Připravujeme Prostřeno! s kuchařskými učni
Prostřeno! bude opět velmi zajímavé. Ke sporáku se postaví pět studentů odborných škol a mezi nimi jen jediná žena. Všichni byli nominováni svými školami a rozhodně budou chtít skvěle reprezentovat.
Komu se zadaří a vsadí na chutné menu, které ale také zvládne připravit? A kde bude příprava, případně servírování, pokulhávat? Jak se kdo popere s úkolem týdne, kterým je pokrm z vajec? A kdo si ho jako první všimne?
Soutěžící budou jako už tradičně bojovat o hlavní výhru 60 tisíc korun a také o diváckou přízeň, která jim může vynést deset tisíc navíc. Ze stejné částky se pak bude těšit i jeden z diváků, pokud ovšem bude mít trochu štěstí. Sledujte proto Prostřeno!, hlasujte – a třeba to budete právě vy!
Jako první se do kuchyně postaví studentka Viktoria. Práce jí půjde skvěle od ruky, jedinou nevýhodu má v tom, že přesně nemůže odhadnout své soupeře. Přesto neznervózní a předvede menu, za které by se nemusel stydět lecjaký starší profesionál. Ovšem pochutnají si na menu její hosté, nebo budou studenti taktizovat od samého začátku? Na talíři se jim objeví: 1) plátky pečeného telecího masa s celerovou majonézou, 2) polévka z mladého kuřete s trhaným masem, zeleninou julienne a bylinkovými celestýnskými nudlemi, 3) na rozmarýnu pečený hřbet ze selátka s medovým glazé, meruňkovo-jablečné chutney, karlovarské knedlíky, 4) marinovaný ananas v bílém rumu, mátový crème fraîche, malinový sorbet.
Úterní večer bude patřit Lukášovi. A jeho mistrovi. Na pořadu dne tak bude klasická česká kuchyně, která zaslouženě překvapí. Stejně jako setkání s kulinářskou celebritou. Co se o Lukášovi dozvíme a proč se rozhodne splnit úkol týdne mnohem složitěji, než by bylo nezbytné? Sledujte už v úterý. Co se bude servírovat? Samé dobroty: 1) kachní paštika s brusinkovým pyré dle paní z Valdštejna, 2) myslivecký bažantí vývar s bylinkovým knedlíčkem, 3) králičí závitek na houbovém ragú, karotka, domácí špecle, 4) zapečená vinařská hruška s ostružinovou čokoládou.
Středeční hostitel, student Michal, miluje vaření. Chystá se k maturitě, na soutěž si přesto čas našel. Jak mu to v kuchyni půjde a jak menu ohodnotí jeho spolusoutěžící? Kdo ocení zábavu v podobě tvorby květinové dekorace? A má Michalovo menu šanci na výhru? Posuďte sami: 1) siven, kopr, pomeranč, brambory, 2) řeřichový krém, mrkvovo-pohanková kroketa, 3) telecí svíčková, lišky, cuketa, červené víno, brusinky, 4) limetovo-mátová pěna, smetanová zmrzlina, lesní ovoce.
Ve čtvrtek předvede, co v profesionální kuchyni dovede Zdeněk. Je rád, že může svou školu reprezentovat a že se zároveň naučí něčemu novému. Menu sestaví ambiciózní, nebude ale občas nad jeho síly? Jaké pokrmy jeho hosté ocení, jaké zkritizují? Bude soutěžícím celkově jeho jídlo chutnat? Menu, se kterým chce zvítězit, vypadá takto: 1) hovězí roastbeef s dijonskou omáčkou s kapary, opečená francouzská bagetka, lehký salát, 2) francouzská cibulačka, 3) kuřecí supreme na rozmarýnu s batátovo-bramborovou kaší, 4) flambované palačinky s pomerančovou šťávou.
Jako poslední soutěžící tohoto týdne se představí Adam. Během týdne poměrně kritizoval, na druhou stranu bylo jasné, že se chce o gastronomii dozvědět co nejvíc. Absolvoval zajímavou praxi a ostatní ho považují tak trochu za favorita. Podaří se mu naplnit jejich očekávání? A na jaké menu vsadí? Podávat se budou tyto chody: 1) salát z rajčat a vodního melounu, sýr feta, bazalkový olej, 2) mrkvový krém s kokosovým mlékem a koriandrem, 3) jelení hřbet s dýňovým pyré, růžičkovou kapustou a brusinkami, 4) limetkovo-meduňkový sorbet s bezovou pěnou a mandlový crumble.