Prostřeno! Proběhne i masáž nahoře bez!
Prostřeno! zavítá do Olomouckého kraje, kde se u prostřeného stolu sejde netradiční sestava – čtyři muži a jediná žena.
REPRÍZA Ti všichni si myslí na hlavní výhru 60 tisíc korun. A dalších 30 tisíc mohou získat díky sympatiím diváků, kteří navíc udělí i řád Zlaté vařečky. Jak se bude jediná dáma mezi muži cítit? Olomouckou partu spojuje několik věcí: pánové jsou samí vášniví rybáři, možná si jednou zajdou společně i na ryby. Ryby ale v menu kupodivu nejsou, zato hub se nikdo nebojí. Úkolem týdne je červená řepa, zadání se bude ve finále docela řešit. Pořádně pohádat se však Moraváci nestihnou, i když soutěživí jsou a zejména podnikatel Jirka je pěkný „šťoural“.
Hostitele spojuje také sympatický fakt, že hodně surovin si vypěstovali z vlastních zdrojů, jsou to i zahrádkáři a chovatelé. U Josefa to bude navíc opravdu bio bez chemie. A ještě dvěma věcmi vyniká tento olomoucký týden - hostitelé umí vařit, až na jednu výjimku podávají v kuchyni vyrovnané, vydařené výkony, a nepodcení ani zábavu. Ta se odehrává převážně v exteriéru a uprostřed týdne se Richard postará o skutečně adrenalinový a výjimečný zážitek. Sledujte Prostřeno! od začátku do konce, bude se opravdu na co dívat! Zjistíte, že dobrý člověk ještě žije a že tato parta se téměř s jistotou sejde znovu. Má totiž co slavit…
Pondělí: První hostitelka Zuzana (34) je na mateřské, ale doma se určitě nenudí. Má obrovskou zahradu, hospodářství a pánové se u ní nacpou k prasknutí.
Jediná představitelka něžného pohlaví nás pozve do Sobotína, kde bydlí v rodinném domě s partnerem, dvěma dětmi a dalšími rodinnými příslušníky. Říká o sobě, že je hodně soutěživá a doufá, že se soupeřům zalíbí i její útulné bydlení v domku s výtahem, velkou zahradou, hospodářstvím a rybníčkem. Zuzka intuitivně vsadila na českou kuchyni, což je prozřetelné vzhledem k tomu, že u stolu přivítá čtyři muže. Sympatická mladá maminka působí vyrovnaným dojmem, jídlo připravuje z domácích surovin, maso je pestré, i když převážně drůbeží. Ve startovací, v troubě pečené provensálské paštice, jsou králičí a krůtí játra, bohužel se paštika zcela nedopeče a hostitelka musí improvizovat. Jiřímu pak paštika chutná spíš jako sekaná. Všichni ale ocení místní sýry, někomu jen vadí silná vrstva másla, které Zuzka už namazala rovnou na chléb, „aby jídlo pěkně klouzalo do krku“, máslo však mohla raději podávat zvlášť.
První vývar týdne je slepičí, poctivý, krásně barevný a voňavý, jsou v něm také bylinky, česnek a domácí kapání – prostě žádný důvod ke stížnostem. Snad jen… Už po polévce pánové skoro nemůžou, a to je před nimi ještě domácí kačena na cibulce a lesních houbách s bramborovým knedlíkem a dušeným zelím dvou barev! Zajímavý recept… Čím chlapy trochu pobavit? Aby pánům slehlo, po pořádném žvanci přijdou dvě masérky. Že by se Zuzana opět strefila soupeřům do vkusu? Dezert představuje naštěstí už jen lehké ovoce, zapečené se skořicí. Sladkou tečku si prý hostitelka ale klidně mohla odpustit, protože mužské chuťové buňky více osloví úkol týdne – jednohubka z opečené jehněčí klobásky s červenou řepou a křenem.
