Prostřeno! Španělský ptáček z vepřového některé hosty pobouří!
REPRÍZA Podíváme se do Moravskoslezského kraje. A čeká nás další pestrá parta s mírnou převahou mužů.
Není mezi nimi žádný benjamínek nebo neplnoletá slečna, ale jedna sympatická budoucí maminka Lucie, zkušená kuchařka a babička Jana, týden zahájí poněkud nervózní zedník Libor, všechny zkritizuje nejstarší a přísný Igor a pak je tu ještě Petr, který lehce provokuje, má ze všeho trochu legraci a nic moc o sobě neprozradí. Žádné velké kuchařské experimenty kromě kouzlení s vývary nečekejte, bude to spíš klasické vaření, o to výživnější ale bude úkol týdne – thajská kuchyně, která je pro účastníky velkou neznámou.
Pondělí: Zedník a nastávající otec Libor (33) prý přišel vyhrát, ale je trochu popleta
Výsledek Liborovy snahy vždy neodpovídá vynaloženému úsilí. Úkol týdne soupeřům hned vyzradí a navíc poplete zadání – místo thajské kuchyně vaří údajně kantonskou, nudle s kuřecím masem. Na své menu využije kuře jako správný hospodář celé, prsa padla na úvodní „kuřecí jednohubky s jarním salátkem a sýrovým dipem“, které asi dopadly nejlépe. Ovšem kdyby Igor, který má zjevně obsesi ze všeho připáleného, neobjevil kousek zčernalé slaniny. Polévka s domácím kapáním byla chutná a kapání se povedlo, jen ho bylo jaksi až příliš a ve vývaru ze skeletu skoro stála lžíce. Hlavní chod – „klasický španělský ptáček se zeleninovou rýží“ – moc klasický nebyl, protože byl z vepřového masa, což pobouřilo Petra, navíc omáčka byla a) moc mastná a b) prý bez chuti. Ale porce byly velké, nikdo nehladověl. Nejhůře asi dopadla „domácí bublanina trochu jinak“. Na oko byla krásná, ale směle by se mohla nazývat havířská, protože spodek tvořila spálená krusta, která celý výsledek spolehlivě zazdila. Zábavu předvedla Liborova malá sestřenice-mažoretka a všichni si mohli vyzkoušet, že ovládat mažoretkovou hůlku není vůbec jednoduché – stejně jako vaření v pořadu Prostřeno! To už nervózní Libor poznal, a když to měl za sebou, citelně si oddechl.
Úterý: Petr (33) by také rád zvítězil, ale soupeři mají pocit, že si spíš na něco hraje
Momentálně nezaměstnaný Petr a včerejší kuchař Libor jsou vrstevníci, ale každý je úplně jiný. Zavděčí se Petr svým soupeřům portským, sektem a dobře zvládnutým úkolem týdne, tentokrát skutečně thajským receptem na ovocný salát? Prostředí a prostírání u Petra je vyšší level, hosté a zejména Jana s Igorem však mají dojem, že Petr si jen na něco hraje. Druhý hostitel nešetřil a investoval do surovin, podává například pravou svíčkovou, která je součástí jeho hlavního chodu, „špízů více barev“ z hovězího a krůtího masa s batáty. Porce však nejsou velké, proto Janě připadají spíš jako ochutnávka. Igor opět nezklamal, nesnáší cokoli, co je trochu opečené, dokonce mu vadí i načernalý otisk z kontaktního grilu. Hosté se nenajedí ani moc u předkrmu, což je carpaccio z koupené uvařené řepy, napraví to Petrova oblíbená bramboračka, kterou trochu vylepšil extraktem z lišek? Polévku servíruje ve zvláštních obrovských talířích, moc se toho do nich ale nevejde. Dezert Mickey Mouse je podáván s vtipem, jde vlastně o vafle s ovocem a zmrzlinou, které určitě chutnají Petrovým dětem. Zábava je pokus o legrační soutěž, možná, že něčím podobným baví Petr dcery, když je má doma na víkend.
