Prostřeno!: Romka překvapí alžírskou kuchyní
U vdané pokladní Veroniky (34) se překvapení hosté těšili spíš na romskou kuchyni; jak si pochutnají na té alžírské?
Druhá hostitelka je žižkovská patriotka, na Žižkově žije od narození a nikam se odtud stěhovat nechce. Veronika obývá s rodinou nevelký, ale příjemný a naklizený byt, kam se musí vejít její manžel Mohamed a tři děti. Muž, jak už jméno napovídá, pochází z Alžíru, odkud pramení i úterní alžírské menu. Hostitelka doma ráda kombinuje pokrmy arabské a romské kuchyně, dnes to budou hlavně jídla z Maghrebu, severozápadního Středomoří. Veronika nedá na svého muže dopustit a říká, že je lidé obdivují, jak skvělý pár a rodinu vytvořili, i když jejich začátky nebyly jednoduché. Návštěvu možná více než jídlo zajímá, jak se páru podařilo překonat společenské rozdíly.
Hostitelka vysvětluje, jak to s tím Alžírskem vlastně je:
Při čtení menu budou docela koukat, protože názvy jídel jim toho moc neřeknou. I Veronika udělá jako úkol týdne zeleninový salát a hosty vyzve, aby jí při šmejdění vlezli také do skříní. Co tam najdou? Protože je její manžel muslim, vepřové maso na jídelníčku nebude, to se u Veroniky nevaří. Hostitelka také prozradí, proč muslimům vepřové nechutná, a tvrdí, že s kořením to v Alžíru nijak nepřehánějí, spíš nechají vyznít přirozenou chuť surovin. Budou někomu vadit olivy v polévce? Krásně načančaný předkrm s chipsem je prý oblíbenou pochoutkou od moře a hosté by těch alžírských tuňákových lodiček z pláže snědli klidně i víc.
Podívejte se, jak Veronika připravuje alžírský dezert:
„Birbuša“ je hlavní chod, jehož součástí je kuskus, pro někoho je jídlo s hovězím dost suché, i když ani omáčka nechybí. Veronika je tvůrčí typ a pro hosty si přichystala výrobu šperků, na kterou ale nemají všichni trpělivost. A jaká bude její baklava v rychlejší verzi? Určitě hodně sladká…
Dívejte se na Prostřeno! každý všední den od 17.50 a hlasujte!
SLEDUJTE PROSTŘENO ONLINE