Úterý: Podnikatel Jiří (42) je soutěživý, kritický a vsadí na lehkou moderní kuchyni a kvalitní suroviny
Po prvním oťukávácím večeru se jede do dalšího domu, tentokrát hodně moderního. Jiří se netají tím, že je nervák. Uklidňovat se chodí se svou rodinou do přírody; jak mu to půjde v kuchyni jeho hezkého rodinného domu? Bude mít ambiciózní hostitel velkou trému? Je poněkud zamlklý, občas i podmračený, prý je to ale normálka, hodně se prý namluví v práci. Večeře, na které mu evidentně dost záleží, je úplně jiná než včera: odlehčená, s prvky italské a mezinárodní kuchyně. I Jiří zčásti vaří z domácích surovin, na hlavní chod ale podává steaky z pravé svíčkové. Tím lehce zmate nejstaršího Pepu, který se domnívá, že dostane svíčkovou omáčku. Budou to ale bifteky…
Do italské kuchyně míří předkrmová bruschetta, což je třeba pro Zuzku premiéra, ale pro hostitele prý běžná snídaně nebo křupavá pochoutka k vínu. Zda je to vždy s buvolí mozzarellou, nevíme, ale každopádně tahle bruschetta chutná. A z rajských jablíček a z Itálie pochází i druhý chod, „polévka z pečených rajčat“. Pro barvu a lahodnější chuť tam Jirka přidá i trochu mrkve a celeru, pečením by měl tomatový krém získat výraznější chuť. To však nijak neoslní Vláďu, který prostě rajčata nejí a nesnáší. Výborné steaky jsou hodně vysoké a uvnitř ještě dost krvavé, hlavně Zuzka je z toho rozpačitá. Navíc i z těch chlapských řečí u stolu o rajčatech a jejich údajně blahodárném vlivu na potenci. Ostatně - s podobným námětem přišla sama, to ale netušila, jak se tohle téma chytne a rozvine. Ještěže je tu zábava, jde se ven a sladká tečka. Komu zachutná módní brownies v kombinaci se zmrzlinou? A přijde i Zuzana na chuť rybaření u malého rybníčku kousek od Jiřího domu?
Středa: Lakýrník Richard (45) je nejen „lovcem žen“, ale i dobrým kuchařem, příjemným společníkem a dobrosrdečným chlapíkem, který své soupeře vezme na unikátní motorkářskou jízdu
Středa patří jen zdánlivě osamělému „lovci žen“ Richardovi. Alespoň tak o sobě hovoří nezadaný lakýrník a chovatel, který žije na venkově v malé garsonce, a hostům proto prostře ve stanu na zahradě. Jak se ukáže, má hodně dobrých kamarádů, má i velkou původní rodinu a je to takový všeuměl. Na první pohled by ho mohli soupeři podcenit, protože dům je velmi rozestavěný, jenže Richardovi počasí přeje a na zahradě se hosté cítí pohodlně. Hlavně je ale Richard dobrý kuchař, hostitel a zábavný společník. Ovšem tento výkon ho stojí kvůli podmínkám hodně potu.
Do své překvapivě útulné garsonky s malou, ale vybavenou kuchyňkou se pěkně naběhá. Do „věže“ totiž vede přes čtyřicet schodů a Richard lítá s jídlem a pitím sem a tam. Tahle hostitelská nevýhoda mu naštěstí nohy nepodrazí. Výborný je prý už smažený předkrm „děravý chlebík“, hovězí vývar se mu také povede, jen hlavní „králík na smetaně s karlovarským knedlíkem“ je sice trochu suchý, ale vynikající příloha a omáčka to zachrání. „Sladké překvapení“ je vlastně stará známá buchta lidově zvaná „orgasmus“ a opravdu uspokojená Zuzana si dokonce řekne o recept. K tomu všemu Richard stačí ještě pro hosty zablbnout s rypáčkem a prasečí zástěrkou, nic si ze sebe nedělá. Pak ale hostům vyrazí dech velkorysou a nevšední zábavou, která kolegům připraví opravdový zážitek. Motorkářské jízdy ve velké koloně se zúčastní i nadšení hosté! Co na to Zuzka? Prý se jí splnil životní sen…
Čtvrtek: Bagrista Vladimír (30) má ve čtvrtek smůlu. Zradí ho trouba a jeho menu návštěvu nikterak nezaujme.
