17. října 2015 12:00
Martina ČerňanskáPříště uvidíte Prostřeno! z Jihomoravského kraje!
S pořadem Prostřeno! zůstaneme na Moravě. V Jihomoravském kraji se u prostřeného stolu sejde ryze ženská pětice. Ale strážci etikety Guth Jarkovský nebo Ladislav Špaček by z průběhu takového dámského stolování radost neměli.
Pípat se totiž bude o sto šest, protože padnou slova, která jsou v podvečer, kdy se Prostřeno! vysílá, nepublikovatelná. Žádná decentní dámská konverzace. Veronika s Andreou si totiž nepadnou do oka. Andreu by mohl omlouvat nízký věk, přestože je už také matka, a Veronika si umínila vyhrát za každou cenu. Dokáže to? To teprve uvidíte! A občas nebudete věřit svým uším…
Jako první se představí maminka na mateřské Veronika (26). Ta své soupeřky sice přivítá doma, ale hned po šmejdění je odvede jinam. Proč a jak se jim to bude líbit? Zadaná Veronika by se ráda vdávala, tak doufá ve výhru, která by jí v uskutečnění tohoto snu pomohla. Je rozhodnutá hrát a vyhrát i za cenu nízkého bodování. Stejně si myslí, že ženy jsou hodně falešné… A jaké menu jí má pomoci k zisku 50 000 korun?1) Šunkové trojhránky plněné pažitkovým krémem 2) Kuřecí vývar s domácími nudlemi a masem 3) Krkovička na česneku s opečenou bramborou 4) Vanilková panna cotta s malinovou omáčkou
V úterý se k plotně postaví poloviční Italka Patrizia (25), která se nedávno s italským partnerem a tříletým Leonardem vrátila do vlasti své maminky. Samozřejmě připraví pravou italskou kuchyni, ale u stolu bude italská nejen krmě, nýbrž i atmosféra. Veronika s Andreou si prostě nesedly a začínají se pošťuchovat… Patrizia v Itálii vystudovala vysokou školu a pracuje jako projektová manažerka v jedné zahraniční společnosti, která se zabývá IT technologiemi. Co soupeřkám nabídne decentní a pozorná hostitelka? 1) Antipasti misti aneb italský předkrm 2) Risotto con menta aneb mátové rizoto 3) Stracotto aneb hovězí po italsku 4) Panna cotta aneb vařená smetana
Ve středu u Slovenky Ľudmily (62) to teprve pořádně vypukne. Už je všem jasné, že Veronika s Andreou se nesnesou. U stolu padají už i pořádně peprné výrazy a prostě to vře. Co na to ostatní? A co paní Ľudmila? Ustojí to? Ľudmila je už v důchodu. Dříve pracovala jako vedoucí prodejny nábytku a operátorka. Je vdova a má dceru a dva vnuky, s nimiž ráda tráví volný čas. Také má ráda květiny a hudbu. Její menu částečně obsahuje i slovenskou kuchyni: 1) Brynzové halušky 2) Nedělní klasika 3) Mušketýrské závitky, bramborové placičky 4) Dort Podkova
Ve čtvrtek dámy k sobě domů pozve benjamínek Andrea (19). A je to právě její rivalka Veronika, která se nemůže dočkat. Dorazí s bojovnou náladou a kritizuje všechno, co se dá. Při šmejdění ani po něm si nebere servítky a hostitelku pořádně rozhodí. Andrea pláče a hroutí se. Ostatní pochopí, že tenhle konflikt je osobní... Mladičká Andrea je na mateřské a žije s dvouletým synem v otcově domě. Jejím koníčkem je rybaření a vaření a v tom, že je výborná kuchařka, ji utvrzuje i její rakouský přítel. Vařit ji učila babička, na kterou Andrea s láskou vzpomíná, moučník je její recept: 1) Hermelín plněný slaninou a šunkou 2) Hovězí vývar s noky 3) Krůtí závitek plněný nádivkou se smetanovo-ořechovou omáčkou, domácí kroketa 4) Meruňkový mls
Poslední večeři připraví zatím spíš nenápadná Gabriela (27). Tu vaření a jídlo hodně baví a taky se vyzná. Gabriela má neukončené vysokoškolské vzdělání, momentálně je na mateřské dovolené a věnuje se též fotografování a práci na svém webu s recepty. Ve finále se nebude tradičně řešit jen jídlo, ale hlavně vztahy. Ještěže je pátek, další den by tahle parta spolu asi nevydržela. Na poslední večeři Gábina uvaří netradiční a ambiciózní menu: 1) Letní studenou polévku s parmazánovými hoblinkami 2) Bramborovou placku s lehce pikantním chutney 3) Domácí hamburgery – telecí a z červené řepy se šalvějí 4) Čokoládovou pěnu se sezonním ovocem a mátovou drtí.