Stane se snad z Prostřeno! seznamka pro nezadané?
Prostřeno! tentokrát zavítá do Brna a Jihomoravského kraje. O hlavní šedesátitisícovou výhru se u prostřených stolů utkají mladí hostitelé - čtyři ženy a jediný muž.
A ten by se mohl potěšit. Michal žije sám, zklamala ho přítelkyně a rád by se seznámil s nějakou hezkou, příjemnou a perspektivní dívkou, aby už nebyl sám. Tento týden bude mít příležitost, protože všechny čtyři účastnice jsou nejen mladé, ale většinou i nezadané. A protože jsme na jihu Moravy, i víno sehraje svou roli – kupodivu právě když kouzlí u plotny nad vinným sklípkem svých kamarádů jen čerstvě plnoletá středoškolačka Aneta. Posilňuje se vychlazeným mokem, aby zahnala nervozitu. To se jí sice úplně nepodaří, ale u stolu zavládne nakažlivě dobrá nálada a kolektiv se stmelí.
Ostatně i tak je to parta slušná, téměř nezáludná a nakonec i soudržná. Vymyká se jen kosmetička Eva, ta si jede první půlku týdne sólo, ale i ona to ve čtvrtek dožene. O komunikaci se od pondělí stará hlavně sebevědomá a energická Jana. Úkol týdne je záludný a každý na něj rozhodně nemá, třeba Michal se o ovocné knedlíky radši pro jistotu vůbec ani nepokusí. Kdo ze soutěžících získá největší divácké sympatie a tím vylepší domácí rozpočet o deset tisíc korun? A který z hlasujících diváků se bude radovat ze stejné částky? Sledujte jihomoravské Prostřeno! od pondělí do pátku, hlasujte a vše se dozvíte!
Pondělí: Vyučený automechanik Michal (31) řeší bydlení a bez receptu nedá ani ránu
Michal Chalupa Zdroj: archiv TV Prima
Jediný muž týdne by rád vyhrál, ale není moc zkušený kuchař, navíc musí akutně řešit svoji situaci s bydlením – tudíž i s vařením. Byt, v němž v Brně Lesná, kde to má moc rád, dvacet let žil, musí opustit, protože jeho maminka se rozešla s partnerem. Michal si zatím našel azyl u kamaráda, kde také uvaří. Naštěstí je tam aspoň větší kuchyně, než měl v původním domově. O tom, že první hostitel v kuchyni ještě ostruhy moc nezískal, svědčí fakt, že ani nepozná rozdíl mezi celerem a petrželí a musí se pro jistotu podívat na internet. Bez rozpaků si vypomáhá polotovary, dokonce ani krutony do jinak chutného hráškového krému si neopeče sám a použije kupované. Úkol týdne také koupil, nakonec ale nemá odvahu mražené ovocné knedlíky holkám ohřát a předložit.
Hladové slečny si chvíli počkají na předkrm – játrovou paštiku s brusinkami. Na to, že paštika je Michalova premiéra, dopadne dobře a vypadá i lákavě. Jehněčí kolínko na červeném víně se šťouchanými brambory je poměrně náročný i riskantní hlavní chod. Ani ten nedopadne z kulinářského hlediska špatně, bohužel ale přítomným mladým dámám jehněčí nevoní a nejsou na ně zvyklé. Kdyby se u stolu sešlo více mužů, snad by to byl větší „sukces“… Jenže hostitel přítomnost dam uvítá, protože je momentálně sám a hledá si přítelkyni; co když najde dámu svého srdce mezi ženami u stolu? A jedna se mu hodně líbí… Z kupovaného polotovaru je i dezert panna cotta, se kterým má Michal velký úspěch, chlubí se ale cizím peřím a nepřizná barvu. O marmeládě na dezertu navíc tvrdí, že je od babičky, což také není pravda. Ale hra je hra… Na pořádnou hru se jde až po sladké tečce, kde se u bowlingu nový kolektiv pozná o trochu lépe.
