Seriály a filmy

12. dubna 2022 07:00

petra.jarosevska@iprima.cz

Připravujeme Prostřeno! Velikonoce

V Prostřeno! tentokrát budou předvádět své umění dvě ženy a tři muži. Všichni byli osloveni produkcí. Třeba proto, že jsou z kraje, kde se na dodržování velikonočních tradic velice dbá. Takže kromě toho, jak umí jednotliví soutěžící vařit, zjistí také to, jaké tradice se po staletí dodržovaly v moravských rodinách.

Kdo si představení v kuchyni užije, a komu se moc dařit nebude? Zradí někoho potraviny, ruce nebo snad skladba menu, které nebude možné v časovém limitu stihnout? Kdo bude nakonec největším taktikem?

Soutěžící bojují jako již tradičně o hlavní výhru 60 tisíc korun a také o diváckou přízeň, která jim může vynést deset tisíc navíc. Ze stejné částky se pak bude těšit i jeden z diváků, pokud ovšem bude mít trochu štěstí. Sledujte proto Prostřeno!, hlasujte – a třeba to budete právě vy!

Jako první se do kuchyně postaví Zdeňka. Ta je nyní v důchodu a věnuje se už jen tvorbě kraslic. Vyškrabování kraslic je u nich rodinná tradice a naučila se to od své maminky. Práce s kraslicemi spočívá v očištění skořápek (slepičích, kachních, husích a pštrosích), následně je třeba je odmastit, vydezinfikovat a nalakovat. Zdeňka lakuje vždy minimálně třicet skořápek v jedné barvě, aby to bylo efektivní. Po zaschnutí jsou skořápky připraveny ke zdobení. Každá kraslice je originál a nikdy nenajdete dvě stejné. Vzhledem k tomu, že Zdeňku tradice částečně živí, jistě bude tradiční i její menu. Na talíři se objeví: 1) játrová paštika, 2) masový vývar s knedlíčky, 3) pečená krůtí stehna na víně, šťouchané brambory, 4) svatební koláčky.

Úterní večer bude patřit Kateřině. Ta se se naplno věnuje Hustopečské mandlárně, kterou založila se svým bratrem v roce 2012. Hustopečská mandlárna je rodinná firma, která má šest zaměstnanců. Ve vedení je Kateřina s bratrem Michalem. Zabývají se výrobou a propagací produktů z mandlí. Kateřina je ráda, že se z jejího koníčku stala práce a splnilo se jí přání, kdy Mandlovka a další produkty propagují město Hustopeče po celém světě. A svůj produkt nezapomene dát ani do dezertu pro hosty. Jak ostatní její vášeň ocení? Podávat se bude toto menu: 1) veselá vejce, 2) pórkovo-květákový krém s mandlemi, 3) kuře a mandlová nádivka, 4) pěna s překvapením.

Středeční hostitel Vít se věnuje rodinnému vinařství. Postupně začal pomáhat a dělat své vlastní víno – ve třetím ročníku na vysoké škole spojil síly se strýcem a založili vinařství. Dnes je neodmyslitelnou součástí i jeho bratr Filip, který zastane práci ve sklepě a dělá výborné řízené degustace. Jejich táta zase pomáhá v kuchyni a u všeho, co je třeba. Vítova žena mu pomáhá se vším a je druhou hlavou jejich vinařství. Celá rodina má blízký vztah k tradicím a krajině, a proto mají i samotnou Pálavu na etiketách. Podávat se budou následující chody: 1) rozpečený kozí sýr na trhaném salátku s medem a mandlemi, opečený toust, 2) kulajda, 3) králík špikovaný domácí slaninou na špenátu z čerstvých kopřiv, máslové brambůrky s petrželkou, 4) lívanečky s borůvkami a zakysanou smetanou.

Ve čtvrtek předvede, co v kuchyni dovede, Jan. Pracuje v rodinném vinařství, kde má na starost obchod a marketing, ale i sběr, lahvování, vývoj nových produktů, degustace a cokoli, co je zapotřebí. Celá soutěž je pro Jana výzva – přirozeně je introvertní a toto je něco, co ho donutí se víc otevřít. Pokud by vyhrál, dal by peníze na charitu na pomoc obětem tornáda. Jako zábavu si připraví degustaci a sabrage. Podávat se bude toto menu: 1) jarní pomazánka s parmazánovými chipsy, 2) krémová hrášková polévka s mrkvovou trávou, 3) kotletky z mladého jehněčího s opečenými kapustovými brambůrkami, 4) Kaiserschmarrn.

Jako poslední soutěžící tohoto týdne se předvede Štěpán. Po ukončení studií se rozhodl, že se bude živit svým koníčkem a v roce 2014 založil pivovar s kamarádem, Frankies – a dodnes ho provozují ve dvou. Jeho práce je příjemným mixem mezi kancelářskou prací a fyzickou dřinou, kterou výroba a distribuce piva obnáší. Pokud by vyhrál, tak by peníze daroval někomu potřebnému nebo je dal nějaké charitativní organizaci. Jako zábavu si pro své hosty připraví ochutnávku různých piv a možná i hádání, z čeho jsou. Tato jídla jsou v jeho představách jarní a ideálně se hodí k pivu. Vybral si dva předkrmy, protože nemá moc rád polévky. Má jeho menu šanci na výhru? Podávat se bude: 1) jarní tvarůžkový chléb, 2) pivní játrové paté, 3) hovězí steak, 4) čokoládové brownies.

Sledujte Prostřeno! on-line v našem archivu.

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 10. 10. 2024

Možná právě procházíte obrovským růstem. Zaměřte se na to a zjistěte, kde je třeba udělat nějaké změny. To může být přerušeno silnou energií od jiných lidí nebo situací. Tyto záležitosti jsou důležité. Upozorňují vás na určité změny, které mohou být opožděné. Podívejte se, jak tento otřes může přinést růst a úspěch. Čekají vás příležitosti.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.