10. prosince 2013 10:10
Martina ČerňanskáProstřeno! Příště uvidíte z Anglie!
Diváci Primy dostanou před Vánoci krásný dárek. Štáb pořadu Prostřeno! se vydal do Anglie, kde natočil vánoční speciál s našimi krajany, kteří v sobě našli tu odvahu a začali žít a pracovat za kanálem La Manche.
Podíváme se do slavného přímořského letoviska Brightonu, kde najdeme krásná mola a pláže, vysoký útes s majákem a nejstarší akvárium v Anglii. Ve městě s romantickými uličkami a obchůdky žijí naši hrdinové – čtyři ženy a jeden muž. Jak tráví svátky? Jakou vánoční večeři uvaří? Českou, slovenskou či anglickou? S tradičními vánočními pochoutkami bude souviset i úkol týdne, který nemine ani naše krajany. Kdo to na jihu Anglie nakonec vyhraje? Uvidíte ještě před Vánoci!
V pondělí se představí Barbora, která v Anglii žije už patnáct let. Pochází od Brna, má ekonomické vzdělání a v Británii nejprve pracovala jako au pair. Když se naučila anglicky, založila si úspěšnou úklidovou agenturu. Má přítele a společně se starají o sedmiletého syna z jeho předchozího vztahu. Na koníčky Báře moc času nezbývá, i když ráda plave a jezdí na výlety do Cornwallu. Kdyby zvítězilo její menu s lilkem, houbovou polévkou a jehněčím, ráda by oslavila Nový rok doma s rodiči.
Jediný muž týdne je vegan. Slovák Richard pracuje a studuje film, doma si nejčastěji připravuje zeleninu, zeleninové polévky, falafel a pikantní jídla z rýže. Těší se, že svůj úterní večírek zakončí pořádným mejdanem s písničkami, hudbou, slivovičkou a dobrým českým pivem. To se bude dámám možná líbit, nejdůležitější ale je, zda a jak moc jim zachutnají pečená dýně Hokkaidó, zeleninová polévka a „nemaďarský“ perkelt. Richard slibuje, že jeho jídlo bude super!
Uprostřed týdne uvaří na londýnském předměstí nejmladší Ivana. Po absolvování polygrafické školy pracovala v copy centru v Brně. Po příjezdu do Anglie již pátým rokem pracuje pro americkou obchodní společnost. Ráda fotí a sní o studiu fotografie. Je svobodná, žije s přítelem a králíčkem Rockym. Milovanou rodinu občas překvapí nečekanými návštěvami. Kdyby nejvíce bodů získala Ivanina zapečená ciabatta, plněné žampióny, treska s kaší a palačinky, připravila by svým blízkým krásné vánoční svátky.
Jako čtvrtá uvaří bývalá baletka Alexandra. Vystudovala taneční konzervatoř v Bratislavě, pracovala v Národním divadle, dnes je servírkou. V Anglii žije osm let, má tu maminku i bratra. Alex je bezdětná a zadaná. Tanec stále miluje, ale také ráda vaří, proto šla do soutěže, kde by chtěla vyhrát. Plánuje kachní menu: jatýrka, pečenou kachnu se smetanovými brambory a kapustou. Hosté se mohou těšit ještě na karotkovou polévku s koriandrem a mascarpone s ovocem.
Nejstarší soutěžící je energická chiropraktička Marie. Vystudovala hotelovou školu v Mariánských Lázních a v Anglii zůstala po okupaci v roce 1968. Nejprve pracovala v pohostinství, pak ale změnila obor, vystudovala a založila si vlastní kliniku. Je vdaná, má dvě dospělé děti a jedno vnouče. Marie miluje svoji práci, ráda vaří a cestuje. Kdyby jí brusinková chuťovka, uzený losos, vánoční krůta a cheesecake z bílé čokolády vynesly ve finále na stupínek nejvyšší, ráda by se podívala do Brazílie.
A jak to v anglickém vánočním speciálu dopadne? To teprve uvidíte!