25. dubna 2016 08:12
Martina ČerňanskáTotálně opilý soutěžící? Želví závody? I toto zažijeme tento týden v Prostřenu!
Na jihu Čech poznáme pestrou partu převážně z Českých Budějovic. Tři ženy jsou každá jiná, první a nejmladší hostitel má spoustu aktivit, poslední hostitel je nepřehlédnutelný svéráz a společnost také dokáže pobavit. Uvidíme jednu pozoruhodnou sbírku i malou zoo.
Nejméně si sednou vrstevnice Veronika a Simona, které si vyčítají neupřímnost a nezájem. Lstivost Jihočeši prokážou při plnění úkolu týdne, jehož zadáním je „pravá jihočeská bašta“. Povinné zadání v pondělí zahájí celkem logicky kapr. Tak ovšem úkol nezní, ale nezasvěcení tomu věří a ti, co už odvařili, v tomto směru drží basu. Kapra si nakonec pořídí i poslední kuchař, který ryby nesnáší. Když Petr zjistí, jak se věci mají, nechá kapra plavat a pohotově se blýskne svým smyslem pro humor. Péťa také zavede nový rituál, zatouží po sádle, převáží hosty v plavkách, dalším tématem je oregano či dobromysl, také romantická svatba či realita manželství po dvaceti letech. Koketní Simona si při přeměřování svých noků vzpomene i na jiné, občas probírané míry. A se svou přílohou nezůstane osamocená. Hlavní chody překvapivě nedoplňuje inflace šťouchaných brambor, ale přesedláme na bramborové těsto.
Bude někdo podvádět a taktizovat? A čí menu dostane nejvíce bodů? Sledujte Prostřeno! z Jihočeského kraje!
Pondělí: Nezadaný prodejce aut Honza (22) žije v mužské domácnosti a rád by se seznámil
„Všechno mě baví, ničeho se neleknu,“ říká o sobě první hostitel, mladý prodejce aut, nadšený myslivec, dobrovolný hasič a kynolog, který nás pozve do venkovského domku, kde žije s otcem a bratrem. Jak si vaří tři chlapi v chalupě? Co řekne Honza na úkol týdne? Protože miluje rybí tatarák, jako správný nimrod předvede, že se ničeho nezalekne, čerstvě zabitou rybu také šikovně vykuchá. Ze zvěřiny bude předkrmová paštika podle babiččina receptu, z kance bude maso i játra. Brokolicová polévka, pro někoho málo krémová, taky projde, stejně jako hlavní chod – vepřová panenka s hříbkovou omáčkou a šťouchanými bramborami. A kdyby někdo nejedl houby, tak dostane místo toho ještě omáčku pepřovou, kterou mladý kuchař pro jistotu uvařil také. Toho ráda využije Jana. Poslední chod – frekventovaný dezert cheesecake – byl pro někoho moc sladký, ale jinak si Jan vůbec nevedl špatně, i když jako hostitel má rezervy. Nakonec se ale polepší a soupeřům nabídne i domácí pivo. Zábavný gastronomický kvíz odhalí některé mezery, které mají Jihočeši ohledně jídla. Najde si Honza prostřednictvím pořadu přítelkyni? Bere pořad jako seznamku?
Úterý: Pokojskou Veroniku (29) svazuje nervozita a soutěžícím zalže při přípravě dezertu
„Jsem chodící katastrofa,“ dělá si sama ze sebe na počátku svého úterního vaření legraci druhá hostitelka. Veronika žije v malém otevřeném bytě, kde spíš jen odpočívá, protože přes týden pracuje v Rakousku jako pokojská. Při vaření se nebude cítit moc pohodlně, protože má soupeře za zády a nervozita jí svazuje ruce. Večeři začne studeným šunkovým závitkem, který si přizpůsobila podle vlastního nápadu. Předkrm potřebuje ztuhnout a hostitelka ho zapomene vytáhnout z mrazáku, takže hosté budou mít předkrm spíš mražený než vychlazený – snad ho aspoň rozříznou. I česnečka podávaná v chlebu má háček – bochníčky Veronika málo vydlabala, takže ke konci je polévka hustá jako kaše. Zato kachnička se jen rozsýpá, což sice nevypadá moc úhledně na talíři, chuti to ale nevadí, kuchařce se povedou i dva druhy knedlíků a zelí, škoda jen, že pro všechny nezbylo dost vypečené šťávy na polití hlavního chodu. Hostitelka nehraje se soupeři čistou hru, na kameru přizná, že nejvíce ji těší, že na dezert panna cottu použila polotovar. Přizná to? Jak zareaguje na všetečné Simoniny otázky? Polezou jí na nervy? Praskne to před bodováním, nebo ne?
