30. května 2016 11:15
V jakém věku je chlap nejlepší? To se dozvíte tento týden v Prostřeno!
Andělová, Zpěváková, Cibulka, Power – to jsou samá slibná příjmení pražských účastníků dalšího pořadu Prostřeno! Zpívat se bude, první hlavní chod je „andělský“ a Katarína Power se skutečně prosadí jako silná osobnost. Vaří a prostírají čtyři ženy a jediný muž.
A prostírat by měly dobře – u stolu jsou tři servírky. Z věkového průměru vybočuje nejstarší Blanka, která vaří klasicky, další meníčka budou moderní, často italská, poslední menu inspirovala britská kuchyně. Ta sice nemá tu nejlepší pověst, jak přiznává i autorka Katarína, která žila v Anglii léta, ale renomé tradiční kuchyni napravují moderní britští kuchaři. A upovídaná Katarína, která je kořením pražského týdne, se snaží vařit zdravě a podle moderních trendů. Konzervativní Blanka ve společnosti mládí změní na některé věci názor, například u Martina jí moc chutná, a to si myslela, že právě z jeho večírku odejde hladová! A není sama, kdo si moc pochutná u jediného muže s kulinářským příjmením. Zcestovalá Katarína jí připadá povýšená, ukecaná a moc si u ní nepochutná. Přesto je to příjemný týden v milé společnosti, soupeři si prý nepřipadají ani jako v soutěži. Nikdo se nehroutí, nervy netečou, i když by mohly... Nahrává tomu i úkol týdne – kávičky všeho druhu – příjemný a zvládnutelný bonus k dezertům. Jak obstojí nezkušené kuchařky proti amatérským kulinářským nadšencům? A kdo to nakonec v Praze vyhraje a stane se hostitelem týdne? Sledujte Prostřeno a dozvíte se to!
Pondělí: Pražský týden zahájí důchodkyně Blanka (59). Bude u ní veselo a vůbec si nepovede špatně
blanka andelova
Paní Blanka, která bude brzy trojnásobnou babičkou, je srdečná hostitelka. Nepůsobí nervózně a v jejím útulném bytě plném květin se hosté hned cítí dobře. Rozvedená servírka v důchodu si naplánovala spíše klasické menu. Úkol týdne – kávičky – bývalou barmanku potěší. Co ji ale překvapí, že mladí už neznají slovo zavářka a představují si pod tím bůhvíco. Játrová zavářka je součástí Blančiny polévky, kachního vývaru, který většině spolustolovníků chutná. Velmi dobře dopadne i předkrm – sušené švestky v anglické slanině s domácím pečivem. Kynuté těsto na houstičky Blanka sice opomněla předem osolit, nikdo to ale nepozná. Po hostitelce s příjmením Andělová se jmenuje hlavní chod, který se peče v troubě dohromady s brambory a šlehačkou, hosté ještě dostanou míchaný salát. A právě brambory, které čekaly v troubě moc dlouho a stačily oschnout, jsou nejslabším místem celého menu. Maso se ale jen rozsýpá a díky šlehačce zůstalo i šťavnaté. Milovníci šlehačky si u Blanky vůbec přijdou na své, neboť ta je bohatě zastoupena i v nepečeném dezertu s ovocem – a k tomu ještě úkol týdne v podobě irské kávy. Zábava je zábavná: při „čelovce“ na téma zvířata se soupeři sblíží a docela i nasmějí…
laura zpevakova
Lauře bude brzy osmnáct a už se trhla od rodiny a bydlí s kamarádkami, alkohol ale ještě konzumovat nesmí. Včera bylo „kuřátko“ trochu terčem dobrosrdečné legrace... Předvede Laura kolegům, že mládí se nemá za co stydět a dokáže být v kuchyni i u stolu rovnocenným soupeřem? V dělbě práce ve smíchovském studentském bytě má Laura na starosti vaření, takže nějaké kuchařské zkušenosti má. Úkol týdne má už ve svém menu, které charakterizuje jako „mišmaš“ a většina receptů je od maminky. Nenucená Laura dovolí soupeřkám, aby jí pomohly s dokončením předkrmu. Není kam spěchat, Martin totiž mešká… Druhým předkrmem, který dopadne lépe, je roláda z krkovice – v obou jídlech je hafo bylinek. Martin stále chybí, kdo otevře nealkoholický sekt? „Doufám, že se jen někde zapomněl a nelekl se nás včera,“ směje se Simona. I když jsou u stolu tři servírky, špunt vyletí sám, takže zábava začne hned u přípitku. A aby se rozproudila ještě více, hostitelka rozlévá i opravdické víno. Uspokojí dámy Martinovy výmluvy? A jaké překvapení na něj čeká v jednom z pokojů? Odčiní svůj pozdní příchod hrou na kytaru? Na hlavní chod jsou boloňské špagety, Blance víc chutnají ty její domácí s kečupem a sýrem, pro Martina jsou nedochucené a jako ze školní jídelny, Katarína se už těší, jak si o víkendu uvaří vlastní boloňské ragú. Co ještě uvidíme a uslyšíme? Kdy chlapi dostávají rozum? Přišel si Martin do pořadu nabalit holku, jak si myslí Katarína? Jak půjde po hudební a pěvecké vložce našim soutěžícím kreslení? A jak dopadne francouzský dezert z lístkového těsta? Je dobrý, má ale jednu kaňku na kráse: hostitelka bohužel zapomněla na mléko do kávy…
