Prostřeno!: Karel si místy bude připadat jako ve slepičárně
Jediný muž, který týden zahájí, a čtyři ženy se sejdou kolem stolu na Vysočině.
Úkolem týdne bude surovina, která k tomuto malebnému kraji tradičně patří. Ano, jsou to brambory. Tentokrát to ale budou „brambory nasladko“, i když ty naslano se dostanou do každého jídelníčku – bude to bramborový týden i bez úkolu týdne. Se zadáním si soutěžící poradí se střídavými úspěchy, jinak se ale bude bodovat docela vysoko. Koncem týdne poznáme Pavlínu i Pavlu, budou se někomu tahle dvě podobná jména plést? Účastnice si budou říkat po svém – z Pavly je Pája a z paní Marie Máša. Máša je tahounem zábavy, vůbec je to veselá parta, jen Karla z té holčičí konverzace už někdy brní uši.
Podívejte se na exkluzivní upoutávku:
Někteří hostitelé to zkusili na chvíli ve světě i v Praze, pak se ale na Vysočinu vrátili. Jen Pája to má naopak. Opět nahlédneme do bytů i domečků, ochutnáme českou kuchyni i nějaké zahraniční speciality a poznáme pár věrných čtyřnohých mazlíčků. Kdo za svoji večeři dostane nejvyšší počet bodů a zvítězí v boji o výhru 60 tisíc korun a hostitelskou čest k tomu? Sledujte Prostřeno! od pondělí do pátku a nezapomeňte hlasovat! Vždyť deset tisíc korun může získat nejen váš favorit, ale také vy!
Pondělí: Jediný muž týdne Karel (29) pracuje jako programátor robotů a mezi tolika ženami je mu místy těsno. Někdy si připadá jako v slepičárně…
Jako první otevře dveře svého bytu ve Žďáru nad Sázavou Karel. Bývalý servisní technik už přes své mládí stihl v rámci práce sjezdit kus světa a také se oženit a založit rodinu. Dnes se usadil, má dvě malé děti a se svou rodinkou se snaží trávit hodně času. S domácí pohodou souvisí samozřejmě i vaření a tomu se Karel ve své malé, ale prakticky zařízené kuchyni rád věnuje. Hodně se inspiruje recepty Romana Vaňka a z jeho kuchařky pramení i pár soutěžních receptů. Menu pondělní večeře by mohlo více oslovit ženy. V tomto má hostitel štěstí, protože kromě něj budou u stolu už jenom ženy.
I když se Karel snažil meníčko poskládat tak, aby bylo chutné, ale zároveň proveditelné, pár horkých chvilek u sporáku také zažije. Optimisticky a sebevědomě však doufá, že si to sedne a on to v klidu zvládne. Stihne i bramborový úkol týdne a vtipně ho zařadí do své zábavy, což je ochutnávka jídel naslepo. S tím budou mít některé dámy potíže, hlavně ten úkol týdne jim dát zabrat, Máša pokus o sladké brambory pro jistotu vyplivne do ubrousku. Jinak je ale večeře moc zdařilá. Hostiteli krásně vyjde vejce Benedikt, tahle světácká snídaně bude předkrmem a pro některé z dam je to i premiéra.
Bramborový krém s houbami a vývarem má vydatnou chuť, Pája houby nemusí, ostatní je ale milují. Kuřecí steak s bramborovou kaší vypadá zajímavě a nasládlá omáčka z pečených paprik vzbudí velkou zvědavost, jen Pavlína není úplně ctitelkou kuřecího masa a Pája by radši uvítala steak z vykostěného stehna než z prsou. První soutěžní večeři korunuje nepečený tvarohový dezert s čokoládou a ovocem, který je shledán výborným, a je ho tak akorát, aby dámy večeři snědly, cítily se syté, ovšem nepřejedené k prasknutí.
Úterý: Nejstarší hostitelka Marie řečená Máša (57) má energie, sebevědomí i dobré nálady na rozdávání. Temperamentní smíšek je tahounem zábavy i dobrou kuchařkou
Paní Máša z Jihlavy je se svými červenými vlasy nepřehlédnutelná a jako kuchařka se cítí jistá v kramflecích. „Na co budou její děti jednou vzpomínat? No na její jídlo!“ odpověděly prý potomci mamince. Máša, ač ze skupiny nejstarší, tak ale vůbec nepůsobí. Je veselá, bezprostřední, upovídaná, neprojevuje ani trému, v kuchyni si je jistá. Už toho něco v životě navařila a jako vedoucí prodejny a dnes i vinotéky musí umět jednat s lidmi. Dokáže návštěvu pohostit, o svém jídle mluvit, zajímá ji názor ostatních a snaží se u stolu udržovat konverzaci a dobrou náladu, což je jedna z podmínek dobrého hostitele. I její aktivní zábava bude taková – trošku bláznivá.
