21. září 2021 07:00
Aneta GretzováPřipravujeme speciál Prostřeno! s teenagery
V Prostřeno! budou v příštím týdnu speciálně vařit studenti. A opravdu bude na co se dívat. Práce jim půjde od ruky, a kromě laskomin na vysoké úrovni se bude také podávat čaj z damiány. Také ale dojde na zdravé menu obsahující červenou řepu či inspiraci Indií.
Komu se podaří zaujmout svými recepty, komu tím, co nejí, a komu nevhodnými poznámkami, případně kamarády, které si bude na večeři vodit s sebou? V neposlední řadě dojde i na rozbor toho, co se zjistilo při šmejdění. Jak tohle dopadne? A kdo si poradí s úkolem týdne, kterým je příprava svačiny? Kdo bude největším taktikem u stolu?
Soutěžící budou jako už tradičně bojovat o hlavní výhru 60 tisíc korun a také o diváckou přízeň, která jim může vynést 10 tisíc navíc. Ze stejné částky se pak bude těšit i jeden z diváků, pokud ovšem bude mít štěstí. Sledujte proto Prostřeno!, hlasujte – a třeba to budete právě vy!
Jako první se do kuchyně postaví Ella. Ráda by šla pak dál studovat logopedii nebo speciální pedagogiku na vysokou školu. Pracuje brigádně jako servírka v restauraci a chvíli pracovala jako chůva. Něco přes půl roku bydlí s kamarádkou v Praze. Předtím bydlela v Rakovníku u rodičů a zde bude také vařit. V karanténě začala dost vařit a myslí si, že se hodně zlepšila. Pokud by vyhrála, tak by peníze použila na vybavení nového bytu nebo na cestu do Španělska, kam by chtěla jet jako au-pair. Na cestě za svým snem bude podávat: 1) Batáty s bazalkovo-petrželkovým pestem, 2) hrášková polévka se zastřeným vejcem, 3) butter chicken s naanem a jasmínovou rýží, 4) čokoládové bonbónky s banánovou zmrzlinou.
Úterní večer bude patřit Jakubovi. Rád by ukázal, že kvalita má přednost před kvantitou a že není potřeba se přejídat a zaplácávat si žaludek těžkými a tučnými jídly. Rád si vyzkouší práci pod velkým tlakem a chtěl by zjistit, jestli je schopný uvařit tak dobře, jako když pod tlakem není. Pokud by vyhrál, tak by peníze uschoval a v budoucnu by je smysluplně investoval. Sám o sobě tvrdí, že je cílevědomý a vytrvalý. V úterý se bude podávat: 1) Carpaccio z červené řepy, vinaigrette, salátek, 2) brokolicová polévka, karamelizované vlašské ořechy, 3) pečený losos, batátové pyré, rajčatový tataráček, 4) růžový dortík s lesním ovocem.
Středeční hostitelka Beáta se jednou stane nutriční terapeutkou. Zdravé menu by tedy měla mít v malíčku – jeho sestavení i přípravu. Ona ovšem vsadí na českou klasiku, která příliš lehká není, zato na ní vyrostly celé generace a je oblíbená. Jak se na takové menu budou dívat její spolustolovníci? V kuchyni jí půjde vše od ruky, když ale ostatní zjistí, že pomáhá mamince v hospodě, začne být dusno. Je Beátina praxe na závadu, nebo ne? V životě se středeční hostitelka řídí mottem: „Chovejte se k lidem tak, jak chcete, aby se chovali oni k vám.“ Mají stejné motto v oblibě i její spolu soutěžící, nebo ne? A co se bude podávat? 1) Zapečené žampiony se slaninou a čedarem, domácí bagetka, 2) hovězí vývar, domácí nudle, 3) dančí guláš s houskovým knedlíkem, 4) Pavlova s ovocem a šlehačkou.
Ve čtvrtek předvede, co v kuchyni dovede, Karolína zvaná Karol. Dnešní hostitelka je zkrátka svá, umělecká duše, která ví, že život není jen plný povinností, ale že by se měl prožít na plné pecky. Karolína svůj život považuje za bohémský a spontánní. Ráda by zažila něco nového a svou účast v Prostřeno! bere jako možnost zdokonalit se ve vaření. Pokud by vyhrála, tak by si z části peněz koupila skleník na pěstování bylinek. Jídla pro menu si vybrala, protože patří mezi její oblíbená a myslí si, že jimi nikoho neurazí. Seznamte se nejen s Karolíninou kuchyní, ale také s jejím dvorním elfem. Co bude bohémská Karol podávat? 1) Čaj z damiány, 2) špenátová polévka 3) těstoviny se sýrovou omáčkou, 4) brownies.
Jako poslední soutěžící tohoto týdne se představí Valentýna. Chce si vyzkoušet, jaké to je být před televizní kamerou. Ráda by sama sobě dokázala, že v ní něco je. Pokud by vyhrála, tak by peníze rozdělila mezi budoucí studia a cestu do Austrálie. Sama o sobě tvrdí, že je cílevědomá. Je velká perfekcionistka a umí prý naslouchat druhým. Ráda chodí s rodiči na turistické výlety do přírody a také ji moc baví lektorování preventivních programů pro děti základních škol. Ráda peče i vaří. Bude to znát na jejím menu? Servírovat bude: 1) Toustík s avokádovou pěnou, sezamem, koriandrem a křepelčím vejcem, 2) kukuřičný krém s pancettou a čerstvou pažitkou, 3) jehněčí hřebínek s rýží a jemnou paprikovou omáčkou, 4) restovaná jablka s vanilkou a smetanovým krémem.