Seriály a filmy

22. března 2020 09:00

Lucie Gretzová

Prostřeno!: Týden zahájí menu podle slavných šéfkuchařů

Další Prostřeno! proběhne v Praze a středních Čechách, kde v boji o výhru 60 tisíc korun a hostitelskou čest k tomu budou muži ve velké převaze. Čtyři pánové proti jediné mladé dámě.

Patricie dá ale mužům zabrat, rozhodla se hrát a pokud možno vyhrát. Jak si tahle parta sedne? Zadáním úkolu týdne štáb opět zamotá soutěžícím hlavu. Mají upéct slaný koláč quiche, který už docela zdomácněl i u nás. Přesto si na francouzském koláči hosté možná vylámou nejen zuby, ale také jazyky. Na druhou stranu si s výrobou těsta hostitelé poradí celkem se ctí.

Podívejte se na exkluzivní upoutávku:

V převážně testosteronovém týdnu opět nahlédneme do lidských příbytků i osudů, zavítáme hlavně na sídliště a v jedné bytovce dojde večer ke spontánním zásnubám a schyluje se k svatbě. Budou kolegové pozváni na oslavu? Kdo bude taktizovat, ale přizná se? Sledujte další premiérové Prostřeno! a nezapomeňte hlasovat! Vždyť deset tisíc může vyhrát nejen váš favorit, ale také vy!

Pondělí: Michal (36), vedoucí prodejny se sportovním zbožím, připraví menu podle slavných šéfkuchařů

Většina účastníku pražského a středočeského týdne včetně Patricie samotné se zaraduje, když zjistí, že u stolu bude jediná žena. Těší se na méně konfliktní, ale rovnější jednání, zároveň se však Páťa obává toho, že pánové, když už do podobné show jdou, tak asi umějí vařit. To platí i o prvním hostiteli Michalovi, který návštěvu pozve do panelákového bytu. Ženatý otec dvou dětí rád vaří nejen českou klasiku, v pondělí to bude hlavně kuchyně italská, inspiroval se u známého kuchaře Emanuele Ridiho nebo třeba také hvězdného Gordona Ramsayho. Tato jídla si zvolil, protože „kombinace tradičních pokrmů a několika velmi neotřelých receptů by mohla ukázat, že italská kuchyně nejsou jen těstoviny a pizza“.

Michalovo moderní menu zahájí ryby, konkrétně „filátka z mořského vlka na másle se zeleninovým ragú“. Předkrm vypadá tak trochu jako ryba na leču, chutná ale lépe. Avšak ne Patricii, která nesnáší tepelně upravenou papriku. Velmi odvážně zní „petrželovo-jablečná polévka s čedarem a vlašskými ořechy“. Spíš podzimní recept je cítit hlavně kořenovou petrželí, chutí prý připomíná svíčkovou, jablko uvnitř by nikdo nehádal. Smělý je i hlavní, téměř bezmasý chod v podobě italského rizota jen s cuketou a pancettou. Rizoto je předpisově krémové a na skus, jen se na něj dlouho čeká. A téměř všechny příjemně osloví jeho chuť, jen Patricie vybírá kostičky cukety a Radoslav postrádá kus flákoty.

Sladký ricottový krém s mangem dá hostiteli více práce, než by se mohlo zdát, pracný je také úkol týdne, ale přípravu quiche Michal zvládne skoro jako profesionál. Na jídlo se v pondělí bohužel docela čeká a vůbec mají soupeři pocit, že start týdne by si zasloužil větší odpich, svižnější tempo a více zábavy. Tu bohužel hostitel tak úplně nedomyslel…

Úterý: Patricie (24) by ráda vyhrála. Proč si včera cuketu z rizota vybírala, ale dnes ji sama servíruje v předkrmu?

Jediná žena u stolu nemá úplně holčičí povolání ani záliby a pánové se svorně shodnou, že partnerku, která chodí hrát do hospody šipky nebo fotbálek, i když si z nich odnáší ceny a poháry, by doma nechtěli. Patricie, které se říká Páťa, přítele nemá a žije v pronajatém kolínském bytě s pejskem. V kuchyni to asi normálně dobře zvládá, i když sama pro sebe vaří minimálně. Do soutěžní večeře i úkolu týdne, který původně neuměla ani přečíst, se pustí s vervou. Když ohledně quiche zjistí, co a jak, nakonec jí z toho vyjde výroba tří druhů těst. To první uhněte domácí pekárna a budou to bulky ke startovací „grilované housence“ se salátem.

