9. května 2016 12:00
Rozbité talíře! Z čeho budou soutěžící tento týden jíst? Prostřeno! z Brna
Brno a jeho blízké okolí, kam tentokrát zavítáme, reprezentují tři muži a dvě ženy. Nejstarším ze soutěžících je respekt vzbuzující Martin, mnohými považovaný za favorita.
Možná více než vaření se ale v tomto jihomoravském týdnu bude probírat taktika, protože už první účastník Michal přijde záhy s návrhem, aby všichni hráli o stejný počet domluvených bodů a nakonec se svorně podělili o padesát tisíc, protože lepších deset tisíc v hrsti, než… Milý Michale, z toho asi nic nebude, protože to odporuje pravidlům soutěže Prostřeno!, a navíc s tím třeba takový Martin nesouhlasí. A nebude se to líbit ani nejmladšímu Lukášovi, který do přípravy své večeře hodně investoval, dokonce samotného humra. Docela si věří i obě ženy, zda oprávněně, o tom můžeme mít jisté pochybnosti už ve středu, kdy u mladé maminky Marcely chybí spousta věcí, a talíře létají soutěžícím za zády. Úkolem týdne je uvařit či upéct něco z krupice a fantazie našich soutěžících končí většinou tak u krupicové kaše, takže babo či internete raď! K jídlu ty krupičkové kreace moc nebudou, je to od štábu další vypečený úkol týdne, který soupeřům zamotá hlavy. Kdo se ukáže jako největší taktik jihomoravského týdne? A kdo to nakonec celé vyhraje? Sledujte Prostřeno! z Brna a okolí!
michal dobrovolny
Týden u Michala nezačne úplně šťastně. Číšník a barman nemá moc zkušeností s vařením, přesto by si rád odnesl výhru. Napadne ho proto, jak by se o padesát tisíc mohli podělit všichni a kolegům navrhne téměř hned po přípitku svoji originální taktiku. Ta ale odporuje pravidlům soutěže – vlastně by to už žádná soutěž ani nebyla. Co si o jeho návrhu myslí soupeři a soupeřky z Brna a Kuřimi? Jsou na rozpacích… Michal je už ze své profese mnohem lepší hostitel než kuchař. Jako první podává krupičnou kaši, protože jídlo z krupice je úkolem týdne. A je vidět, že ač otec malého syna, na kašičku doma málo trénoval, nebo spíš vůbec. Kaše i brokolicová polévka, která je už součástí pondělního menu, jsou obě moc řídké. A protože polévce pořád něco chybí, Michal solí a přidává kostky a polévkové koření o sto šest, až je polévka ve výsledku téměř nepoživatelná. Málo kuchařských zkušeností se projeví i na jeho snadném předkrmu, kde servíruje kvalitní sýry a ovadlý salát, který nechal hodiny máčet v zálivce. Hlavní chod – pečená kotleta s bramborem a zeleninou – se peče v alobalu a každý dostane po jednom balíčku. „Ty jsi extremista,“ usoudí po ochutnávce největší kritik Martin, protože hlavní jídlo je pro změnu neosolené. Kotleta zůstala tvrdá, prostě to není žádná hitparáda. Je něco, s čím Michal zazáří? Hosty potěší svým prémiovým koktejlem a určitě závěrečným a osvěžujícím sorbetem z limetky. Mohl by zabodovat zábavou, za motokárami se jde ven, jenže jedna z holek je těhotná a druhá se prostě bojí do toho sednout, takže adrenalinovou jízdu ocení jen pánové…
Úterý: Martin (43) vařit umí a také to předvede, Michal mu ale nedaruje včerejší kritiku
martin kunesch
Michalův včerejší kritik vaří následující den a hosté by si (aspoň podle menu) mohli spravit chuť. Momentálně nezaměstnaný Martin je starší a v kuchyni mnohem zkušenější. Přiznává, že rád vaří a jí. Naplánoval si ambiciózní jídelníček se spoustou ruční práce. Neváhá udělat domácí těstoviny plněné masem a přelité hříbkovou omáčkou, pohraje si i s hlavním chodem, hovězím na víně s bramborovým knedlíkem. V příloze je krupička, takže Martin by mohl mít splněno, co se týče úkolu týdne, ale chce hrát fair play a naplánuje si ještě krupicové noky do své hráškové polévky se slaninou a krutony. Nechtěně tak ale úkol týdne „vyplave na hladinu“ už v úterý. Jako kuchař může být Martin spokojen, z úst soupeřů slyší většinou jen chválu, zradí ho ale moučník. „Maminčiny vdolečky“, na které se všichni těšili, mají k dokonalosti daleko. A jaká je další slabina druhého večera? Podmračený Martin je mnohem lepší kuchař než hostitel. Upřímně – už jsme v Prostřeno! zažili zábavnější večírky. U stolu se probírá hlavně taktika a jídlo, Michal ještě stále nevzdal svoje spiklenecké návrhy, možná už jen ze srandy, má to ale marné. Spočítá to Michal Martinovi i za včerejšek?
