12. dubna 2022 07:00
petra.jarosevska@iprima.czPřipravujeme Prostřeno! Velikonoce
V Prostřeno! tentokrát budou předvádět své umění dvě ženy a tři muži. Všichni byli osloveni produkcí. Třeba proto, že jsou z kraje, kde se na dodržování velikonočních tradic velice dbá. Takže kromě toho, jak umí jednotliví soutěžící vařit, zjistí také to, jaké tradice se po staletí dodržovaly v moravských rodinách.
Kdo si představení v kuchyni užije, a komu se moc dařit nebude? Zradí někoho potraviny, ruce nebo snad skladba menu, které nebude možné v časovém limitu stihnout? Kdo bude nakonec největším taktikem?
Soutěžící bojují jako již tradičně o hlavní výhru 60 tisíc korun a také o diváckou přízeň, která jim může vynést deset tisíc navíc. Ze stejné částky se pak bude těšit i jeden z diváků, pokud ovšem bude mít trochu štěstí. Sledujte proto Prostřeno!, hlasujte – a třeba to budete právě vy!
Jako první se do kuchyně postaví Zdeňka. Ta je nyní v důchodu a věnuje se už jen tvorbě kraslic. Vyškrabování kraslic je u nich rodinná tradice a naučila se to od své maminky. Práce s kraslicemi spočívá v očištění skořápek (slepičích, kachních, husích a pštrosích), následně je třeba je odmastit, vydezinfikovat a nalakovat. Zdeňka lakuje vždy minimálně třicet skořápek v jedné barvě, aby to bylo efektivní. Po zaschnutí jsou skořápky připraveny ke zdobení. Každá kraslice je originál a nikdy nenajdete dvě stejné. Vzhledem k tomu, že Zdeňku tradice částečně živí, jistě bude tradiční i její menu. Na talíři se objeví: 1) játrová paštika, 2) masový vývar s knedlíčky, 3) pečená krůtí stehna na víně, šťouchané brambory, 4) svatební koláčky.
Úterní večer bude patřit Kateřině. Ta se se naplno věnuje Hustopečské mandlárně, kterou založila se svým bratrem v roce 2012. Hustopečská mandlárna je rodinná firma, která má šest zaměstnanců. Ve vedení je Kateřina s bratrem Michalem. Zabývají se výrobou a propagací produktů z mandlí. Kateřina je ráda, že se z jejího koníčku stala práce a splnilo se jí přání, kdy Mandlovka a další produkty propagují město Hustopeče po celém světě. A svůj produkt nezapomene dát ani do dezertu pro hosty. Jak ostatní její vášeň ocení? Podávat se bude toto menu: 1) veselá vejce, 2) pórkovo-květákový krém s mandlemi, 3) kuře a mandlová nádivka, 4) pěna s překvapením.
Středeční hostitel Vít se věnuje rodinnému vinařství. Postupně začal pomáhat a dělat své vlastní víno – ve třetím ročníku na vysoké škole spojil síly se strýcem a založili vinařství. Dnes je neodmyslitelnou součástí i jeho bratr Filip, který zastane práci ve sklepě a dělá výborné řízené degustace. Jejich táta zase pomáhá v kuchyni a u všeho, co je třeba. Vítova žena mu pomáhá se vším a je druhou hlavou jejich vinařství. Celá rodina má blízký vztah k tradicím a krajině, a proto mají i samotnou Pálavu na etiketách. Podávat se budou následující chody: 1) rozpečený kozí sýr na trhaném salátku s medem a mandlemi, opečený toust, 2) kulajda, 3) králík špikovaný domácí slaninou na špenátu z čerstvých kopřiv, máslové brambůrky s petrželkou, 4) lívanečky s borůvkami a zakysanou smetanou.
Ve čtvrtek předvede, co v kuchyni dovede, Jan. Pracuje v rodinném vinařství, kde má na starost obchod a marketing, ale i sběr, lahvování, vývoj nových produktů, degustace a cokoli, co je zapotřebí. Celá soutěž je pro Jana výzva – přirozeně je introvertní a toto je něco, co ho donutí se víc otevřít. Pokud by vyhrál, dal by peníze na charitu na pomoc obětem tornáda. Jako zábavu si připraví degustaci a sabrage. Podávat se bude toto menu: 1) jarní pomazánka s parmazánovými chipsy, 2) krémová hrášková polévka s mrkvovou trávou, 3) kotletky z mladého jehněčího s opečenými kapustovými brambůrkami, 4) Kaiserschmarrn.
Jako poslední soutěžící tohoto týdne se předvede Štěpán. Po ukončení studií se rozhodl, že se bude živit svým koníčkem a v roce 2014 založil pivovar s kamarádem, Frankies – a dodnes ho provozují ve dvou. Jeho práce je příjemným mixem mezi kancelářskou prací a fyzickou dřinou, kterou výroba a distribuce piva obnáší. Pokud by vyhrál, tak by peníze daroval někomu potřebnému nebo je dal nějaké charitativní organizaci. Jako zábavu si pro své hosty připraví ochutnávku různých piv a možná i hádání, z čeho jsou. Tato jídla jsou v jeho představách jarní a ideálně se hodí k pivu. Vybral si dva předkrmy, protože nemá moc rád polévky. Má jeho menu šanci na výhru? Podávat se bude: 1) jarní tvarůžkový chléb, 2) pivní játrové paté, 3) hovězí steak, 4) čokoládové brownies.