Úterý: Sympatická zdravotní sestřička a mladá maminka Kateřina (25) hosty přivítá v hezkém prostředí a uvaří dobrou večeři
Kateřina Černá Zdroj: archiv TV Prima
Mladá svobodná maminka Kateřina se představí jako šikovná a pozorná hostitelka a na její menu se hosté těší. Katka je zdravotní sestra a ke své profesi se chce po mateřské vrátit. Má hezký byt, ve kterém se hosté cítí pohodlně a příjemně, v dětském pokojíčku, který maminka ozdobila kresbami, ocení její kreativitu. Bude Kateřina stejně tvořivá i v kuchyni? Druhá hostitelka nechce nic ponechat náhodě, proto si tatarák nechala umlít v řeznictví a dochutila ho sama – a prý dobře. Jana nemá ráda nic mastného, proto jí vadí topinky opečené na oleji. Vývar s domácími nudlemi ocení nejvíce Michal, který včera ještě asi oslavoval, že přežil svůj úvodní večer, takže mu polévka bodne. Někomu ale připadá vývar slabý a bohužel je prý i studený. Talíře přesto zůstanou prázdné…
Zapečená brambora s kuřecím masem v anglickém županu a fazolové lusky vypadají na talíři dobře a patrně i fajn chutnají. Recept na kuřecí roládu se zeleninou a sýrem je inspirativní – pekl se v jelením hřbetu a hostitelce se povedl. Kateřina se zatím nemá za co stydět a nakonec nejen Michal pochválí její sladkou tečku. Karamelovo-smetanový nepečený dort s pekanovými ořechy si hostitelka, aby dobře ztuhl, připravila už předchozí den, ale na kameru předvede krok za krokem celý recept, který prý chutná jako medovník. Výsledek poněkud dětské zábavy si hosté mohou odnést domů na památku a zarámovat, protože při pohledu na otisknuté dlaně si vždy vzpomenou na Katčin večer a svoji účast v pořadu Prostřeno!
Středa: Výrazná, energická a upovídaná Jana (26) předvede ve své designové kuchyni sebejistý výkon
Jana Kvintová Zdroj: archiv TV Prima
Třetí hostitelka Jana je vdaná a zatím bezdětná. Bakalářka oboru vychovatelství se dnes realizuje jako asistentka projektového oddělení. Jana má oprávněný dojem, že kdyby u stolu nemluvila ona, bylo by tam docela ticho. Z vůdčí Jany mají kolegové pocity zatím spíš smíšené, místy jim připadá až moc sebevědomá. To ona opravdu je a projeví se to samozřejmě i během vaření v jejím moderním domově se žluto-černou kuchyní. Menu je také moderní. Salát z polníčku se švestkami ve slanině, opečenou bagetkou a bylinkovým máslem je pro někoho až moc malý předkrm. Švestky ve slanině budou k večeři zítra pro srovnání ještě jednou a dýňový krém je už druhým zeleninovým krémem týdne. Jana polévku zjemní místo smetany kokosovým mlékem.
Na hlavní chod jsou hovězí líčka na kořenové zelenině a červeném víně a šťouchané brambory s cibulkou. Někdo ani netuší, kde by tak ta líčka mohla kráva mít. A kdo vůbec nejí hovězí? Hlavní chod není přijat se stoprocentním nadšením, jak si asi hostitelka, která líčka vnímá jako sváteční a výjimečné jídlo, představovala. Ale Jana se nenechá rozhodit a hostům nabídne ještě osvěžující dezert – citronový koláč s mascarpone. Sama svoji večeři hodnotí jako povedenou. Jak to vidí soupeři? Kolik bodů dostane? A pomůže jí vydařený úkol týdne, přestože vařila ovocné knedlíky poprvé v životě? Úkol týdne má zatím vzestupný trend – poprvé vůbec nebyl, podruhé to byly maminčiny knedlíky z mrazáku a dnes slaví Janiny tvarohové knedlíky úspěch!
Čtvrtek: Benjamínek týdne Aneta (18) uspořádá takový punk večírek se spoustou vína. Svěří se Michal, jak to má s láskou, a prozradí mu holky nějakou úspěšnou taktiku?