Marcela Bruzova
Marcela své soupeře zaskočí stísněným prostorem, kde se bude její večeře odehrávat. Brňáci jsou v šoku. Kuchyňskou linku mají hosté hned za zády a kuchařka se tam skoro nevejde. Marcela ale vypadá celkem v pohodě a v kuchyni si i přes polní podmínky docela věří. Nemá vývrtku ani troubu a jídlo peče v poškozené remosce, ta chvíli stávkuje. Co se děje? Jak si Marcela poradí? A v čem upeče své „pečené brambory“? Ve friťáku, kde je usmaží skoro do nepoživatelnosti, hosté jsou navíc v malé kuchyni odsouzeni čichat výpary. Na hlavní chod jsou kotlety na jablkách, a protože kombinaci ovoce a masa Lukáš ani Irena nemusí, prázdný talíř nechá jen jedlík Martin. Tomu chutná i předešlá hustá čočková polévka s nočky a uzeninou. Rozpačitou večeři zahájí plněná vajíčka, pro nejmladšího Lukáše předkrm ze socialistické prehistorie, který by klidně oželel stejně jako krupičnou kaši naslano, ta hostinu zahájí. Hostitelka všem netaktně připomene, že „u nich doma se dojídá“. Marcela se jako hostitelka snaží a usmívá se, ale nervy, podmínky a okolnosti vykonají své. Talíř letí vzduchem a střepy se rozlétnou hned Martinovi za zády, který se lekne. A kdo to uklidí? Michal, kterému hostitelka strčí do ruky lopatku a vůbec ho tak trochu využívá, sama si se smetákem v malé místnosti připadá před hosty trapně. Má tahle večeře nějaké silné místo? Potvrdí se, že „konec sladký, všechno sladké“, protože Marcelin nepečený dort s ovocem chválí i ti, co jídlu u ní rozhodně nepropadli…
lukas kupcik
Benjamínek jihomoravského týdne studuje Bezpečnostně právní akademii v Brně. Svobodný Lukáš bydlí s rodiči v domě v Kuřimi. A Lukášovo sídlo se vymyká zatím ze všeho, co jsme v průběhu týdne navštívili. To se neobejde bez komentářů ostatních. I hostitelův bezstarostný a sladký studentský život dokáže některé rozpálit. Tichý a pro všechny zatím docela záhadný Lukáš vaří a prostírá v komfortním prostředí a nepodcenil ani menu a suroviny. Vypadá to, že ho vaření vážně baví. Je Lukáš tím největším taktikem týdne, o němž se často diskutuje? Na co se mohou hosté ve čtvrtek těšit? Na moderní menu s tradičními prvky. Jídlo zahájí tatarák ze pstruha s bagetkou, následuje pórková polévka se slaninou, hovězí na kmíně a pečené bramborové noky. Budou to již třetí noky týdne a druhé bramborové knedlíky. Jak se povede kouzlení s moukou nejmladšímu kuchaři? Mouku obsahují i poslední lívance s borůvkovým přelivem. Ten Lukáš si ale troufá… Dotáhne do konce i úkol týdne? Co ještě plánuje? Protože Lukáš už smí pít alkohol, jako zábava bude ochutnávka rumů a nakonec se zkonzumuje i nevšední ozdoba tabule – humr!
Pátek: Těhotná Irena (36) je zvyklá vařit pro velkou rodinu a spoléhá na tradiční národní baštu
Irena Steigerova
Jihomoravský týden uzavře v pátek hostitelka Irena, za kterou se vypravíme do centra Brna. Ta je zvyklá starat se o velkou rodinu, s partnerem pečují o čtyři děti a další miminko je na cestě. Jak moc ji bude limitovat její těhotenství? Irena, která toho během týdne zatím moc nesnědla, protože tvrdí, že se toho do ní prostě víc nevejde, vsadí na českou klasiku. Někomu jde svým přístupem k jídlu na nervy, oplatí jí soupeři to nimrání na talířích? Nebo neodolají jejímu opulentnímu menu? Sýrovému roládovému triu, poctivému kuřecímu vývaru s domácími nudličkami, kachním stehnům s bílým a červeným zelím a domácím knedlíkem nebo smetanovo-kakaovému mlsu? Možná neodolají, jenže poslední večer se zase všechno zamotá... Rozvine se během páteční ruční kreativní zábavy „hra na pravdu“ a odhalí se totožnost největšího taktika? Co z toho vyplyne? Vyplácí se v Prostřeno! taktizovat, nebo ne?
A kdo vyhraje 50 000 korun a stane se hostitelem jihomoravského týdne? Irena, nebo někdo úplně jiný? Dívejte se!