Máša je potřetí vdaná, naposledy dokonce za svoji první lásku – to je téma, které vzbudí hodně otázek a Máša má co vyprávět. Co vyčaruje v kuchyni? Ctitelka české klasiky si dvakrát zvolila podle názvu receptů dokonce krmi staročeskou – to platí o česnečce i lívancích s překvapením, kam přijde jako bonus mandlová domácí zmrzlina nebo úkol týdne. Moučník je pěkná nálož, ale celou večeři zahájí celkem lehký italský předkrm – výborně ochucená italská bruschetta. Hosté také obdivují, že si kuchařka pro svůj hlavní chod sama vykostila kuře. Šťavnatou roládu naplnila hlavně smažená vajíčka i další klasické ingredience. Přílohou k hlavnímu chodu jsou oblíbené šťouchačky a paní Máša nezapomněla ani na šťávu k masu, aby jídlo a brambory nezůstaly suché. To bývá často oříšek. Celý večírek se zdál nejen hostům, ale i hostitelce natolik zdařilý, že Máše až ukápnou slzičky dojetí, když návštěva její byt se spoustou úložných prostor opouští.
Středa: Na to, že Romana (28) doma moc nevaří, tak v kuchyni docela válí. Jestli se stále usměvavá učitelka takhle usmívá i na děti ve třídě, je mezi žáčky určitě oblíbená.
Tak trochu tajemná všestranná mladá učitelka s úsměvem Mony Lisy také organizuje svatby. Prý proto, aby až přijde čas té její, byla úplně dokonalá. Hosty to zajímá, protože svatební obřadní brána je jedním z nápadných artefaktů v Romanině jinak dost strohém bytě. Třikrát vdané Máše se pod branou při šmejdění s Karlem docela zalíbilo. Máša se nezdá! Romana, která je single a žije jen se svým psem, musí čelit otázkám na tělo. Soupeřky zajímá, jestli nemá přítele. Hostitelka samotou rozhodně netrpí, má nejen spoustu zájmů, kamarádů, navíc je stále mezi dětmi. Po roční epizodě v Praze se vrátila do školy a do Moravských Budějovic. Protože Romana obědvá ve školní jídelně, večer doma už moc nevaří.
Uprostřed týdne si ale dá na své soutěžní večeři záležet. Raritou je zastřené smažené vejce v rafinovaném salátovém předkrmu s černou čočkou. Pak se hostitelka spolehne na rodinné recepty. V polévce podle babičky je hodně různého masa a Romana si myslí, že je to „nejlepší vývar na světě“. Vadí někomu, že v její milované polévce chybí zelenina a nudle, když je vývar opravdu silný? Podle Karla dokonce až příliš? Plavou v něm ale vlastnoručně vyrobené játrové knedlíčky a ty se Romaně moc povedly.
Zajímavá je omáčka k vepřovému masu na cibuli a česneku, kterou vymyslel hostitelčin bratr. Omáčka je trochu přesolená, Páje vadí chuť česneku, nadšená není ani včerejší hostitelka Máša. Všestranná hostitelka také ráda vymýšlí všelijaké kvízy a nejinak tomu bude i ve středu, kdy vytvoří dva dvoučlenné týmy. Precizně zpracovaná vědomostní soutěž nejen z kulinářské oblasti má zadání na obrazovce a je to nejlepší zábava týdne. Bohužel Karla a kritickou Páju zklame vábně naservírovaná sladká tečka. Dezert brownies nebyl uvnitř předpisově tekutý, jak má být, ale Pavlínka si na posledním chodu přesto pochutnala.
Čtvrtek: Nejmladší hostitelka Pavlína (22) překvapí svým bydlením v Třebíči, až na detaily vydařenou večeří a originální zábavou s focením
Nejmladší hostitelka své hosty pozve do staršího domu v historické části Třebíče, kde k překvapení soupeřů žije sama jen se svým kocourem. Maminka i sestra se odstěhovaly a Pavlína se do Třebíče vrátila z Prahy, kde po grafické škole nějakou chvíli žila a pracovala. Dnes pracuje ve zdejší reklamní agentuře, kde tráví hodně času. Doma Pavlínka, stejně jako včera Romana, už moc nevaří, ale protože ji kamarádka přihlásila do soutěže, chce si to vyzkoušet. A odvážně se pustí do docela složitého menu.
