Prostřeno!: Jen dvě z party nemají tetování
Prostřeno! se tentokrát vydá do malebného Jihočeského kraje, kde se o titul nejlepšího hostitele a výhru 60 tisíc korun utkají čtyři ženy a jediný muž.
Vítěz se může těšit i na dárkovou prémii, na které si také pochutná. To ale zatím ještě netuší… A jak si soutěžící poradí s úkolem týdne – nějakým typickým pokrmem Jihočeského kraje? Bude kulajda, nebo kapr? A co třeba takový žahour, jáhelník, cmunda, zelníky, houbová paštika, jihočeské buchty, rybí polévka, vdolky nebo kočičák? Jakým z tradičních receptů se nechají amatérští kuchaři inspirovat?
Podívejte se na upoutávku:
Týden bude ve znamení tří: tří panenek, které připraví dvě vyučené servírky a jeden bývalý číšník. Nikola a Ivana se spolu nemusejí, někdo bude u stolu docela rýpat. Zkazí jinak příjemné finále všem zúčastněným? A jak celý jihočeský týden dopadne? Kdo vyhraje? To všechno uvidíte, když si nenecháte ujít Prostřeno! z jihu Čech. A opět nezapomeňte hlasovat, vždyť deset tisíc korun nemusí vyhrát jen váš favorit, ale také vy!
Pondělí: Paní Jaroslava (51) hosty nasytí, potěší a odvážně se pustí do zvěřiny i neobvyklých kombinací
Jaroslava Marešová Zdroj: archiv TV Prima
Jako první se v pondělí k plotně postaví paní Jarka z bufetu, který vede svorně se svou sestrou už řadu let. Je tedy jasné, že Jaroslava je odbornicí na chlebíčky a studenou kuchyni, to by mohla dobře uplatnit ve svém předkrmu s avokádovou pomazánkou. Chleba k tomu je doma pečený a první, duchem mladá hostitelka se nebojí riskovat. V Jarčině menu bude zvěřina, ale třeba i v tuzemské kuchyni vzácné jedlé kaštany. A své hosty pozve do pěkného domečku, kde se předvede jako milá a rozvážná hostitelka.
Nezalekne se ani převážně potetované mladší party, která k ní domů dorazí. Bude někomu vadit kančí kýta à la svíčková? Paní Ivana má po operací zmenšený žaludek, ta toho moc nesní, ale zato toho hodně namluví. K hlavnímu chodu jsou jako překvapivá příloha hranolky, potěší bylinkové máslo. Kdo čekal, že nakonec přijde pečený moučník, bude zklamaný, hostitelka podává nepečený likérový dezert. A nevšední zábava souvisí s folklorem – sama paní Jarka se předvede v doudlebském kroji.
Úterý: Bývalý číšník Lukáš (30) na svoji profesi nezapomněl, jídla předkládá jako v nóbl restauraci a jeho zábava dámy pobaví
Lukáš Vaněk Zdroj: archiv TV Prima
Svalnatý fešák Lukáš dnes pracuje jako sekuriťák, ale má za sebou praxi číšníka v luxusních českokrumlovských restauracích. Sice neobsluhoval anglického krále, ale pochlubí se, že obsluhoval prezidenta Zemana, což dámy samozřejmě zaujme. Soupeřky si všimnou, že upravený a namakaný hostitel v sobě nezapře vyučeného číšníka, talíře umí nosit jako profík. Úterní menu je vyladěné, porce nazdobené. Ale ne vše se Lukášovi v kuchyni povede; třeba houstičky, na které v troubě zapomněl, ztvrdly na kámen, proto se budou podávat ty včerejší. Jinak ale předkrm s kachními prsíčky a švestkovou omáčkou vyjde hostiteli na jedničku, navíc vypadá velmi lákavě.
O své kulajdě s liškami a zastřeným vejcem se Lukáš prý radil hned s několika kuchaři, i ztracená vejce si dobře natrénoval, jenže kulajda je taková rodinná polévka a každému chutná ta „jeho“ zažitá verze, tady to úplně na sto procent nevyšlo. A to platí i o dalších chodech: panenka s překvapením a domácími noky má slabinu právě v onom překvapení – krustičce z chleba a bylinek, ta skoro nikomu nechutná. Nijak zvlášť nedopadnou ani sladké sněhové nočky s vanilkovou omáčkou, které jsou sice zajímavé, pro někoho je ale dezert prostě propadák. Zato zábavou mladý muž zaboduje: legrační turnaj v tzv. berr pongu potěší i starší ročníky, které to také zvládnou.
Středa: Zdravotní sestra Ivana (54) se pochlubí svou malou domácí zoo, na jídle si ale podle soupeřů mohla dát více záležet
Ivana Bartečková Zdroj: archiv TV Prima
Prostřední večer má ve své režii nejstarší hostitelka, zdravotní sestra Ivana, která má početnou rodinu a před pár lety se přistěhovala z Moravy. O svém zajímavém domě skoro na samotě říká, „že tam není žádný obchod, takže ženské neutrácejí, ani hospoda, takže chlapi se drží doma“. A doma to má Ivana, žena mnoha zájmů, zajímavé. Dokonce tam má i malou soukromou zoo. Jen ten jihočeský temperament se jí zdá méně srdečný než moravský živel. Paní Ivana si hlavně nesedne s Nikolou. Ale není to jen generace, co je dělí. Třetí hostitelka se spolehne na své oblíbené domácké recepty.
