Seriály a filmy

6. června 2016 11:40

Tento týden se bude v Prostřeno! tančit salsa a bude opravdu veselo!

U prostřeného stolu se v Moravskoslezském kraji sejdou tři muži a dvě ženy. Tvoří mladou a pestrou partu, která místo taktizování bude dobře vařit, hostit a nalévat. Kulinářská laťka je tentokrát dost vysoko a schopnosti a invence amatérských kuchařů ze severu Moravy jsou celkem vyrovnané.

A to jeden z kuchařů letos teprve končí gymnázium. Prvním hostitelem je Ital, na kterého se musí s češtinou trošku pomaleji, ale řeč u stolu určitě váznout nebude, o to už se postarají policista Lukáš s živelnou Kateřinou – ti dva pusu skoro nezavřou. Ani úkol týdne není pro Moravany a Slezany nijak složitý, protože připravit nějakou „nízkokalorickou specialitu“ je pro vyznavače zdravého a moderního vaření denní chleba. Mezi účastníky je i jeden umírněný vegetarián, Lukáš se o odlehčenou kuchyni hodně zajímá. Předvede to i v praxi? Dalším potěšujícím faktem moravskoslezského týdne je, že s kvalitním vařením koresponduje i úroveň bydlení, kde se bude Prostřeno! odehrávat. Kulisami tohoto klání nejsou žádné stísněné temné kouty, ale moderní a vzdušné domovy, kde se pohodlně vaří a příjemně stoluje. A kdo se bude ve finále radovat nejvíce? No přece ten či ta, kdo od svých soupeřů dostane nejvyšší počet bodů. A body se tentokrát šetřit nebude… Co se to ale v pátek stane? Komu dá Kateřina pořádný záhlavec? Co ji tak naštve? Nebo je to legrace? Sledujte další Prostřeno!

Pondělí: U nás domestikovaný Ital Giorgio (34) si při vaření zpívá a představí kuchyni své vlasti

První večeři podává IT specialista Giorgio původem z jižní Itálie, který siv Petřvaldu u Karviné založil rodinu a postavil domek. Uvaří – jak jinak? – autentické italské menu. S češtinou má trochu problémy, ale snaží se a v překladu se neztratí téměř nic z toho, co se bude jíst a o čem se bude u stolu mluvit. Ještě lépe než čeština jde Italovi vaření, v kuchyni je to takový přirozený talent. První hostitel má ambici představit trochu jiná jídla než jen těstoviny, proto připraví výborný gratinovaný lilek na předkrm, hovězí vývar bude skoro stejný jako ten náš, jen v něm není zelenina, zato si do něj Giorgio rád nasype něco strouhaného parmazánu. Ossobuco po milánsku se šafránovým rizotem je slavné jídlo, ale není moc lidí, kteří by ho už někdy ochutnali. Dnes mají tu možnost soupeři a určitě toho nelitují. Mladé hovězí je měkoučké, jen šafránové rizoto je pro někoho až příliš al dente a moc aromatické po šafránu. A k té pizze se Giorgio a jeho hosté přece jen propracují – tvorba pizzy je totiž pondělní zábavou, po níž následuje ještě výborná panna cotta s jahodami a mojito přelivem.

Úterý: Středoškolák Martin (19) je slušňák, který umí vařit a především prostírat

Druhou soutěžní večeři připraví v maminčině kuchyni student gymnázia Martin. Nejmladší účastník se vůbec nemusí stydět, je vidět, že vaří rád a žádné školácké chyby nedělá. Vaří, peče, smaží a profesionálně prostírá, protože při škole brigádničí jako číšník, a tak ví, co a jak. Čtyřchodové menu mu ale přece jen dá zabrat a u plotny se zapotí. Přesto s přehledem upeče domácí bulky, na což má docela vtipnou vychytávku, a k tomu udělá oblíbenou rodinnou vaječnou pomazánku, kam přidá dost česneku. Následuje další vývar s nudlemi a tentokrát i s játrovými knedlíčky, po něm plněná kuřecí kapsa se špenátem a opečenými bramborami. Maso z prsou zůstane překvapivě šťavnaté a poslední tvarohový dort je podle maminčina receptu. O zábavu se aktivně postará Martinova sestřenice, která naučí hosty kroky salsy, a temperamentní Ital Giorgio tanec určitě nefláká…

Středa: Nezadaná Nikola (22) by se už prý mohla klidně vdávat, jak umí dobře vařit

