31. března 2021 09:30
Aneta GretzováPřipravujeme velikonoční Prostřeno!
V Prostřeno! budou v příštím týdnu v mírné převaze muži, ovšem přítomné dvě ženy mají také velkou šanci na výhru a zazářit. Záleží na všech okolnostech, komu se vaření zadaří a kdo odejde s prázdnou.
Slavnostní speciál pořadu Prostřeno! je tady a s ním i spousta velikonočních a jarních receptů. Nepropásněte je. Každý všední den v 17:50 na Primě. Kdo si poradí s úkolem týdne, kterým je velikonoční pomazánka? Kdo tuto dobrotu objeví jako první, a komu bude nějakou dobu trvat zjištění, že právě ona je na stole jaksi navíc? Kdo bude největším taktikem?
Soutěžící budou jako už tradičně bojovat o hlavní výhru 60 tisíc korun a také o diváckou přízeň, která jim může vynést 10 tisíc navíc. Ze stejné částky se pak bude těšit i jeden z diváků, pokud ovšem bude mít trochu štěstí. Sledujte proto Prostřeno!, hlasujte – a třeba to budete právě vy!
Jako první se do kuchyně postaví pracovitý Peter. Ten pozve své hosty na farmu, kde pracuje a také žije. Rád předvede, kde ho život baví, a těší se na seznámení s novými lidmi. Peter má Velikonoce spojené s tradičními oslavami na Slovensku, kdy se jí bohatě a na stole nesmí chybět mladé maso, vajíčka a sýrové delikatesy. Jak snadné je trefit se do chutí neznámých lidí? To uvidíte už v pondělí, kdy se bude podávat: 1) čerstvý bílý sýr s pečivem a bylinkami, 2) jarní zeleninová polévka s kopřivou, 3) domácí jehněčí, vařený brambor, koprová omáčka, 4) sladká omeleta s ovocem a karamelem.
Úterní večer bude patřit Jiřímu. Těší se na setkání s kolegy-farmáři a věří, že si celý týden užije. Výhru by rozdělil. Část by dal na charitu, část na podporu farmy a chovu chladnokrevných koní. Jídla ve svém menu vybral proto, že mají na farmě vlastní jehněčí, vejce, jablka i zeleninu. Celé menu je slavnostní a hodí se jako velikonoční. Co se bude podávat: 1) plněná vejce, 2) jarní zeleninová polévka, 3) jehněčí guláš s cibulovým chlebem, 4) jablkové lívanečky.
Středeční hostitel Matěj se rozhodl vyzkoušet si vaření před kamerou. Líbí se mu nápad farmářského speciálu a je rád, že má možnost být jeho součástí. Těší se, že pozná nové lidi. Velikonoce jsou pro Matěje svátkem jara a tradic, ale zároveň i prací – je to období, kdy se připravují pole a sázejí první sazenice – znamená to začátek zemědělské sezony. Doma dodržují tradice, jako je barvení vajec, pletení žíly a k obědu mají tradičně jehněčí a nádivku. Ocení to také jeho hosté? Těšit se mohou na následující: 1) kváskový chléb, domácí kachní rillettes, nakládaná zelená rajčata, salát, 2) bramborovo-pórkový krém, 3) jehněčí kýta plněná bylinkami a česnekem, špenát, bramborová kaše, 4) čokoládový fondán, višně, máta.
Ve čtvrtek předvede, co v kuchyni dovede, Zuzana. Podniká s vínem, proto se jej bude týkat i připravená zábava. Nadchne její hosty? Velikonoce pro Zuzanu znamenají svátky jara a návrat života do země. Tradičně u nich chodí muži po pomlázkách a ženy barví vajíčka. Po půstu se peče a hoduje. Tradičně si připravují jídla z prvních jarních bylinek, Zuzana peče nádivku, kuře a pečínku. Podávat bude tyto chody: 1) vracovský fanfúch s česnekovou omáčkou, 2) hráškový krém, 3) prokládaná pečínka pro přátele, bramborovo-mrkvové pyré, 4) béleše s povidly a mákem.
Jako poslední soutěžící tohoto týdne se představí podnikatelka Michaela. O Velikonocích tradičně barví vajíčka, chystají výslužky pro koledníky, zdobí domácnost kraslicemi a zelenými větvičkami. S rodinou připravují společné obědy a navštěvují se. Na stole nesmí chybět jídla spojená s jarem a probuzením přírody – spousta zelených salátů, bylinek, pokrmy z vajec, mladá masa a další pochoutky. Má šanci na výhru? Podávat se bude následující: 1) velikonoční nádivka s jarním salátkem, 2) krémová polévka s medvědím česnekem, 3) jarní telecí soté a bramborová kaše, 4) piškotová roláda s lehkým krémem s vaječným likérem a višňovým džemem.