Ve čtvrtek předvede, co dovede, bagrista Vladimír, zadaný tatínek dvou dětí. Bydlí v menším bytě a v kuchyni má sice smělé plány, jenže toho právě moc nepředvede, nijak zvlášť se mu nedaří. Přitom u stolu bývá kritický a hodně věcí mu také nechutná, hlavně rajčata, ty na jeho klasickém menu se dvěma roládami nenajdeme. První toust, sendvič s krůtím masem, připadá soupeřům do kulinářské soutěže moc obyčejný. Vláďovi ale nevyjdou ani další chody: cibulová polévka nikomu nechutná, nejlepší je asi hlavní chod – „vepřové závitky se slaninou a šťouchanými brambory“, katastrofou je však sladká tečka, v tomto případě spíš tečka černá.
Šlehačkovou roládu totiž spálí čtvrtý amatérský kuchař na uhel, nějak nevychytal vlastní troubu, a tudíž podává náhradní variantu. Naštěstí mu zbyla šlehačka a sežene jahody. Vždyť na jahodách se šlehačkou přece není nic špatného, ve Wimbledonu se po nich můžou utlouct… Budou mít hosté pro takovou improvizaci pochopení? A spraví všechno zábava s bagrem? To je přece také docela nevšední zážitek, možná i klukovský sen…
Pátek: Zámečník Josef (58), nadšený rybář a otec čtyř dcer, má podobné menu jako Vláďa, vede si však mnohem lépe
„Jsem soutěživý, mám ambice, ale zároveň jsem obětavý a rád lidem pomáhám,“ říká o sobě poslední účastník ze Štemberka. Josef má hodně rozvětvenou rodinu, dnes ale žije se ženou v bytě s dost malou kuchyní, kde se občas střídají, spolu se tam nevejdou. Za domem je ale zahrada, kde hostitel pěstuje všechno možné a chová králíky. Nejlépe je mu na rybách, má rád klid a pohodu. Letitý abstinent působí celý týden střízlivým dojmem, je to kliďas, tak tomu bude i během poslední večeře. Racionální je menu, kde využije beze zbytku kuře. Maso vykostí, ze skeletu a vlastní bio zeleniny uvaří dobrý vývar, který se dokonce obejde i bez masoxu, zato jsou v něm dobré a prý vlastnoručně vyrobené nudle. A když pozorujeme nejstaršího hostitele při práci, nemáme důvod mu nevěřit.
Šikovně si počíná při výrobě výborné kuřecí rolády nebo kakaové rolády sladké, která se mu na rozdíl od včerejšího Vláďova fiaska povede na jedničku. Snad jen výběr předkrmu vzbudí otázky. Hosté jsou zaražení a Jirka si myslí, že je to snad špatný vtip. Jenže Pepova míchaná vajíčka jsou obohacená domácí klobáskou vlastní výroby a k tomu podává chlebík z domácí pekárny. Komu vadí, že je z kupované směsi? Jirkovi! A co ještě vadí nejen jemu, ale svorně pánům všem? To, že je při bowlingu porazí právě žena! Kuželky vyhraje Zuzana! A nakonec zírají úplně všichni, včetně Zuzky. Takové finále totiž v Prostřeno! ještě nebylo. Tady opravdu platí, že konec dobrý, všechno dobré… Závěr olomouckého týdne bude jedno velké překvapení.
Sledujte Prostřeno! od pondělí do pátku v 17.50.