Takový soutěžící v Prostřeno! ještě nebyl!
Prostřeno! XVII (21) - upoutávka
Tentokrát budeme opět prostírat v Praze a ve středních Čechách, z toho dvakrát na Kladně, kde budou u prostřeného stolu muži v mírné převaze.
Úkolem týdne bude tuňák. Jak se s tím Středočeši popasují? Tuňáka mají hostitelé, kteří rádi sportují a cvičí, celkem rádi. Vychází to na celkem zdravý a pestrý týden, na jídelníčku budou i ryby, kořením bohatá tabule bude ukrajinské menu Taťány, která v bytě plném obrazů uvaří boršč a nabídne pravý kaviár. Taťána má bohatou rodinnou historii, prý má i modrou krev, ale není sama! I Rudolf si myslí, že jeho rod sahá až k Přemyslovcům.
Řeší se též výslovnost italských pokrmů, hosty pobaví i dvojsmysly, dámy dostanou skoro holčičí záchvat smíchu při lechtivé konverzaci u Rudolfova stolu. Kdo si ve finále odnese hlavní výhru 60 tisíc korun? Bude to muž, nebo žena? A kdo ze soutěžících bude divákům nejsympatičtější a získá odměnu 10 tisíc korun? Zcela určitě se ale ze stejné částky bude radovat i jeden z hlasujících diváků. Sledujte pražské a středočeské Prostřeno! a hlasujte!
Pondělí: Trojnásobná maminka Petra (26) má ráda italskou kuchyni, i když je to tak trochu Itálie po česku a názvy pokrmů se jí pletou
Petra Jindrová Zdroj: archiv TV Prima
Na Kladně v pondělí začínáme a v pátek končíme. Jako první uvaří ve svém kladenském bytě brunetka Petra. Vdaná maminka na mateřské vsadila na oblíbenou italskou kuchyni, ale jídla si upraví tak trochu po svém a noky na hlavní chod poněkud rozvaří. U stolu se bude hodně řešit italská výslovnost známých jídel, protože Ital by Petře asi nerozuměl. Hostitelka si s tím však hlavu neláme, a tak říká „brusčeta“, „kajbata“ a „gnoči“ – prý je to možné komolit všelijak. To si ale nemyslí třeba Taťána, i když nikdo to zase nebere tak vážně, aby se kvůli tomu u stolu hádal nebo soupeře poučoval. To se – jak víme – totiž nikdy moc nevyplácí. Hlavní je stejně chuť.
Jak dopadne předkrm? Bruschetta s ciabattou hostům docela chutná, i když topinku s rajčaty a parmazánem by si někdo třeba více dochutil. Jarní minestrone spíš připomíná klasický vývar než hustou zeleninovou polévku, ale třeba Táně jede druhý chod víc než originál v italské restauraci. Na gnocchi se špenátem, krůtím masem a smetanou spotřebuje hostitelka horu těsta i špenátu a výsledek je dobrý, i když opět nijak výrazný nebo výjimečný. Jde spíš o domácké jídlo pro velkou rodinu s dětmi. A poslední italské tiramisu obsahuje místo amaretta rumové aroma (prý kvůli manželovi, aby nechodil na rum) a piškoty nejsou ještě ideálně proleželé. Přesto všechno se hned první den kolegové dosyta najedí a v rámci zahřívacího pondělka i pobaví při kreativní zábavě s hrnečky. S pitím je to trošku horší, hostitelka nenalévá a doleje jen na výzvu, což hostům nevyhovuje. Jenže Petra (podle vlastních slov) „pití u jídla neřeší“.
