13. června 2016 11:30
Prostřeno! Tento týden se sešli opravdoví gurmáni! Kdo si pochutnával na psovi?
Ve východních Čechách se utkají tři muži a dvě ženy. A je to opět pestrá a veselá společnost. Nejmladšímu soutěžícímu je teprve šestnáct, nejstaršímu dvaašedesát, ale je to docela číslo. Má o třicet let mladší ženu a uvaří dosti svérázné menu.
Napětí do pořadu vnese první účastnice Simona, která čeká svého druhého potomka. Na tom by ještě nebylo nic zvláštního, vždyť v Prostřeno! už několik těhotných žen šťastně odvařilo, ty ale neměly termín porodu v pátek! Simona je prostě odvážná a silná žena... Také se bude povídat o chuti psího masa a nikdo neušlehá šlehačku, ta prostě tentokrát stávkuje. A kdo z Východočechů vyhraje rodinnou vstupenku na Bosch Fresh festival? Ten, kdo připraví nejchutnější úkol týdne, což je libovolná fresh specialita.
simona koutska
Startujeme u upřímné hostitelky Simony. Na té je na první pohled vidět, že je v pokročilém stadiu těhotenství, přesto všechny šokuje, když se svěří, že termín porodu připadá už na pátek! Hosté se teprve seznamují a už přemýšlejí o tom, zda Simona natáčení vůbec dokončí a stihne ochutnat všechny večeře. Každopádně zatím jí nic není a svůj pondělní večer zvládne s přehledem. Nic nenasvědčuje tomu, že by potřebovala nějaké úlevy. A nikdo jí je ani nenabízí… Simona se v kuchyni svého nového domečku pustí do specialit, jakými jsou slané kremrole z vlastního těsta s rukolou a se smetanovo-lososovou náplní. Překvapí i polévka, což není klasický drůbeží vývar, ale marocká kuřecí polévka s voňavým koriandrem a mátou, zahuštěná kuskusem a dochucená harissou, rajčaty a troškou citronové šťávy. I hlavní chod s králíkem není klasická pečínka, ale králík je na hořčici s karlovarským knedlíkem, který sice kuchařku trochu potrápí – zapomene dát do těsta ušlehané bílky, ale i tak se příloha povede. Hostitelka není taktička, všechno na sebe práskne a na své chyby soupeře ještě upozorní. Její bábovce s lesním ovocem k dokonalosti chybí šlehačka, tedy aspoň pro milovníka šlehačky, nejstaršího Jirku. Nejmladší Radim naopak překvapí hláškou, že „s bábovkou začínal“, ve třinácti prý flamboval – a málem u toho chytla kuchyně. A jak to dopadne, když očekávaná holčička bude chtít na svět dříve než v pátek? Simonu nahradí švagrová, která se na to prý už těší, protože vaření mají za sebou a ona už bude jen ochutnávat a bavit se. Simona je ale zatím natolik v kondici, že hostům rozdá na cestu domů druhou večeři v ubrousku, to kdyby náhodou ještě dostali hlad.
Úterý: Řidič Radek (45) uvaří legrační předkrm, kroupy a také se dozvíme, kdo už jedl psa
radek hofman
Druhou večeři v pořadí podává Radek. Ten do svého soutěžního menu zařadil mimo jiné také kroupy, které se sice vracejí do módy, ale rozjede se kolem nich velká diskuse. Nejen hostitel byl překvapen tím, jak moc neznámé pro většinu hostů kroupy jsou. A co ještě bylo neznámé, to je název Radkova předkrmu. Zkratkou „broko“ hostitel pobavil a překvapil. A aby toho nebylo málo, středeční hostitelka Petra všechny šokovala tím, když se svěřila, že už jedla i psy. Hosté chvíli doufali, že si dělá legraci… Udělá se někomu špatně? Prý není proč – psí maso je údajně výborné a Petra psy miluje – hlavně prý ty živé. Když si odmyslíme tuto nekorektní kulinářskou debatu, co ještě hosty v úterý čeká? Nealkoholický welcome drink, který zohlední především maminku v očekávání a adolescenta Radima, ale také se v něm skrývá úkol týdne – to ale zatím ví jen Simona, protože ta zadání neprozradila. Výborný je hodně silný hovězí vývar, kam hostitel nestihl udělat domácí nudle, ale předvedl, jak na to, a díky domácím zásobám si poradil. Krůtí maso s medovou marinádou, bylo poněkud vysušené, peklo se patrně moc dlouho. Francouzský šmrnc mají palačinky s pomerančovou omáčkou, ale Jiří se opět nedočká své požadované šlehačky… Radek mu chtěl vyhovět, ač šlehačka nebyla v plánu, ale bohužel se srazila. Dočká se Jiří konečně zítra?
