28. března 2015 10:00
Martina ČerňanskáPříště uvidíte Prostřeno! z Plzeňského kraje
Po většinu večeří z Plzeňského kraje zůstaneme v Plzni, konkrétně na Jižním předměstí řečeném Jižňák. Jeden jediný muž, ke všemu dost velký nemluva, dělá společnost čtyřem temperamentním ženám, z nichž nejstarší je čtyřicet let. Mirek je velká záhada…
Dvě Veroniky si plést nebudeme, přestože jsou obě blondýnky. Ta druhá, ze Sušice, je nepřehlédnutelná a nepřeslechnutelná, její smích se rozléhá až za dveřmi. A s jakým úkolem týdne bude nová západočeská pětka zápolit? Protože jsou Velikonoce, téma je jasné – velikonoční pochoutka! Ne všichni ji ale stihnou…
První hostitelka Veronika (24) je bývalá modelka, dnes mladá maminka na rodičovské dovolené. Pro své hosty připraví v příjemném prostředí to nejlepší ze svého kuchařského umění: 1) Řecký salát 2) Kuřecí vývar s babiččinými knedlíčky 3) Kuřecí sweet and sour s bramborovými placičkami 4) Jablečné bábovičky s javorovým sirupem. Bude to jejím hostům ale stačit? A jak se nejen hostitelka vyrovná se svou jmenovkyní, kterou zcela ovládnou záchvaty smíchu? Je to nakažlivé, i když ne vždy je čemu se smát. První večeře tentokrát rozhodně nebude jen oťukávací…
V úterý se k plotně postaví druhá Veronika (28), vdaná maminka ze Sušice, která je momentálně bez práce a ráda by se stala legendou pořadu a proslavila se. A dělá pro to opravdu všechno možné, i když tvrdí, že vaření není její parketa. Část večeře skončí v koši a Veronika musí improvizovat, vybrala si dost obtížné menu: 1) Uzený jazyk s medovou majonézou 2) Žampionový krém s krutony 3) Telecí kýta na víně, bramborové noky 4) Tiramisu ve skle, káva. Možná se aspoň něco povede a sranda chybět nebude. Ale na úkol týdne Veronika č. 2 zapomene. Jak hosté tenhle její halabala přístup ocení?
Třetí večeři v pořadí připraví Barbora (26), další maminka na mateřské. Dlouhovlasá bruneta Bára bydlí sama se svou dceruškou v malém útulném bytě, kam se vejde i improvizovaný fotoateliér, což je hostitelčin velký kůň, který přijde na řadu během zábavy. Bára je kreativní, šikovná a večeře hostům chutná, ale v jídle se najde něco, co tam nepatří. Co to způsobí a jak nadějně rozjetý večer s moderním menu dopadne? 1) Ravioly s ricottou a špenátem, 2) Tomatová polévka, 3) Hovězí líčka na červeném víně, bramborová kaše 4) Brownies s malinovým přelivem.
Čtvrtek má ve své režii jediný muž týdne Miroslav, vyučený truhlář, který dnes rozváží obědy a žije rok a půl s přítelkyní, jejím synem a psem. Mirek zaskočil za svoji partnerku a je ze zástupu žen mírně nervózní, stejně jako z toho, co se děje a říká u stolu. Považuje se za „naslouchajícího flegmatika“, ale ostré vyříkávání mezi úterní Veronikou a Jitkou, ho chladným nenechá, spíš ho pěkně rozhodí. Zvládne nakonec vůbec uvařit 1) Plněné zapečené žampiony 2) Slepičí vývar 3) Vepřovou panenku plněnou sušenými švestkami, bylinkové brambory a 4) Palačinky s jahodami a tvarohem?
Všichni jsou zvědaví, jak dopadne poslední večeře u energické Jitky (40), rozvedené matky devatenáctileté dcery. Ve vzduchu tak trochu visí, že se budou podávat oplátky. Přestože se Jitka charakterizuje jako extrovertní optimistka, musí se obrnit velkou trpělivostí. Vyhne se hádce, k níž ji provokuje Veronika? Jde o finále a kuchařka se touží opravdu vytáhnout. A poslední večeře slibuje vybranou hostinu: 1) Restovaná kuřecí játra na Kagoru podávaná s lehkým rukolovým salátkem a domácím pečivem 2) Silný hovězí vývar se zeleninou, masem a domácími nudlemi 3) Pečená kachní stehna na medu a pomerančích s červeným zelím na švestkách, s hlávkovým zelím a variací domácích knedlíků 4) Čokoládový fondán podávaný na jahodovém zrcadle s limetkovým nočkem z cream fresh a domácí vaječný likér.
Jak to na Plzeňsku dopadne? A kdo nakonec vlastně vyhraje a odnese si krásných padesát tisíc korun? To uvidíte příště v pořadu Prostřeno!, každý všední den od 18.00 na Primě.