21. března 2015 10:00
Martina ČerňanskáPříště uvidíte Prostřeno! z Libereckého kraje
V Libereckém kraji se sejdou tři ženy a dva muži. Jeden svobodný, jedna šťastně zadaná, zbylým třem účastníkům to ve vztazích tak úplně nevyšlo.
Většina soutěžících pochází z Liberce, a protože jsme na úpatí Ještědu a v podhůří Lužických hor, čeká na novou partičku specifický úkol týdne – speciality horského menu. Koho takové zadání zaskočí a kdo to včetně svého menu zvládne tak dobře, že dosáhne na největší počet bodů a krásnou výhru 50 000korun? To uvidíte příště!
Jako první se představí Marcela (49), za níž je velký lidský příběh. Je rozvedenou maminkou dospělé dcery. Marcela se musela poprat s vážnou nemocí a bude vařit v centru sociální rehabilitace v Dubé. Bez chodítka se neobejde, ale přesto chce sobě i ostatním dokázat, že to zvládne. Celý život pracovala jako kadeřnice, dnes je v invalidním důchodu, rehabilituje a pokouší se vrátit do normálního života. Kdyby se jí podařilo vyhrát, ráda by se ještě jednou podívala k moři. I přes svůj handicap je Marcela optimistická a snaží se být milá k lidem. Vaření ji baví a menu postavila na kuřecím mase a poněkud tajemném předkrmu i slibně znějícím zákusku: 1) Šunka Galerie 2) Kuřecí vývar 3) Kuřecí rolky, šťouchaný brambor, gratinovaná mrkvička 4) Nebe v hubě.
Jako první muž a druhý soutěžící se k plotně postaví pošťák Lukáš (24), který je srandista a pro soupeře a diváky chce připravit pořádnou show. Žije v poněkud bohémském příbytku v České Lípě s kamarádkou spolubydlící a čtyřmi pejsky, jejichž venčení je jedním z Lukášových koníčků. Svůj denní chleba za okénkem na poště si ve volnu pestří natáčením videí, která umísťuje na internet, kromě toho rád jezdí na kole a baví ho kultura. Charakterizuje se jako „stydlivý extrovert, splachovací cholerik, ale pozor! vždy milý a usměvavý“. Vydrží mu úsměv i během soutěže? I když Lukáš masu moc neholduje, soutěžícím ho dopřeje: 1) Mini pizzy 2) Špenátová polévka 3) Špagety a la „LILEK“ 4) Piškotový sen. Ocení to jeho soupeři?
Středeční kuchařka Etela (38) je rozvedená maminka dvou dcer. K vaření má blízko, vydává obědy v jídelně pro handicapované děti. Přiznává, že její hlavní motivací je dokázat otci svých dcer, že umí vařit a že to nemusí být vždy jen „blafy“, jak prý občas slýchávala. Samoživitelka Etela má dnes přítele, bydlí v Liberci a doma jí dělá společnost také pejsek a kočička. Srdečná a trpělivá ženská to neměla v ýivotě lehké, přesto má ráda legraci, miluje svoji rodinu a volný čas tráví nejradši na procházkách v přírodě. I když má paní Etela nejradši českou klasiku, u předkrmu zaexperimentuje s francouzským slaným koláčem: 1) Quiche – koláč se šunkou, cibulí, vejcem, sýrem a zeleninou 2) Zelňačka s bramborem a s klobáskou 3) Krůtí plněná kapsa, šťouchaný brambor 4) Čokoládová pěna.
Druhý muž libereckého týdne Tomáš (39) je rozvedený otec devítiletého syna. Pracuje ve stavebnictví, má rád retro styl a Karla Gotta a má i smysl pro zábavu. U stolu prostě nesmí být nuda! Klukovské zájmy Tomášovi zůstaly, miluje svoji sbírku autíček, rád něco vynalézá a sportuje venku – jezdí na kole, jednokolce, lyžuje, plave. Do pořadu ho přihlásili kamarádi, kteří ho považují za dobrého kuchaře. Nejraději vaří polévky a guláše. Blýskne se něčím takovým i ve středu? Plánuje menu ambicióznější a plné dipů: 1) Zapečený hermelín s brusinkovým dipem 2) Hovězí polévka s játrovými knedlíčky 3) Medvědí špíz na smrkové jehle s pečeným bramborem a česnekovým dipem 4) Domácí vafle s horkým ovocem, čokoládovým dipem a šlehačkou.
Finále vyjde na nejmladší kuchařku, všemi oblíbenou Jitku (24) z Vratislavic nad Nisou, která se považuje za „milého, komunikativního a cílevědomého Berana – ale bez arogance“! Tu prý nesnáší. Jitka, která vystudovala obchodní akademii, je momentálně na rodičovské dovolené s tříletou dcerkou Emilkou. S oblibou hraje společenské hry a ráda poznává nové lidi, místa i kulturu cizích zemí. K tomu jí dává příležitost přítel Bohumil, kterého baví silniční motorky, takže v létě společně vyrážejí na cesty. Mladá usměvavá a sebevědomá maminka si věří, v kuchyni ráda experimentuje, ale protože vaří denně, někdy je to už pro ni poněkud stereotypní. Sama si dá s chutí těstoviny, hovězí steaky a pizzu. A co připraví v pátek pro své soupeře? Na programu budou 1) Šneci a caprese 2) Domácí zeleninová polévka s játrovou zavářkou 3) Masové ragú, pečené brambory, dip 4) Penguin řezy.
A jak to v Libereckém kraji nakonec dopadne a kdo vyhraje? Bude jeden, nebo více výherců? Zůstaňte věrní Prostřeno! a dívejte se! Každý všední den od 18.00.