Středa: Jaké maso podává Petra (28)? Ta má smysl pro humor a soupeře ještě chvilku potrápí
petra pacaltova
Třetí večeři v pořadí podává Petra. Po tom, co se hosté včera dozvěděli, byli tak trochu nervózní z toho, jaké maso jim hostitelka předloží. Hlavně Simoně se uleví, když už při příchodu spatří na zahradě pobíhat spokojeného pejska. Nicméně toho zvláštního pocitu se ani při večeři ještě dlouho zbavit nemohli… A co opravdu dostanou? Bude to vepřové – tradiční moravští vrabci, i když nejmladší Radim si myslí, že je to něco jako španělští ptáčci. Petra si o svém hlavním chodu myslela, že ho má v malíku, ale s výsledkem svého vaření není spokojená. Na ubohé vrabce tak trochu zapomněla, takže maso ztvrdlo. Hostitelka si při dokončení omáčky vypomůže bujonem a instantní jíškou a výsledek je trochu přesolený. Ale dva druhy knedlíků jsou prý na jedničku, zelí nic moc. Polévka je také česká klasika – bramboračka se sušenými houbami – a jako moučník budou známé hraběnčiny řezy – jablečný koláč na plech, který se s oblibou peče v různých variacích v mnoha domácnostech. Dočká se Jiří ve středu konečně svého vysněného bílého kopečku? Nedočká! Ta šlehačka je prostě prokletá a opět se nepovede! Nejlépe dopadne předkrm z obalovaného a plněného hermelínu s oblohou, který Petra prostě miluje. O trochu napětí se postará Simona, které ráno lékař sdělil, že její páteční termín pravděpodobně vyjde. A pánové se kasají, že by s horkou vodou, čistou plenou a provázkem na podvázání pupeční šňůry zvládli i domácí porod. Opravdu? Snad to nebude nutné…
Čtvrtek: Nejmladšího studenta Radima (16) nikdo nepodceňuje, přesto překvapí
radim simunek
Ve čtvrtek se k plotně postaví nejmladší soutěžící z východočeské skupiny. Teprve šestnáctiletý středoškolák Radim má občas spoustu řečí, ale má i smysl pro legraci. Všichni jsou zvědaví, jak si v kuchyni poradí. Soupeři už vědí, že mládí může překvapit, ani dámy nevylučují možnost, že jim to benjamínek natře. A Radim, který říká, že vaření „je skoro smyslem jeho života“ nikoho nenechá na pochybách, že v kuchyni se umí otáčet. I přes své mládí vyšvihne tak dobré menu, že svým soupeřům doslova vytře zrak… Co to bude? Simona a ostatní by už docela ocenili, kdyby předposlední jídelníček vybočil z českých luhů a hájů a na stole přistálo něco nezvyklého a lehčího. Na začátek večeře soupeři dostanou u mládeže tak oblíbené burgery – tentokrát to budou mini hamburgery. Nikoho nepřekvapí, že polévka bude krémová, Radim vývary nemusí a krémy prostě frčí, bude to hrášková polévka. K hlavnímu hodu budou konečně brambory, což nikomu nevadí, a k nim kuřecí paličky na medu – takže trošku podobné jídlo jako měl v úterý Radek. Komu se to lépe povede – Radimovi, nebo Radkovi? A na co ještě si troufne šestnáctiletý klučina? Na pečený čokoládový dort! Tak to je tedy opravdu něco… Jestli bude stejně dobře chutnat, jako vypadá, klobouk dolů…
jiri reeh
A konečně poslední večeře se podává u pátečního hostitele Jirky. Ten si celý týden pochutnával, jen té šlehačky se nemohl dočkat, a ostatní strašil tím, že vlastně vůbec nevaří. Jenomže jeho soupeři mu to nevěřili a mysleli si, že je chce jen překvapit. Je Jirka taktik, který ve finále všechny ohromí, nebo šel do soutěže jen tak z hecu a čeká, co všechno mu projde? Bé je správně. Jiří překvapí i tím, že má téměř o třicet let mladší ženu, věkový rozdíl je jedním z témat hovoru, protože Petra to má s partnerem zase obráceně. A k čemu všemu se Jiří odváží v soutěži, kde lidé kontrolují, zda pečivo či nudličky v polévce jsou domácí? Polévka – drůbeží vývar s kapáním – bude z pytlíku a dezert je z mraženého polotovaru! I předkrm zní poněkud sarkasticky, je to „zapečená kaiserka na zeleninovém lůžku“. Je tedy jasné, že veselo bude i v pátek. Bude aspoň hlavní chod od autora? O maso dvou barev a lyonské brambory se hostitel opravdu pokusí sám. Zatím jsou Východočeši přející a klacky si pod nohy navzájem neházejí, jak se ale postaví k poslednímu menu? Dají Jiřímu nějaké kapky? A kdo to tento týden vyhraje? Síly jsou docela vyrovnané. Bude jeden šťastný výherce, nebo jich bude více? Konkurence je veliká…
A dorazí i maminka Simona, nebo už bude v porodnici? Dívejte se!