Začne paštikou z kachních jater, která je přijata se střídavými úspěchy. Paštika není úplně jemná, zůstaly v ní kousky jater, což třeba Máše chutná, ale Páje naopak. Krémová dýňová polévka je jemná, sladká i pikantní, hostitelka se rozhodla pro máslovou dýni, kterou je nutno oloupat. Je to asi boj a křehká Pavlína se u toho trošku poraní. I když mladá kuchařka při vaření občas zaváhá, z panenky se jí podaří šikovně vytvořit plát masa na vepřovou roládu, kterou Pavlína naplní v italském stylu sušenými rajčaty a mozzarellou a s pomocí slaniny ji upeče tak, že zůstane hezky šťavnatá. K barevnému a lákavě naservírovanému pokrmu se hodí tento týden frekventované šťouchané brambory.
Ani Pavlína nezapomene udělat úkol týdne, který se jí povede snad lépe než její vlastní sladká tečka. „Podzimní vafle“ vypadají lépe, než chutnají. Obsahují i chutná jablka, ale těsto, jehož recept Pavlínka pozapomněla, je bohužel tuhé. Atmosféra během večeře je ale i díky zajímavému šmejdění po starém domě milá a rozverná a stejně tak dopadne i zábava s vtipným focením polaroidem na památku.
Pátek: Mzdová účetní Pavla řečená Pája (37) chce hosty ve finále překvapit asijskou večeří. Nejvíc je ale překvapí tím, že si mají přivézt plavky…
Kritickou Pavlu, která si říká Pája, kolegové trošku podezírají z taktizování. Je to ale pravda? Nekřivdí jí? Pavla si se všemi tak úplně nesedne a soupeři jsou hodně zvědaví na to, kam je poslední hostitelka pozve a co jim nabídne. A také jsou trošku nervózní; proč si mají proboha vzít plavky? Finále se neodehraje u hostitelky, která už dlouho žije se svým partnerem v Praze, kam před lety odešla za prací. Pája si toto sdělení ale nechá chvilku pro sebe. Návštěvu pozve na venkov do domečku svých rodičů, kde také kdysi žila a dnes sem jezdí už jen na návštěvu. Má tu svůj pokoj a přivezla si i svého milovaného pejska. Pája je zasnoubená a ráda by se vdávala. Radši peče, než vaří, koníčkem mzdové účetní je totiž výroba dortů. Každý z hostů si jeden takový dortík odveze jako památku na natáčení, předtím si ho ale v rámci zábavy musí ještě ozdobit fondánovou figurkou.
Pavla zvolila zvláštní menu, do kterého nemálo investovala. Je zčásti asijské, soupeři ani nevědí, co dostanou k jídlu. A Karlovi něco takového docela vadí, Máša má zase mnohem raději českou klasiku. Zvědaví jsou ale všichni. Pája je při vaření velmi rychlá, ale i ona zazmatkuje: hrášková polévka se skoro vyvaří a musí se dodělat znovu. Nejlépe asi dopadne předkrm; růžová marinovaná kachní prsa se salátkem připomínají soupeřům roastbeef, bohatý a nevšední asijský salát je zajímavě dochucený, první chod vypadá lákavě. Krůtí „Bulgogi s batátovo-bramborovou kaší s pečenými tomaty“ obsahuje koupenou i doma připravenou marinádu, jenže sladké batáty nejsou oblíbenou přílohou všech a k masu na korejský způsob se moc nehodí. Zvláštní je, že u tak zkušené pekařky není poslední chod pečený. Neznámá „Açaí na tigela“ je miska mixovaného brazilského ovoce s medem, dezert někomu připadá sladký, jinému naopak kyselý. Prostě opět se potvrdilo, že „tisíc lidí, tisíc chutí“.
A kdo to na Vysočině celé vyhraje? Zvítězí dobré jídlo, nebo to budou jiné pohnutky? Sledujte Prostřeno! od pondělí do pátku, protože napínavé to bude až do konce!
Dívejte se od pondělí do pátku od 17.50 na Primě a hlasujte. SLEDUJTE PROSTŘENO! ONLINE
Užijte si také další oblíbené pořady, seriály a filmy, které pro vás máme k přehrání ONLINE a zdarma na iPrima.cz: