Připravujeme premiérové Prostřeno! ze Zlínského kraje!
Příští Prostřeno! zamíří do Zlínského kraje, kde se potkají a utkají tři muži a dvě ženy. Tři mladíci a dvě Zdenky, které od sebe dělí celá generace.
Tahle parta je opravdu pestrá, jsou v ní zastoupeny všechny věkové skupiny. Úkolem týdne bude meloun, v létě tak osvěžující a lákavé ovoce. Nebo je meloun vlastně zelenina? A jak si s melounem soutěžící ze Zlínska poradí? Někdy opravdu naslano jako se zeleninou. To však uvidíte až příště… A nezapomeňte opět hlasovat, vždyť deset tisíc korun může vyhrát nejen váš favorit, ale také vy!
První večeři nachystá důchodkyně Zdenička (69). Maminka tří dětí a babička šesti vnoučat se spolehne na svůj kuchařský um a útulný domov. Nebude vymýšlet žádné extrabuřty a vsadí na starou dobrou klasiku. Buřty budou jen součástí zábavy. Hosté její menu přirovnají k babičkovské kuchyni – poctivé a dobré. Zdenička nebude na slovo skoupá a prozradí i něco ze svého života vdovy. Výhra by se jí hodila, přála by si nové spotřebiče, které už dosluhují. Jídlo bude chutné, zábava potěší, atmosféra příjemná. Co víc si přát? Zvlášť když ke stolu usedne docela mladá sestava. Pondělní menu: 1) Bruschetta 2) Kuřecí vývar, domácí knedlíčky, nudle 3) Roštěná s opékaným bramborem 4) Sladké překvapení.
V úterý se k plotně postaví kurýr balíkové služby Jakub (27), který hosty seznámí se svým tetováním a pohnutým životním příběhem. Tatínek malého syna se už musel poprat o život. Možná proto se teď ničeho nebojí. V kuchyni se bude Jakub hodně snažit, ale nevyhne se překážkám. Polévka bude studená a gril bude trochu zlobit, na jídlo se dlouho čeká. Dočkají se hosté masa? Kuba je ale zábavný a upřímný hostitel – předtím pracoval jako číšník a barman. Dokáže hosty oslnit zábavou, ohnivou barmanskou show? Úterní menu: 1) Balsamico salát s kuřecím masem a opečenou bagetkou s bylinkovým máslem 2) Tomatová polévka s tarhoňou 3) Vepřové špízy na grilu s americkými bramborami, domácí tzatziki 4) Bezlepková jahodová roláda, frappé s domácí zmrzlinou.
Ve středu hosty k sobě domů pozve uklízeč Roman (23), ve svém domku ale moc uklizeno nemá. A budou se dít věci: ukáže se, že kovářova kobyla chodí bosa. Hosté se až štítí u něj jíst. Roman je velký moravský patriot a chtěl by obnovit Velkou Moravu. A to docela razantně. Také by se nebál znárodňovat a o pomoc požádat cizí vojska. Je připraven, doma má dokonce plynovou masku. Na hosty ale připraven není. Ukáže se však, že Roman hlavně mluví, ale má co dělat sám se sebou i s přípravou jídla. Soupeři čekají, pomohou s nádobím a diví se, co jim přistane na talíř. A moučník moravské vdolečky, který dal hostiteli tolik práce, Roman spálí. Středeční menu: 1) Šunková rolka s křenovou pěnou 2) Hovězí vývar s játrovými knedlíčky a celestýnskými nudlemi 3) Znojemská pečeně, knedlík 4) Moravské vdolečky.
Další mladý muž uvaří ve čtvrtek. Mirek (24) pracuje jako elektrotechnik, ale jeho koníčkem je hlavně hudba. Večery tráví hraním nebo si hraje se svým DJ pultíkem, což bude i součástí moderní zábavy. Mirek je momentálně nezadaný. Čtvrtý hostitel se netají tím, že prý skoro vůbec nevaří a už vůbec ne pro více strávníků. Jak si poradí s výzvou nasytit čtyři hladové krky? Pokoří vyučené kuchaře? Dokáže se u plotny vybičovat k nějakému výkonu? Mirek vsadí na příjemné menu s hovězími líčky. Jak večeře zachutná Zdeničce? A Romanovi? Tomu zaskočí a málem se zadusí… Čtvrteční menu: 1) Lososová pomazánka, tousty 2) Brokolicový krém s krutony 3) Hovězí líčka na červeném víně 4) Panna cotta.
Poslední večer připraví druhá Zdenka (40), ta mladší. Rozvedená maminka jedné dcery pracuje jako provozní restaurace a pracuje hodně. Bydlí ve Zlíně v baťovském domku, kde má andělíčky a nástěnku svých snů a vizí. Zdenka vsadí na menu od šéfkuchaře a vede si celkem zručně. Jídelníček obsahuje dva předkrmy - podaří se? Večer to bude neklidný. Bude pokračovat hledání největšího taktika, najde se? A atmosféra pohodová zrovna nebude. Hodně se bude mluvit o Romanovi a jeho životním stylu. Stane se z toho taková hra na pravdu. Kdo se bude chtít vyjádřit, ten se vyjádří… Páteční menu: 1) Sušená švestka v kabátku anglické slaniny, pečená v listovém těstě s omáčkou Cumberland a uzený losos v listovém těstě s koprovým dipem 2) Cibulačka s opečeným toustem na másle a hoblinkami parmezánu 3) Pečená vepřová panenka s variací omáček, gratinované brambory s bylinkami 4) Sestřino pokušení.
Jak to všechno ve Zlínském kraji dopadne? Kdo to ve finále příště vyhraje? A bude to výhra zasloužená? Sledujte Prostřeno! i příště!