Středa: Simona (25) chce mít všechno dokonalé a pod kontrolou jako svatby, které organizuje
Ač je Simona vdaná, s nezadaným Honzou koketuje, až ho občas přivede do rozpaků. Zato s Veronikou její vztahy ochladly. Poté, co včera Simona kritizovala její jídlo a jí se to moc nelíbilo, Veronika to hostitelce vrátí. Mlčí, nekomunikuje, ovšem Simona se ráda ujme slova. Organizuje svatby, co by si neuměla zorganizovat vlastní večeři? Budou někomu její řeči vadit? A co jídlo? Sladká brambora není na úvod ta nejlepší volba, přece jen nejsme na sladké brambory zvyklí. Gulášová polévka je přijata o něco lépe, aspoň Jan je rád, že je lepší než ta, co měl dnes k obědu. Název hlavního chodu – „trhané vepřové s uzenou omáčkou“ vzbuzuje zvědavost, jde o jídlo, které Simonin manžel objevil někde v časopisu, a když je doma uvařil, Simona „se z toho skoro zbláznila“. Do omáčky patří hodně burbonu, ten se ale skoro vyvaří, přesto jídlo připadá soupeřům sladké a patrně se z něj ani nezblázní. Včera byly bramborové knedlíky, dnes jsou bylinkové noky. Nejjednodušší je dezert z mascarpone, který Simona hodnotí jako „jediný chod, na němž si pochutnala“. „Za mě super,“ hodnotí přesto svůj večer sebevědomá hostitelka, která by si dala deset bodů. Dostane je od někoho? Od Veroniky určitě ne, ta to vidí jinak a cítí se uražená…
Čtvrtek: Nejstarší Jana (54) mládež šokuje svojí sbírkou panenek, které s Janou sdílejí ložnici
Maminka, babička a zkušená kuchařka je tolerantní. Budou k ní stejně velkorysí její mladší soupeři? K Janě se těší, doufají, že si pochutnají. Janina sbírka panenek jim ale bude připadat poněkud bizarní. Některé exponáty totiž vypadají docela strašidelně a mají vlastní křestní list. A byt má ještě další vychytávky… I Jana sehraje povinnou „hru na kapra“. Udělá Petrovi radost, že rybu usmaží na jeho vzpomínaném sádle? Možná si kapra konečně s chutí dá… Zatímco Jana vaří, peče a smaží jako o život, vůbec netuší, že mladí s úžasem zírají na její panenky a komentují její fandovství Karla Gotta. To by byla ještě nervóznější a schvácená více, než už je. U stolu se probírají nejen panenky, ale i manželství po pětadvaceti letech. Jan je vděčný strávník, ale u předkrmu hosty nadchne víc domácí pečivo než sýrová roláda. A přestože Jana vaří svoji hovězí polévku s játrovou rýží šest hodin, hostům moc nechutná, protože v zavářce dominuje česnek. Na hlavní chod si hosté musí chvíli počkat a rozhoří se spor Veronika versus Simona: dámy mají vzájemně pocit, že si jedna druhé nevšímá, Simona má prý totálně zkažený večer. Spraví to staročeská vepřová? Nebo sladká tečka – babiččiny hřbety? Nebo zábava – kostka na niti? Kdo to vyhraje? Bude Veronika opět podvádět? Nechá si Jana otrávit večer. Nebo bude pyšná, jak to všechno zvládla?
Popelář Petr pozve své soupeře do Hluboké u Borovan, kde má rozestavený baráček, a vařit bude v polních podmínkách. Kuchyň si musí před vařením teprve sestavit! Ale vtipný Péťa je svérázný pohodář a nenechá se rozhodit ničím, co ho během večera potká. Dokonce udělá nejvtipnější úkol týdne. Přiznává, že normálně vaří spíš jen z nutnosti. Normálně je určitě nadšenější chovatel než kuchař. Jeho hosté si u něj budou připadat jako v malé zoo. Je opravdu překvapivé, čím vším se milovník fauny obklopil: na pozemku žijí lamy, klokan, želvy a nosál! A je vidět, že novodobý Noe se o svá zvířátka stará. Petr je zdatný improvizátor, což je v jeho kuchyni nezbytnost. K jídlu bude hodně masa, na předkrm jsou kachní prsa a rukolový salát v podobě hnízda, polévka je thajská s kuřecím mlékem, limetkou, chilli a kokosovým mlékem, ta je ale pro chuťové buňky Jihočechů zvláštní. Honza dokonce tvrdí, že je to první jídlo týdne, které mu opravdu nechutná. Vepřová krkovice se švestkovou omáčkou, což je hlavní chod, se prý zčásti povedla, i když uvidíme, že kuchař k výsledku ušel kus trnité cesty a hosté se na výsledek načekají. Kamenem úrazu jsou nakonec nedovařené šťouchané brambory. Kvůli stávkující příloze Petr přehodí pořadí jídel a připraví svéráznou zábavu se svými zvířaty. Uspořádá želví závody. Proč si ale měli soupeři přinést plavky? Budou se ještě jednou vážit? Kdo uhodne tajnou přísadu v koláči podle kamarádova receptu? A přizná se konečně Veronika k tomu, že svůj dezert udělala z polotovaru?