Prostřeno!: Dimitar připraví bulharskou hostinu
Bulhar Dimitar (38) mluvil zatím nejméně, ale česky umí ze všech nejlépe.
Bulhar Dimitar pozve pány do svého domu, který se ženou postupně rekonstruují a kde se jim nedávno narodil malý chlapeček. Poslední hostitel u nás zapustil kořeny hodně hluboko, ale když doma vaří on, připravuje svá oblíbená jídla z bulharské domácké kuchyně. A jde mu to pěkně od ruky, je to také šikovný nástrojař. Ve finále uvaří a upeče pokrmy, které někteří z nás znají z dovolené u Černého moře, ale třeba i Poul, který Bulharsko také několikrát navštívil. Na úvod bude slaný koláč banica, který se peče z balkánského sýra, vajec a speciálního listového těsta. Chutný předkrm se může zdát někomu slaný, protože takový je sýr dobře známý i u nás.
Podívejte se, jak hosté přijali studenou polévku:
Studená polévka tarator z jogurtu, strouhané okurky, kopru, drcených ořechů a česneku vám buď chutná, nebo ne. A zdá se, že soupeřům u stolu spíš nejede – ne každý má rád kopr. Jogurt je i v hlavním chodu, což je na Balkáně oblíbená musaka, která se ale v každé zemi připravuje trochu jinak. U Dimitara doma se zapéká s mletým masem, cibulí, opečenými bramborami, poslední zlatou vrstvu tvoří jogurt. Je chutná, jen Esteban by si dal na musaku chilli. Během tvůrčí zábavy hostitel ukáže, jak vyrobit bulharskou ozdobu pro štěstí pro paní a dívky, která se váže k měsíci březnu. A pánové u stolu jí mohou potěšit své drahé polovičky, které jim v soutěži docela pomohly – nejen s češtinou. Poslední dezert mezinárodního týdne je nepečený dort se šlehačkou, který ze všeho nejvíc připomíná cheesecake a měl by se dobře rozležet.
Podívejte se, kdo je nejvíc smutný, že je poslední den:
Naši sympatičtí cizinci si pocvičili svoji kostrbatou češtinu i vaření, jak ale celý výjimečný týden dopadne? Kdo z pánů tohle speciální vydání vyhraje? Zvítězí dobré jídlo a zábava, nebo taktika? A jaká světová kuchyně bude shledána nejchutnější?
Dívejte se na Prostřeno! každý všední den od 17.50 a hlasujte!
SLEDUJTE PROSTŘENO ONLINE