Aneta Lipková Zdroj: archiv TV Prima
Osmnáctiletá Aneta ještě bydlí s rodiči a studuje třetí ročník střední školy, jednou by chtěla být pečovatelkou. Doma to mají tak malé, že návštěvu raději pozve do rekreačního domečku s vinným sklípkem svých kamarádů. U hořícího krbu bude útulno a taky legrace, takže to nikomu nevadí. Aneta má ze svého vaření pěkné nervy a během večeře se posilňuje vínem, vždyť zásoby nad vinným sklípkem hned tak nedojdou. Profitovat z toho budou i hosté. Anetě tváře jen hoří a kromě toho, že se uvolní a je s ní legrace, vesele se baví celá parta, dokonce se rozpovídá i zamlklá kosmetička Eva. Aneta udělá podobný předkrm, jako byl včera u Jany, obohacený o játra a bohužel studený. Jako polévka je další zeleninový krém jihomoravského týdne, tentokrát brokolicový, možná trochu hustý, ale chutný. Nechybí krutony, a zatímco Aneta povídá, Michal, kterému se Aneta líbí, nad talířem úplně bručí spokojeností. A hostitelka mu jeho pozornost oplatí…
Na hlavní chod - malé kuřecí závitky s nivou v bříšku, kterou by Michal vůbec nepozřel, dostane místo nivy eidam. Pro někoho je to překvapivě nejchutnější hlavní chod týdne, výborné jsou pečené brambory, ty totiž hostitelka, která brambory miluje na všechny způsoby, umí. Ale třeba pro Janu je to jídlo obyčejné. S těstem má Aneta vzhledem ke svému věku minimum zkušeností, takže spíš zábavnou vložkou než úkolem týdne jsou Anetiny ovocné knedlíky, které nakynuly do úctyhodné velikosti pro otesánky, uvnitř se krčí jedna kyselá jahůdka. Ve čtvrtek nevyjde ani dezert, protože ovíněná Aneta zapomněla do svých tuhých vaflí s domácí malinovou zmrzlinou přidat kypřící prášek. Těsto prostě není její silnou stránkou, ale všichni se shodnou na tom, že čtvrteční večer byl zatím bezkonkurenčně nejzábavnější. A v šipkách si vede nejlépe Jana, která má tak přesnou mušku, že zahanbí i Michala…
Pátek. Kosmetička Eva (31) utvořila v panelákovém 1+1 provensálský ráj, kde však podává české rizoto jako ze školní jídelny
Eva Němečková Zdroj: archiv TV Prima
Posední hostitelka až do včerejška do jihomoravské partičky zatím moc nezapadla, ale včera se rozmluvila. Čím překvapí Eva své hosty ve finále? Určitě bydlením. Nezadaná hostitelka se osamostatnila a přestěhovala se z Brna do Blanska, kde se jí prý moc líbí. Její byteček ve stylu Provence je útulné hnízdečko s postelí s nebesy, obdivuhodnou koupelnou a spoustou drobností a suvenýrů. Eva je zřejmě romantická duše se zálibou v ezoterice a hosty se nakonec nechá přemluvit, aby jim vyložila karty. Zda se opravdu spojí osud Michala a mladičké Anety, to je zatím ve hvězdách…
Eva překvapí i svým menu, i když asi ne úplně tak, jak by si přála. Soupeřům totiž připadá jídelníček poslední večeře moc obyčejný, za což může zejména hlavní chod, zeleninové rizoto z mražené zeleniny, kuřete a pytlíkové rýže. Eva má takové normální české rizoto jako ze školní jídelny prostě moc ráda. A co má ještě ráda, to jsou dochucovadla, kterými nešetří ani ve svém žlutém kuřecím vývaru se zeleninou, kde chybí zavářka. Kdo má rád grilovaný hermelín, určitě si pochutná na úvodním chodu, to ale neplatí o Michalovi, který aromatické sýry nejí, proto od Evy dostane ohřátý koupený hamburger. Co si ale o takovém podstrojování myslí spolustolovníci? A úplně naopak než včera u Anety má Eva úspěch se svým úkolem týdne a sladkou tečkou, což je Pacholíkův dezert s ovocem. Těsta hostitelka umí, návštěva to ocení a v závěru si pochutná.
Jihomoravská parta není záludná, je spíš velkorysá a přející. Kdo bude nakonec ten nejlepší a odnese si šedesát tisíc korun? Sledujte Prostřeno! každý všední den v 17.50 a hlasujte!