Středa: Servírka Simona (22) ze sebe nic nedělá, je všem sympatická a uvaří kohouta na víně
simona chrastinova
Zůstaneme na Smíchově, kde v hezkém podkrovním bytečku žije s přítelem sympatická servírka Simona. Svoji práci má ráda a žádná zkušená kuchařka to není. Vařit se teprve učí, ale na jejím menu to nepoznáme, dokonce obsahuje hlavní chod, který vzbudí zvědavost. Je to kohout na víně s domácí bramborovou kroketou. Simona překvapila. Během vaření ji stihne několik nepříjemností, docela ošklivě se pořeže, doma jí chybí káva a musí poprosit kamarádku, aby jí donesla nejen kafe, ale i vanilkovou zmrzlinu a hlavně náplast, tu potřebuje nejvíce. Také trochu zápolí s moderním sporákem, s nímž zatím nemá moc zkušeností a který nemůže nastartovat. Dostane se do časového skluzu, takže svůj hlavní chod, kde by měly být ještě houby a slanina, ne zcela dokončí. Blance to nevadí, ta nejí žádné houby. Předkrm – italský tataráček – uvítá každý. Hráškový krém je pro Blanku příliš hustá „kajda“, ale většině chutná. Zklamáním kohouta je, že chutná skoro stejně jako kuře, ale omáčka i krokety se hostitelce povedly. Hezký pohodový středeční večer nepokazí ani nepovedená čokoládová pěna. Dojde i na osobnější témata a hovor u stolu obstarává po celý týden bez problému Katarína, které je někdy až moc. S Martinem jsou oba slovenského původu, zkusí proto malou lekci slovenštiny, tu ale neocení ani pamětnice Blanka.
martin cibulka
Jediný muž týdne uvaří v žižkovském bytě, kde bydlí se svým přítelem. To ale dámy ještě nevědí. Katarína si dokonce myslela, že Martin si prostřednictvím pořadu hledá holku, při šmejdění se jí a ostatním ale rozsvítí. Martin si žádnou holku nehledá – je šťastný gay! Zatím spíše nenápadný hudebník překvapí. Holky přivítá svlečený do půl těla, ozdobený jen motýlkem. Hlavně ale potěší kvalitou svého ryze italského menu. Blanka se bála, že ve čtvrtek se u Martina „nenažere“, pak si ale opravdu pochutná s ostatními. Jen Kataríně, která nemusí rajčata, moc nejede tomatový krém, který ale pro změnu nadchne právě Blanku, jež si normálně rajskou polívku oškliví od školních let. Pro předkrm se Martin pustil do domácích raviol plněných ricottou a přelitých omáčkou z pečených paprik. Navíc krásně naservírovaných, to ale platí pro celou večeři, kde se hostitel vzorně stará i o kvalitní nápoje. Na hlavní chod je italské rizoto s doradou. Kdo ví, že jde o filet z pražmy? K rybě je milánské šafránové rizoto a parmazánový chips. Důstojnou sladkou tečkou je také povedená panna cotta s ovocem. Prostě paráda! Večeře je samá chvála. A protože je Martin muzikant, zábava proběhne v jeho nahrávacím studiu, kde si všichni zazpívají společný song. Zda si ho budou mít dámy ještě chuť někdy poslechnout, je ovšem otázka – ne všechny jsou talentované zpěvačky…
katarina power
Poslední hostitelka přiznává, že kromě toho, že je ukecaná, je i hodně soutěživá. Vaření a pečení miluje a je ráda, že si vybrala jiné menu než italské, které bylo v předchozích dnech. „Teď je to definitivně na výhru,“ říká Katka, když ve svém hezkém bytě v Košířích rozbije oblíbenou sklenici. Přinesou jí střepy štěstí? Na Káčin předkrm jsou rozporuplné názory, škoda, že chorizo v mini salátku bylo opečené až moc a ztvrdlo. Simoně ale připadá první chod výborně dochucený, Martin má opačný názor. Podle Blanky je batátová polévka strašná, až odporná. Nasládlá chuť brambor a hrušky jí vůbec nechutná. Hlavní chod, hovězí ragú s pečenými brambůrky a kroupami a spoustou zeleniny na pivu má větší úspěch než polévka; Blance vadí samozřejmě mrkev, které má za celý týden už vážně dost. A vadí jí, že je hostitelka nepustí skoro ke slovu. Ani krajan Martin není moc spokojený, ale v jeho případě to může být taktika. Talíře však zůstaly prázdné, což hostitelku těší. Ostatně Katarína je dobrá a pozorná hostitelka, která myslí na všechno a finále v její režii není rozhodně nudné. Při zábavě čeká soupeře další jídlo v podobě improvizované čajové párty. Kdo dostane korunku jako nejlepší strávník? „Když jsme se bavili o tom, jaký byl celý týden, já jsem to cítila úplně stejně, ten týden byl fakt skvělej,“ chválí průběh soutěže nejmladší Laura. A na konec hostitelka podává hned tři dezerty! Ze dvou sladkostí uvedených na jejím meníčku dopadl lépe než „zdravá čokoládová pěna“ ten méně zdravý, smetanovo-citronový posset. A kávové bonbony si mohou soupeři odnést domů – to je originální úkol týdne v Katčině provedení.