Úterý: Po domáckém večeru u Petry se jde na boršč, kaviár a vodku k Taťáně (38), u které to vypadá jako v obrazové galerii
Taťána Shyrokova Zdroj: archiv TV Prima
Sympatická a rozvedená Taťána má hodně pohnutou rodinnou historii. Je to Ruska se šlechtickými kořeny, která vyrostla a studovala na Ukrajině, ale už dvacet žije se svým synem v Praze. A podle stromu života, který si nechala vyrobit, má předky dokonce až mezi Přemyslovci. Druhá hostitelka má vysokoškolské vzdělání a nyní podniká v realitách. Taťána sestavila menu, kde kombinuje vlastní, tradiční i moderní kuchyni. A protože úkolem týdne je tuňák a sama má v menu kaviár a divokého lososa, najdeme na jejím jídelníčku hodně rybích chutí. Na úvod dostanou soupeři dva bohaté saláty a k tomu jednohubky s pravým kaviárem, ten ale nemusí každý. Pro Petru nebo třeba milovníka tradičních chutí Rudolfa je kaviár moc slaný a vybranou pochoutku neocení.
Následuje boršč, který mívá mnoho podob, ten u Táni je z vepřového masa, hlávky bílého zelí a samozřejmě červené řepy. Hostitelka říká, že boršč, to je taková ukrajinská viagra, protože když umí žena dobře uvařit tradiční polévku, má muže v kapse. A k boršči se prý hodí pořádný stakan vychlazené vodky – tu otevře someliér Honza. Kdyby Taťána nepokazila bramborovou kaši, ve které zůstaly hrudky, její „divoký norský losos s citronovou omáčkou“ by byl dokonalý. Citronová omáčka je kupovaná, to si ale paní domu nechá jako „rodinné tajemství“ pro sebe a spiklenecky to zatím prozradí jen na kameru. Táňa si naplánovala aktivní zábavu, na kterou si pozvala kamarádky-krajanky. Strhne hudba, tanec i zpěv ostatní? Díky zábavě se středočeská parta zase o kus sblíží. Neplánovanou zábavou je pak příprava „sladkého překvapení“. Zdivočelý mixér rozmetá šlehačku po celé lince, dost ho ulpí i na hostitelčiných šatech, takže do plněných košíčků pro hosty už vanilkového krému moc nezbyde… Sladká tečka je propadák.
Středa: Firemní bankéř Rudolf (34) působí trochu jako suchar, ale nakonec se u něj hosté zasmějí nejvíc za celý týden
Rudolf Mirovský Zdroj: archiv TV Prima
Uprostřed týdne se večeří v Odolena Vodě v malém bytě u Rudolfa. Firemní bankéř má sice už osm let přítelkyní, ale žijí každý sám a navštěvují se o víkendech. To Rudolfovy hosty zaujme. A také Rudolfovy rybičky a sportovní nářadí, protože hostitel hodně posiluje a přísahá na hovězí maso a pravidelný přísun bílkovin. A o mase bude i úterní menu. Chuťové buňky soupeřů Ruda nastartuje porcí tataráku, zadní hovězí třikrát projede mlýnkem, aby byl biftek pěkně jemný. Sám ho dochutí, pro většinu spolustolovníků dostatečně, někdo by ale na stole uvítal slánku a pepřenku, což bohužel chybí.
Rudolf má radši tradiční kuchyni a vývary než zeleninové krémy, proto podává hovězí polévku, v níž ale chybí játrové knedlíčky nebo nudle. Tak trochu záhadný hlavní chod „domácí brambory s pašerákem“ vzbudí zvědavost, nakonec jde o plněný kuřecí smažený řízek s kapsou a s bramborami, které pěstují hostitelovi rodiče na chatě. Masíčko je šťavnaté, protože Ruda olejem nešetří a má prý přesně „vychytanou“ délku smažení. A tradiční je i poslední chod, což jsou palačinky s marmeládou. Pár se jich nepovede, ale nakonec to Rudolf zvládne. U stolu se spontánně rozvine konverzace plná dvojsmyslů, až se holky popadají za plná bříška. Kdo by to do seriózně vypadajícího bankéře řekl? A čím ještě Ruda překvapí? Nechce vyhrát! Peníze mu prý přinášejí smůlu. Během své ochutnávací zábavy naslepo bude hostitel podávat i živočišné uhlí. To by se mohlo po tom tataráku možná hodit…
Čtvrtek: Student David (19) své hosty pozve do hezkého rodinného domu v Horoměřicích a příjemně překvapí
David Bradáč Zdroj: archiv TV Prima
David, nejmladší hostitel pražského a středočeského týdne, studuje vysokou hotelovou školu. Všichni jsou zvědaví, jak si se svou soutěžní večeří poradí mladý sportovec, milovník moderního vaření a ctitel Zdeňka Pohlreicha. I když receptů svého gurua se při předkrmu zuby nehty nedrží. Caesar salát si David klidně upraví po svém, protože mu nechutnají ančovičky a taky se tak trochu obává zálivky ze syrových žloutků. Po trochu rozpačitém startu už ale hosty zaujme chřestový krém s lososovým tataráčkem, pro jistotu z lososa uzeného, jen krutony se Davidovi bohužel poněkud připálí. Hovězí líčka na červeném víně s bramborovou kaší a restovanou zeleninou uvaří už podle mistra a téměř všem Davidův hlavní chod chutná. Snad jen ta líčka vzbudí pochyby, výsledek ale přesvědčí. Jako nejkonzervativnější strávníci se jeví Petra a Rudolf, ti nebývají z novinek moc nadšeni.