Pány hlavně potěší, že k úterní večeři dostanou více masa než včera. Na předkrm to je kuřecí s plátkem cukety na špejli, upečené na kontaktním grilu, který poslouží i k přípravě hlavního chodu. Michala zarazí, že Páťa včera cuketu z jídla vybírala a dnes ji sama servíruje. Na druhý chod soupeři dostanou pórkový krém s krutony, ty se bohužel brzy rozmočí, jinak je to ale dobrá polévka. Vepřový steak s cibulovou remuládou obsahuje pro někoho česneku až dost, maso tedy rozhodně není bez chuti, přílohou jsou hostitelčiny oblíbené brambory, upečené nasucho v troubě. Pátinou sladkou tečkou jsou malé koblížky z nekynutého těsta obalené v cukru. Na svou chvíli si moučník trochu počkal, proto jsou mini koblížky na povrchu lehce tuhé, ale uvnitř lahodné. A co zábava, jak pány pobaví hra Slepý příběh?

Středa: Lukáš (26) se nezdá! V kuchyni mu to jde od ruky, ale taky se opět potvrdí, že sůl je nad zlato

Lukáš, který vystudoval IT a živí se hlavně navrhováním webových stránek, je takový všestranný mladý muž. U něj doma má všechno své místo, což není tak úplně složité, protože byt, kde žije se svou přítelkyní, je světlý a minimalistický, rozhodně není zahlcen věcmi. Pořádná je prý hlavně přítelkyně, naznačí ostatním Lukáš, který s ní rád cestuje a fotí. V kuchyni nestojí hostitel určitě poprvé a poradí si téměř se vším. Vaření i pečení mu jde od ruky a jeho úkol týdne Páťu úplně nadchne. Vytvoří takové mini quiche, vtipně naservírované. Hezky prezentované pokrmy by ale potřebovaly víc dochutit. Lukáš jídlo nedosolí – prostě slánky soupeřů pak jedou naplno. Hostitel se asi bál, aby nepřesolil. Ale jinak se mu první chod – paštika s domácím pečivem – povedl. Jen Radek, kdysi profesionální voják, se paštik přejedl na zbytek života a do předkrmu se musí ze slušnosti nutit.

V kuřecím vývaru je dost mrkve, takže byl sladší, babiččiny nudle zůstaly pro někoho tvrdé, jenže hostitel má těstoviny právě takhle rád. Překvapením hlavního chodu, který tak trochu připomínal včerejší, byla velikost porce. Zatímco Páťa pánům přála, Lukáš podával skoro dětské porce. Maso marinované krkovice s bramborem, grilovanou zeleninou a dipem zůstalo tužší, přesto na jídlo hosté čekali přes dvacet minut. Konec sladký, všechno sladké? „Bílá tečka s malinovým přelivem“, jakási obdoba cheesecaku z mascarpone, malin a šlehačky, se Lukášovi opravdu povedla. I zábava uprostřed týdne souvisela s gastronomií – hosté si mohli naložit hermelín a odvézt si ho domů jako vzpomínku na příjemný večer u pozorného hostitele. A protože Patricie chce vyhrát, začne ve středu také hrát. Prý sorry, Lukáši…

Čtvrtek: „Můj večer by měl být nejlepší ze všech, protože chci vyhrát,“ dodává si kuráže budoucí tatínek, montér klimatizací, sympaťák Tomáš (25)

Klid a přírodu ve Velké Dobré si pochvaluje Tomáš, který žije s přítelkyní, jejím synem a pejskem v tamní bytovce. Kolegy pozve také do garáže, kde má svou oblíbenou pánskou „zašívárnu“. Soupeřům je usměvavý a pohodový kliďas Tomáš, který má doma také akvárium a andulku, sympatický, protože nezkazí žádnou zábavu. A umí překvapit nejen soupeře… Když se vrátil včera večer z natáčení, požádal svoji přítelkyni o ruku. Už se moc těší na chlapečka, kterého spolu čekají.

