30. listopadu 2014 23:19
Martina ČerňanskáPříště uvidíte speciální vánoční Prostřeno!
Vánoce jsou už téměř za dveřmi, a tak opustíme velká města, jejich spěch a shon a zavítáme s kamerami k soutěžícím, kteří nás nechají nahlédnout do svých malebných, Vánocemi vonících domovů, a to převážně v Libereckém kraji.
V pondělí proběhne první seznámení v Chrastavě u Gabriely (25), která jako manažerka procestovala kus světa, a tak své znalosti a zkušenosti využije při vaření – její menu bude světové, moderní a samozřejmě vánoční. Podávat se budou nejdříve slovenské pidzizubky, následovat je bude penízková polévka, jako hlavní chod si hostitelka připravila skandinávskou mňamku a smetanové brambory, jako dezert pak bude sladká tečka od protinožců. Menu zní jistě zajímavě, Gabriela navíc určitě zaujme svými zálibami, mezi něž například patří sportování s aljašským malamutem – jezdí psí spřežení. Mohou se na takovouto zábavu těšit i hosté? Uvidíme!
Úterý připraví své soutěžní menu sportovec a fotograf Martin (46). Není nezajímavé, že Martin založil v roce 1990 první oddíl amerického fotbalu v Česku. Sport stále patří do jeho života, ale živí se fotografováním a grafikou a jeho práce ho baví. Celé Martinovo menu je věnováno jeho mamince, a tak podle jejích receptů hosté ochutnají tyto pokrmy: jemný tataráček z lososa, maminčina staročeská králičí polévka, konfitovaný krkonošský králík na česneku se špenátem a s bramborovým knedlíkem, gratinovaný vánoční tvaroháček. A kde se večeře pod taktovkou Martina bude konat? Pozve vás do malebné chaloupky v Podkrkonoší, kousek od Trutnova, do obce Libeč.
Ve středu se podíváme do Světlé pod Ještědem, o výhru 50 000 Kč zabojuje tentokrát Zdeňka (38), která pracuje jako vychovatelka ve středisku výchovné péče.S manželem mají dvě děti – rodina je pro ni vším. Rodinný život popisuje Zdeňka jako hektický, hodně se věnuje dětem a zvířátkům, která s nimi žijí. A menu? Zní skvěle, nemyslíte? K předkrmu bude sýrová roláda, následovat bude poctivá rybí polévka, na hlavní chod hostitelka připraví voňavou kachnu na medu s opečeným bramborem a na závěr si všichni pochutnají na „tak trochu vánočním tvarohovém koláči“. Kromě skvělého jídla se hosté u Zdeňky seznámí i s její minifarmou a množstvím zvířat, o které se rodina stará.
Čtvrtek patří upovídané a optimistické Martině (38), která se narodila v pátek 13. – určitě jí tedy bude štěstí přát! I Martina je velkou milovnicí zvířat. Má již dospělou dceru a žije s ní a se svým manželem v Jablonci nad Nisou. Jaké menu si hosté přečtou po rozbalení ruliček? Slané mini zákusky z listového těsta, bramborové gnocchi se smetanovým dipem, kuřecím masem a restovanými žampiony, pečené brambory ve slupce na grilu s bylinkovým máslem, pečená kuřecí stehýnka s vánoční nádivkou a kuřecí medailonek se sýrovým přelivem, sladká vánoční kometa. Krásné vánoční menu a můžete se těšit i na vánocemi inspirovanou zábavu!
Poslední hostitelem týdne je Ladislav (62), který vystudoval obor silnoproudé elektrotechniky na ČVUT. Pracoval jako technolog výroby, ředitel pobočného strojírensko-elektrotechnického závodu, náměstek výroby, investiční technik a vedoucí aqua centra. Nyní pracuje jako vedoucí výroby s regulační a automatizační technikou. Ladislav bude na svůj večer dokonale připraven – nebude chybět vánoční výzdoba a vše, co ke správné vánoční atmosféře patří. A Ladislavovy pokrmy? Výlučně tradiční, vánoční! K přípitku bude nejdříve domácí slivovice z vlastních švestek a následovat bude tato nádhera jídel: houbovec, sejkory, masiště s flejškami a hlavatkou, buchty.