-čokoládová zmrzlina s borůvkovo-skořicovo-datlovou polevou.
Poslední večeři připraví profesionální vojačka Martina (26). Ta prozradí, proč si vybrala zrovna takové povolání. A také, že lásku našla u svého útvaru. Martina, která má ráda sport a četbu, vsadí na moderní světáckou kuchyni, kde bude například panenka Welington. Kreslit se budou karikatury a ctižádostivá Martina se bude vůbec hodně snažit. Bude večer u ní podléhat vojenské disciplíně, nebo u stolu povládne dobrá nálada? A hlavně udrží se ve finále klid a mír? Dojde totiž i na páteční vyříkávání. Každý má svou pravdu a každý chce, aby v pátek zazněla. 1) Carpaccio z červené řepy 2) Jarní minestrone s kuřecími knedlíčky 3) Panenka Wellington 4) Piškotové tajemství.
A jak poslední večer dopadne? Kdo to příští týden vyhraje? A bude to výhra zasloužená?
Sledujte Prostřeno! také online v našem archivu.