I Tomáš by samozřejmě rád vyhrál a hostům by se mohl strefit do chuti. Všichni by už totiž uvítali nějakou českou baštu, třeba dobrou omáčku. Tomáš doma často vaří a jeho partnerka prý vyžaduje aspoň jednou týdně něco sladkého pečeného, což je hostitelova doména. Z tohoto ranku pochází sladká tečka, oblíbený rodinný moučník Míša řez, ten má Tomáš natrénovaný. Milou vzpomínku na dětství předchází sýrová rolka a další vývar týdne, tentokrát hovězí. Tomáš má odmítavý přístup k zelenině, kterou, když nemusí, nejí. Do polévky nedal mrkev, zato hodně petržele a pórku, uvařil ji v papiňáku a výsledek nechutnal všem stejně, mrkev chyběla.

Co se mu ale povede a sám si to právem pochválí, to je zlatý hřeb večeře – svíčková. Omáčku dochutil kuchař dokonale, karlovarský knedlík, spíše knedlíček, ten už tak precizní není. Přesto platí, že druhá půlka hostiny předčila tu první. A Tomáš dokončil i svoji verzi slaného koláče, quiche by ale měl ještě procvičit. S kreativním zdobením vařeček – suvenýrů poradila hostiteli jeho maminka. Jak ohodnotí Tomáše Patricie, když je to její nejoblíbenější spolustolovník? Bude spravedlivá?

Pátek: Nejstarší hostitel Radoslav (45) zavzpomíná na maminčinu slovenskou kuchyni, jenže méně bývá někdy více

Jako poslední se ve finále u plotny předvede nejstarší z téhle mladé středočesko-pražské skupiny. Radek, jak víme, pracoval jedenáct let jako voják a od té doby nemusí paštiky. Nyní se věnuje montáži suchých staveb a své hosty pozve na pražské sídliště Černý Most, kde žije se svou druhou rodinou a kde si stále zvyká, protože jeho ideálem by byl domek se zahrádkou. Radek je původem Slovák, mluví skvěle česky a má rád maso. Jeho menu se slovenskými a rodinnými recepty je bohaté a nevšední. A hostitel si své vaření nijak neulehčí. Naopak. Je toho opravdu hodně, co si naplánoval, ne vše ale stihne dobře dochutit.

Tak třeba první salát z naklíčené čočky by podle soupeřů potřeboval výraznou zálivku. Co ale všichni ocení, to je Radkova pracná a výborná kapustnica, do které si nejprve uvařil jako základ perkelt a teprve pak ho smíchal v druhém hrnci s klobásou, zelím, vývarem a dalšími složkami zelňačky. Radkův hlavní chod „sváteční talíř“ už ale tak dobře nedopadne. Hosté si myslí, že rodinný vánoční recept je přeplácaný a ne vše, co na talíři najdou, spolu ladí: smažená ryba, uzené maso, pečená klobása a k tomu jako příloha houby, hrachová kaše a zelí. Porce to jsou takové, že soupeři skoro prasknou, pak by si ale v rámci zábavy měli ještě zatančit podle obrazovky. Poslední dort z palačinek je také trochu zklamáním. Radek je ale tolerantní hostitel a kritiku i potíže přijímá se vztyčenou hlavou.

A jak celý týden dopadne? Vyhraje dobré jídlo, anebo zvítězí jiné pohnutky? Odhalí pánové taktičku Patricii, nebo se přizná sama? Dívejte se, protože napínavé to bude až do konce!

Dívejte se od pondělí do pátku od 17.50 na Primě a hlasujte. SLEDUJTE PROSTŘENO! ONLINE

Užijte si také další oblíbené pořady, seriály a filmy, které pro vás máme k přehrání ONLINE a zdarma na iPrima.cz:

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 27. 12. 2024

Pokud jde o práci, můžete být emotivnější než obvykle. Snažte se oddělit svůj citový život od každodenních povinností. Pokud se cítíte určitou prací zahlceni do té míry, že ji již nedokážete efektivně vykonávat, může to být znamení, že je třeba provést nějaké změny. Je to období zvýšené citlivosti. Udělejte vše pro to, abyste se udrželi nad vodou.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.