Středa: Rozvedený personalista Igor (58) a nejstarší soutěžící je vášnivý sportovec a přísný soupeř
Od Igora z Hlučína nikdo moc neví, co má čekat. Zatím nikoho moc nepobavil, spíš jen kritizuje, a je jasné, že je cílevědomý a určitě se nechce zalíbit všem. Jak velký je hráč a jak moc je dobrý kuchař, to zatím ostatním vrtá hlavou. Jako sportovec se dost stará o to, co jí, dbá na zdravou stravu, vyhýbá se bílé mouce atd. a jedno je jasné – nesnáší žádné „černoušky“ – v tomto případě to není žádný rasismus, ale jeho nechuť ke všemu spálenému – od masa přes slaninu až k moučníkům. Na tom by se jistě shodl s většinou lidí u stolu, ale jemu vadí pouhý náznak. Jak se vyrovná s vlastním menu, nestane se mu ve středu něco podobného? Igor je zvyklý péct si svůj chleba, který hosté ochutnají s předkrmem – syrečkovou a krabí pomazánkou. Zeleninová polévka, kde je celer a mrkev, nechutná Liborovi, Petr by si zase po středě už nedal nic, co je naložené v jogurtu jako Liborův kuřecí řízek s pyré a ledovým salátem. Maso, jež by tak mělo získat křehkost, zůstalo trochu tuhé… Středeční moučník se skrývá pod záhadným názvem a zábava bude – jak jinak? – sportovní.
Čtvrtek: Nandá to Lucka (28), která je v sedmém měsíci těhotenství, třem chlapům, kteří si přišli pro 50 000 korun?
I těhotná Lucie je prý hodně cílevědomá, naštěstí je u toho také příjemná, pohostinná a umí dobře vařit. Po včerejšku její menu hosty potěšilo. Proč k ní ale Petr dorazil v černých brýlích? Měl to být fór, narážka na včerejší Igorovu domácí pálenku, ale Igor to moc nevzal, dokonce Petrovi řekl, že kdyby něco podobného zkusil na Valašsku, dostane do zubů. Lucka si jako správná hostitelka ale podobnými rozmíškami svůj večírek, do něhož investovala dost úsilí, nemíní pokazit. Hostům v klidu předloží úhledně servírované plněné žampiony a salát s křepelčím vejcem. S vymazleným vývarem se spoustou domácích nudlí si dala hodně práce a doufá, že se jí to vyplatí. Také nepodcenila hlavní chod – hovězí líčka s bramborovou kaší – a stalo se neuvěřitelné, Igor si přidal! Ten je po včerejšku vůbec jako vyměněný, chválí, ale asi je vážně co. Hosté si nemusí říkat o pití, povedl se i úkol týdne, jen moučník, což je žemlovka, každého nenadchne. Třeba takový Petr nenávidí žemlovku od dětství a hned to kuchařce řekne. Tahle aspoň vypadala krásně… Lucie s manželem se angažují u dobrovolných hasičů a za účasti hostitelčina muže proběhne zábava – malá ukázka toho, si na sebe musí hasič bleskurychle natáhnout, než vyrazí do akce.
Pátek: Jana (54) má velkou šanci na výhru a na její svíčkovou se už všichni jen třesou. Jak to ale dopadne?
Poslední hostitelka svým hlavním chodem nepřekvapila, ale pánové mají nad čím přemýšlet v její lehce erotické ložnici s akty a lapačem snů. Většina soutěžících Janu na českou klasiku tipovala. Svíčkovou prý dělá podle tetina receptu, do jídla přidává kořeněnou zeleninovou směs Halali, kterou kombinuje s čerstvou kořenovou zeleninou, protože její první někdejší vlastní pokus o svíčkovou prý skončil v záchodové míse. Hlavnímu chodu předchází sváteční polévka z hovězí oháňky a kuřecích skeletů, Jana masem nešetří. Bohužel během složitého servírování polévka vychladne a teplota je u vývaru dost zásadní faktor. Ale jinak může být Igor spokojen – v celestinských nudlích je kukuřičná mouka, ne bílá pšeničná. A ještě před polévkou bude carpaccio, takže se nabízí srovnání s Petrem. „Myslím, že u mě viděla, jak to má vypadat,“ chvástá se Petr, Jana má ale opačný názor; sama chce předvést Petrovi, jak má dobré carpaccio vypadat. To její je též červené řepy, ale syrové a nasladko s medem, oříšky a kozím sýrem. Je dobré, jen by si potřebovalo poležet v marinádě klidně o pár dnů déle. Nasladko bude i poslední úkol týdne a samozřejmě i nepečený dort la zahradník. Zábava je opět aktivní a ven se jde raději ještě před hlavním chodem, protože s plnými žaludky by chodit po provaze nešlo – tedy určitě ne tak krásně, jak to všem předvedl Janin syn. A co ta svíčková, na kterou se hladoví hosté pěkně načekají? Vyplatí se to čekání? Kombinace hořčice, Halali a zakysané smetany je už kyselá asi až moc… „Mrzí mě to, všichni se těšili, ale bohužel to nedopadlo ani podle mých představ,“ přiznává zklamaná Jana, kterou to evidentně mrzí…