Docela úspěšný je předkrm, plněná rajčátka a vejce. A zatímco Lukášovi včera jeho domácí pečivo ztvrdlo, Ivana podávala svoje houstičky, na které vlastně zapomněla a dělala je na poslední chvíli, ještě teplé. „Uzená polévka trochu jinak“ vzbudí obavy, když se hosté dozvědí, že „trochu jinak“ znamená s přídavkem mléka – navíc polévka je už tak dost studená. „Dušená zelenina v páře, špízy bez špízů, brambory, domácí tatarka“ také nebudí bůhvíjaké očekávání, studené jsou bohužel i brambory, co se ale hostitelce povede, je ona zmíněná tatarka. Konec sladký, všechno sladké? Na tom se soupeři shodnou, že tzv. voroněžské palačinky s pařížskou šlehačkou, nevšedně plněné jablky, jsou vynikající. A za zábavou se jede až do Kaplice.
Čtvrtek: Nikola (27) je sice vrchní servírka, jenže své nervy a čas neukočíruje. A také Ivana najde (prý neexistující) vlas – to už je skoro vyhlášení války!
Nikola Strmisková Zdroj: archiv TV Prima
Ve čtvrtek předvede, co v kuchyni dovede, vrchní servírka Nikola. Ta by mohla mít coby hostitelka čtvrtý večer v kapse… jenomže Nikola má sice smělé plány, ale vůbec nestíhá. Večer se sype jako domeček z karet. Kritika na sebe nenechá dlouho čekat, což ničemu nepomůže a Nikola ztrácí nervy. A vypadá to, že se pečou oplátky. Vrátí jí včerejší hostitelka Ivana to, co sama předtím inkasovala? Zábavu musejí hosté absolvovat sami. Jak to dopadne s jihočeským úkolem týdne? Nikola si nechala lososa na předkrmový tatarák vyudit v restauraci, někomu však chutnal spíš jako makrela, navíc byl prý rozemletý až moc najemno, pro Ivanu je to prostě „pomazánka, jakou mazala dětem do školy“. A pak ještě najde v jídle vlas nebo možná jen chlup z čivavy, což znamená vyhlášení války.
Klid u stolu rozhodně nebude. Po dýňové polévce s krutony čeká hosty špikovaná panenka s parmazánovou kaší, a právě příloha se ukáže jako největší problém hlavního chodu. Nikolina parmazánová kaše byla studená, lepivá a hrudkovitá, sýr se nedokázal dobře rozpustit a kaše byla prostě „kejda“. Tarte tatin, tradiční obrácený koláč z Francie, je další sladkou tečkou, která by mohla hosty naladit k lepšímu bodování. Sama hostitelka je nadšená, jak se jí jablečný koláč povedl. A na konec se budou míchat drinky, s tím alkoholem to ale bude slabší, většina hostů totiž řídí…
Pátek: Barbora (29), vdaná maminka na mateřské dovolené, hosty pozve do svého panelákového „bytečku lásky“. Poslední večeře má díky ní erotický náboj…
Barbora Střílková Zdroj: archiv TV Prima
Poslední hostitelka z Velešína nepodcení finále hned od první chvíle. Už přivítání s pozitivní a upravenou Bárou je pro hosty příjemné, srdečné a nenucené. A byt úplně nadchne Nikolu, ale není sama, kdo se cítí v dotaženém, vzdušném a naklizeném bytě příjemně. Vdaná maminka na mateřské není žádná šedá myška a už vůbec ne puťka domácí. S vařením to prý doma sice nijak nepřehání, ale plotny se nebojí. Zato má ráda upíry, vášnivě skládá puzzle, baví ji četba erotické literatury a přiznává, že má ráda sex. S manželem.
Pro své hosty připraví jednoduchý, ale osvědčený předkrm ze žlutého melounu a sušené španělské šunky. Mezinárodní pochoutku doprovodí jihočeské kapří škvarky, za kterými se ale Bára naběhala skoro jako pohádková Maruška. Sehnat kapra v jižních Čechách totiž není vůbec jednoduché, nakonec hostitelka musela zajet až do krajského města. Také uvaří hovězí vývar, který návštěvě chutná, protože je horký, i když je v něm polévkové koření, mražená zelenina nebo třeba kupované nudle. I nakonec bude panenka, na kterou se chvíli čeká, ale hostitelka si s tím poradí. Přílohou jsou doma vypěstované zelené fazolky podle babiččina receptu a kupované americké brambory. Bude to někomu vadit? Výhrady snad byly k pepřové omáčce, se kterou byla paradoxně sama Bára naopak spokojená, stejně jako se svou pečenou vlhkou buchtou „drc drc“, která se neobešla bez spousty lechtivých žertíků. A potěšila…
Zvítězí v pátek dobré jídlo, nebo taktika? Některá z žen, nebo jediný hostitel? Co se bude u stolu ve finále řešit? Sledujte jihočeské Prostřeno! od pondělí do pátku a nezapomeňte hlasovat!
Dívejte se od pondělí do pátku od 17.50 na Primě a hlasujte. SLEDUJTE PROSTŘENO ONLINE