23. dubna 2016 12:00
Martina ČerňanskáPříště uvidíte Prostřeno! z Prahy
V hlavním městě naší republiky se sejde pět mladých lidí, muži budou v mírné přesile. Můžeme se těšit na pestré a moderní vaření, poslední večer bude v mezinárodním stylu. Jedno menu bude zašifrované a bude třeba jej vyluštit.
To snad soupeři zvládnou, jak si ale poradí se zákeřným úkolem týdne – módní molekulární kuchyní? Vzhledem k tomu, že pražskou pětku tvoří mladší ročníky, poslední kuchař ještě není ani plnoletý, už o něčem takovém možná slyšeli, kdo ale něco podobného připravoval? Nezaberou jim ty pokusy veškerý čas? Jak to Pražáci zvládnou, to teprve uvidíme. Kdo příští týden vyhraje krásných 50 000 korun a stane se hostitelem týdne?
Pražské Prostřeno! zahájí Adéla (21) z Krče. Mladá maminka studovala víceleté gymnázium se zaměřením na medicínu, které přerušila a nedodělala, protože jí plány změnilo těhotenství. Brigádně pracovala jako barmanka a servírka. Adéla bere účast v pořadu jako zpestření, rozhodně se nestydí a během prvního večera se snaží navodit příjemnou atmosféru. Převaha mužů hostitelku potěší a věří si, že tolik testosteronu zvládne. Jak si ale bude rozumět se svou jedinou soupeřkou? Co Pražáci ochutnají na první večeři? 1) Uzeného lososa s medovou zálivkou 2) Hráškový krém se smetanou a mátovým olejem 3) Zvěřinové medailony na bramborovém lůžku se švestkovou omáčkou 4) Čokoládový mousse na malinách
Úterní večeře se bude podávat u Lukáše (32). Druhý hostitel je svobodný, bezdětný a zadaný, celý život až do loňského roku žil v Příbrami. Pracuje jako konzultant v personální poradenské agentuře a baví ho sport a počítače. Jeho večeře začne poněkud dramaticky. U stolu se totiž sejdou jen pánové – dámy nedorazí. Muži doufají, že se jedná jen o krátké zdržení, ale ani po přípitku a šmejdění dámy nikde. Někde se ztratily? Najdou cestu do Karlína? Co Lukáš uvaří? 1) Tataráček z lososa 2) Cibulačku po francouzsku 3) Pečené batáty s flank steakem a žampionovým přelivem 4) Jahodové překvapení s bublinkami
Ve středu se k plotně postaví další maminka Veronika (32), která vystudovala obchodní školu, ale je spíše sociálně zaměřená. V budoucnu si plánuje rozšířit vzdělání v tomto směru a v současné době hledá nové zaměstnání. Žije s partnerem a jedenáctiletou dcerou v hezkém bytě ve Vysočanech, kam všichni tentokrát dorazí včas. A u stolu se budou vést vážné hovory nejen o jídle. Řešit se budou vzpomínky na dobu minulou. Kde se podle hostů žilo líp? A řešit se bude též středeční menu, které je třeba nejprve rozluštit: 1) Nýkapéroz línmeher s temtous 2) Vákonečes kalévpo 3) Řeku na rika s vounomíjas žírý 4) Késlad rumkode
Čtvrteční večeři připraví vyučený truhlář Michal (25), který má dnes vlastní firmu a podniká v oboru bezpečnost a ostraha. Také má zajímavé koníčky – často posiluje a dělá extrémní sporty. Žije na Vinohradech s přítelkyní Kateřinou a mají tři psy. Michal působí trochu jako drsňák, bude i drsným hostitelem? Budou se Pražáci na sebe pořád jen usmívat, nebo se začnou počítat body a taktika? Úkol týdne Michala vyloženě naštve, polévku bude dělat poprvé v životě. Co plánuje uvařit, jaké si připravil menu? 1) Plněný zapečený hermelín 2) Hovězí polévku 3) Zapečené kotlety se smetanou a hořčicí, šťouchaný brambor 4) Dort Kačenka
Týden Pražáci završí u ještě neplnoletého studenta Adama (17), který žije s rodiči a mladší sestrou na Chodově. Mezi Adamovy koníčky patří lyžování, počítačové hry, jízda na kole a vaření. Benjamínek „ve vývinu“ bude nejvděčnějším strávníkem celého týdne. Vaření i celé finále pro něj bude velkým zážitkem. Adam se snaží vyrovnat svým starším soupeřům. Nebudou mu ale chybět zkušenosti? Přece jen je nejmladší a boj je to velmi vyrovnaný. Jaká bude jeho poslední večeře? Mexicko-italská! 1) Toast s ricottou, mozzarellou a olivovým olejem 2) Caldo de verduras se zázvorem 3) Grilovaná kuřecí prsa „Galapenos“ s mexickou omáčkou, jasmínová rýže nebo nachos 4) Limetkový cheesecake s čokoládovým posypem