Student hotelovky logicky nepodcení ani přípitek či servis, a přestože je i David samozřejmě trošku nervózní, zábava z předešlého večera pokračuje i ve čtvrtek. Benjamínek týdne prostě příjemně překvapí. Na zábavu si pro hosty také připraví ochutnávku, tentokrát půjde o exotické ovoce. Čím ale dámám vyrazí dech, to je dezert, „čokoládový košíček s ovocem“. Se sladkou tečkou si hostitel hodně vyhraje – jde o trik s nafukovacím balónkem a rozpuštěnou čokoládou, který jsme už v Prostřeno! také kdysi viděli. Davidovy košíčky jsou určitě lepší než ty od Táni.
Pátek: Finále u someliéra Honzy (32) je důstojným vyvrcholením týdne. Vinotéka nezahálí a k tomu bude spousta masa. Vydrží pohoda až do konce?
Jan Baštinec Zdroj: archiv TV Prima
Jan působí tak trochu jako drsňák, ale hosty přivítá v útulném a naklizeném domečku v Kladně-Švermově, kde žije se svou rodinou, manželkou Helenou a patnáctiměsíčním synkem. Vystudovaný báňský inženýr se dnes živí jako someliér, doma má vinotéku a ze své chlouby samozřejmě nabídne pití i svým hostům. A to je velký rozdíl proti pár předchozím večerům, kdy pití poněkud vázlo. Že se Jan vyzná ve víně a ví, jaké se hodí ke kterému jídlu, to se jaksi předpokládá, jaký to ale bude kuchař? „Povinného“ tuňáka už má ve svém předkrmu s pečenou paprikou, tuňákovou majonézou a domácím pečivem, ještě ale musí improvizovat, aby splnil i úkol týdne.
Honzův předkrm hosty úplně nenadchne, proto se těší na dýňovou polévku, kterou ještě všichni v životě neochutnali. Krém je pikantní po zázvoru a chilli, v hlavním chodu hostitel spoléhá na tři druhy masa. Hovězí, vepřové a kuřecí míní udělat jako steaky, což v tomto množství úplně nejde provést v ideální teplotě a kvalitě. Zejména hovězí maso je poněkud vyschlé a podle soupeřů ani ostatní minutky nejsou dochucené. I Jan často cvičí a myslí na linii, proto jako přílohu podává jen salát z kořenové zeleniny s hořčičným dresinkem, díky němuž má příloha aspoň trochu říz. Chutný a neotřelý je poslední „tvarohový dort s marakujovou omáčkou“. Je povedený moučník dort, nebo spíš cheesecake, jak si myslí Petra? A jaký je v tom rozdíl? Pokud je tohle hlavní spor pátečního večera, je jasné, že nálada je stále dobrá, dokonce výborná. A je velmi pravděpodobné, že tahle partička se ještě někdy sejde. Ale co je hlavní? Jak tenhle týden dopadne? A kdo to v pátek vyhraje? Hostitel Honza, nebo někdo úplně jiný? Ten nejlepší kuchař, nebo taktik?
Dívejte se na Prostřeno! každý všední den od 17.50 na Primě a hlasujte!