Seriály a filmy

31. ledna 2023 07:00

petra.jarosevska@iprima.cz

Připravujeme speciál Prostřeno! s budoucími kuchaři

Prostřeno! bude opět velmi zajímavé. Svá menu představí studenti odborných škol. Takže budou netradiční, rustikální, vymazlená do posledního detailu a rozhodně budou důkazem, že o stav české gastronomie v Česku se bát nemusíme.

Mladí a šikovní reprezentanti odborných škol vás o tom bezesporu přesvědčí. Jenže i při praxi, kterou účastníci tohoto soutěžního týdne mají, může dojít k tomu, že se někomu dařit nebude. Zradí ho potraviny, možná nervy. Vaření před kamerou je totiž poměrně složitá disciplína. Jak se podaří do menu zařadit úkol týdne, kterým je příprava mousse, a dá se taková lahůdka připravit v šibeničním termínu? Soutěžící budou jako už tradičně bojovat o hlavní výhru 60 tisíc korun a také o diváckou přízeň, která jim může vynést deset tisíc navíc. Ze stejné částky se pak může těšit i jeden z diváků, pokud ovšem bude mít trochu štěstí. Sledujte proto Prostřeno!, hlasujte – a třeba to budete právě vy!

Jako první se do kuchyně postaví student Adam. Zatím žije u rodičů a přes týden je na internátu hned vedle školy. Nabídku školy přijal, protože rád získá nové zkušenosti a pozná nové věci. Zatím neví, jak by s výhrou naložil, protože soutěží za školu. Jako zábavu si pro své hosty připraví hádání surovin a koření, které se používají v kuchyni – poslepu. Toto menu si vybral, protože mu přijde zajímavé a chutné. Na jaká jídla se mohou hosté těšit? Na talíři se jim objeví: 1) dýňový salát s koriandrem, 2) krkonošská kulajda se zastřeným křepelčím vejcem, 3) jelení hřbet se zeleninovém pyré, s perníkovými kroketami a vinnou redukcí, 4) tartaletky s hořkou čokoládou zasypané malinovým kaviárem.

Úterní večer bude patřit studentce Elišce. Nabídku školy přijala, protože by ráda zažila něco nového, získala nové zkušenosti a ráda bude reprezentovat svou školu. Pokud by vyhrála, tak by si koupila japonské nože. Tímto menu chce reprezentovat školu. Jako zábavu si pro své hosty připraví degustaci komponentů poslepu... Jak její menu zaujme hosty? To se dozvíte z reakcí hostů už v úterý. A co se na talířích objeví? 1) salátek z rukoly a polníčku s cherry rajčaty a balkánským sýrem s opečeným toustovým chlebem, 2) dýňová krémová polévka se slunečnicovými semínky a zakysanou smetanou, 3) vepřová kotleta balená ve schwarzwaldské šunce s masovou fáší, podzimní ragú ze zeleniny, opečené brambory, smetanová omáčka, schwarzwaldský chips, 4) pomerančová bábovka se šlehačkovým bochánkem.

Středeční hostitel, student David, má za sebou stáž v zahraničí. Žije s rodiči a má dva sourozence. Je nezadaný. Nabídku přijal, protože to bere jako osobní zkoušku a je zvědavý, jak vše zvládne. Pokud vyhraje, tak připraví oslavu pro kamarády a zbytek si asi uloží. Zatím nevyhrál, a tak o výhře pořádně nepřemýšlel. Část tohoto menu připravoval v druhém ročníku pro rodiče, a protože jim chutnalo, tak se rozhodl ho trochu inovovat a přidat studený předkrm a polévku. Jako zábavu si pro své hosty připravil cukrářské modelování. Co se bude podávat? 1) pošírovaná rolka z lososovitého pstruha se špenátovou fáší podávaná na salátku z červené čočky, provoněné kouřem z jablečné štěpky, 2) květákový krém du Barry s tvarůžkem a bylinkovým olejem, 3) vepřová panenka sous-vide, batátové pyré, omáčka demi-glace, 4) čokoládový fondán s malinovým dresinkem a vanilkovým semifreddem.

Ve čtvrtek předvede, co v kuchyni dovede, student Kristián. Kristián vystudoval obor s výučním listem kuchař-číšník. Nyní je žákem nástavbového studia technologie potravin. Školu si vybral na základě dobrých referencí od přátel. Vztah k vaření má již od dětství a baví ho to. Chodí na brigády na smluvních pracovištích školy. Praxi má z hotelu Studánka. Tuto výzvu přijal, protože by rád získal nové zkušenosti a rád bude prezentovat sebe i školu v rámci pořadu. Pokud by vyhrál, tak by si peníze uložil. Co bude servírovat za nadějné menu? 1) duo tataráku a carpaccia z pravé svíčkové s trhanými saláty a bylinkovou bagetkou, 2) sumeček africký s holandskou omáčkou a zeleninovým ragú, 3) vepřová panenka v pražské šunce s pečenou petrželí, liškami a bramborovým pyré, 4) crème brûlée.

Jako poslední soutěžící tohoto týdne se představí student Vít. Nyní studuje na nástavbě – je v prvním ročníku na nástavbovém studiu. Je svobodný, ale zadaný. Bydlí ve Vlašimi a do školy každý den dojíždí. Tuto výzvu přijal, aby měl možnost zlepšit své kuchařské umění a mohl zvednout povědomí o oboru, který studuje. Pokud by vyhrál, tak by si koupil nové vybavení do pokoje. Jako zábavu si pro své hosty připraví práci s UV lampou s taženým karamelem (toto dělají na druhém oboru cukráři – je to na výrobu květů a zvířátek). Tato jídla si vybral, protože s velkou částí surovin v menu má zkušenosti. Jak se mu zadaří realizovat plány? Koho jeho menu oslní? Podávat se bude: 1) drůbeží paštika s domácími bagetkami, 2) francouzská cibulačka, 3) filírované kachní prso s redukcí z červeného vína, pečené pusinky z bramborového pyré, kořenové petržele a jablek, 4) cheesecake s lesním ovocem.

Sledujte Prostřeno! on-line v našem ARCHIVU.

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 7. 12. 2024

Kéž by takhle snadných bylo více dní. Energie z těchto aspektů je oživující a umožní vám toho hodně stihnout. Pokud jste s něčím váhali, využijte přidané sebedůvěry tohoto dne a pusťte se do toho. Uspějete ve všem, do čeho se pustíte. Nenechte se strhnout k tomu, abyste dělali cizí práci, protože energie máte nadbytek.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.