Mladá designérka Nikola má sice na začátku svého vaření pár problémů, ale výsledek jejího snažení nakonec příjemně překvapí i ji samotnou. V závěru svého večírku by si snad přidělila až deset bodů! Je to o to příjemnější, že se chvílemi trochu hroutila a pak si myslela, že se snad opije a večeři ani včas nestihne. Nakonec ale trochu uřícená hostitelka ještě vystřihne senzační úkol týdne podle receptu své ruské maminky. Šikovná Nikola se ale hlavně pustí do české klasiky a začne hezky naservírovanou paštikou s mandlemi na portském víně s tymiánem a rozpečenou bagetkou. Následuje třetí a asi nejlepší vývar týdne, zlatým hřebem večeře je svíčková pečeně s karlovarským knedlíkem. Nikola na hostech nešetří, půjde skutečně o pravou hovězí svíčkovou. A málem to nedopadne dobře, protože houstičku, kterou si Nikola sušila v troubě na knedlík, omylem téměř spálila. Přesto si s hlavním chodem poradí tak bravurně, že hosté mají skoro boule za ušima a rádi by si ještě přidali, jenže knedlík už došel. Prázdné talíře mladou hostitelku samozřejmě těší, i když piškotová roláda s mascarpone a jahodami už takový potlesk nesklidí. Hosty pobaví kreslení poslepu, řeč i víno proudí, zábava u stolu bude zase pěkně rozjetá. A nejvíc je slyšet Katku, nebo ji někdo překřičí? Martin to nebude, ten se prý skoro nedostane ke slovu…

Čtvrtek: Ženatý policista Lukáš (28) vaření miluje, před půl rokem ale přestal jíst maso

Lukáš pozve své hosty do příjemného domečku na kraji Havířova, kde uvaří své moderní menu s candátem a spoustou neobvyklých chutí. Vaření je totiž jeho velkým koníčkem a z průběhu týdne je jasné, že o jídle a moderních gastronomických trendech toho dost ví. Soupeři se na čtvrteční večer moc těší a už se nemohou dočkat. Splní Lukáš jejich očekávání? I když je na začátku večeře nervózní, nervozitu překoná a laťku posune zase o kousek výš. Jen Kateřinu překvapí, že hostitel nevaří zase až tak zdravě, jak po všech těch řečech čekala. Smaží, používá kravskou smetanu a ne sójovou atd. Nikdo si z toho ale nic nedělá. Po včerejší svíčkové je Lukášova večeře s candátem i tak spíš racionální hostina, určitě to platí o velikosti porcí. V úvodu se hostitel pochlubí svou specialitou z asijské kuchyně – zeleninové jarní závitky s omáčkami chutnají všem. Otazníky vzbuzuje krémová polévka z pečených kaštanů se zeleninovým nočkem, ta se nevaří každý den. Hlavní chod – candát s batátovým pyré, fritovaným bramborem a restovanou mladou kapustou – dopadne výborně a někdo by si možná i přidal. A důstojnou sladkou tečkou je povedený čokoládový fondant s domácí zmrzlinou a ovocným přelivem. Lukáš má organizační a hostitelský talent, protože zorganizuje hned dvě zábavy a dobře je skloubí i se svým vařením.

Pátek: Alternativní Kateřina (29) se ničeho nebojí, v pátek ji ale něco pořádně naštve. Proč dá Italovi pohlavek – a ne jeden?

Poslední hostitelka Kateřina je doma s dětmi v Ostravě-Porubě. Svůj neveselý příběh ohledně péče o staršího syna, který trpí autismem a potřebuje její ustavičnou péči, vyprávěla už na začátku týdne, kdy se soupeři oťukávali. Přes všechny starosti ale tvrdí, že je s novým partnerem, otcem jejího druhého syna, šťastná. Živelnou a nepřehlédnutelnou Katku bylo přes týden hodně slyšet, dnes je vaření a finále na ní. Po všech těch dobrotách, co za celý týden ochutnala, už má jen jedinou ambici: aby nezklamala jako hostitelka a večer proběhl ve stejně přátelském duchu jako ty předešlé. Soupeři jsou zvědaví, co jim přistane na talířích, protože z Katčina menu, což je velká hádanka, nic nevyčtou. I Kateřina má ráda zdravou stravu a na poslední večeři bude podávat italskou kuchyni. Potěší Lukáše vegetariánský portobello burger na rozjezd? Ocitne se Katka na tenkém ledě, když u stolu sedí nefalšovaný Ital? Co Giorgio řekne na její tomatovou polévku a špagety s hovězím? A zalíbí se mu zábava v mafiánském stylu? Bude závěrečná tečka tak sladká, že obalí a uklidní hostitelčiny nervy? Co Kateřinu tak rozčílí, že pěkně zezadu ubalí – a ne jednu – právě Italovi? Může za to kritika jejího jídla? Nebo že Giorgio loví rybičky do skleničky a jí se to hrubě nelíbí? Co na to ostatní? Dívejte se!

Sdílejte článek
Štítky Prostřeno!

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 20. 5. 2024

Dnes byste mohli dobře psát beletrii nebo publicistiku. Je docela dobře možné, že jste o nějakém literárním oboru uvažovali. Proč váháte? Nikdy není pozdě. Najděte si čas na napsání příběhu. Pokud máte negativní postoj k věcem, které děláte, jak chcete něco udělat, Berani?

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.