V Prostřeno! je generální ředitel ropné společnosti!
V Praze a Středočeském kraji se sejde pestrá a velmi přátelská pětka, která umí vařit, umí se bavit, je tolerantní, boduje férově a nezávidí.
Tři muži a dvě ženy dělí sice generace, poznáme dvě studentská sdílená bydlení a ve finále i sídlo jako na zámku. Vařit se bude hezky česky, ale na stole přistanou také pokrmy z francouzské, asijské nebo kreolské kuchyně. A ve finále vše završí nejen výjimečný večer u zajímavého a zcestovalého hostitele, ale také jedno skutečně velkorysé gesto.
Podívejte se na exkluzivní upoutávku:
Úkol týdne byl vybrán s nadsázkou – hosté mají připravit pověstnou „kostku ve skluzu“ nebo něco z molekulární kuchyně. Na to se bude muset jít s humorem, pěkně od lesa, a pokud možno moderně a nápaditě. Prostřední hostitelka paní Miroslava už v soutěži jednou vařila. Dnes má za sebou boj s vážnou nemocí a musí držet přísnou dietu. Jak jí to půjde v kuchyni tentokrát? Budou se hosté u Mirky postit, nebo dostanou pořádnou českou baštu? Zvítězí mládí, nebo zkušenost? Sledujte Prostřeno! ze srdce republiky a hlasujte! Vždyť deset tisíc korun může vyhrát nejen váš favorit, ale také vy!
Pondělí: Vysokoškolský student František (21) sdílí bohémský byt v Dejvicích, rád mění image a umí uvařit kohouta na víně
František zvedl hozenou rukavici. Nejprve sám přihlásil spolubydlícího kamaráda, který to ale vzdal, tak je to v pondělí na něm. Student aplikované informatiky na vysoké škole ekonomické obývá ještě s pěti studenty velkou střešní nástavbu v Dejvicích. Tedy určitě by to byl pěkný byt, kdyby to nebyla spíš taková noclehárna se spoustou postelí a prázdných lahví. V kuchyni se dá ale určitě pohodlně uvařit Františkovo ambiciózní menu. Je tak nevšední, až si Jana při čtení ruličky myslí, že ho asi připraví nějaký cizinec.
Začíná se letnímu závitky, ty jsou nesmažené a dvojí, aby se najedli i hosté, kteří nesnášejí krevety. Pak následuje batátová polévka, která kombinuje sladkokyselé a ostré chutě, a poté zamíříme do Francie, protože František uvaří tamní specialitu, kohouta na víně. A opravdu je to kohoutek, kterého není snadné sehnat, ale který se povedl. Mladý hostitel ho podává s pečenými bramborami, ale klidně by ho prý mohl servírovat v hlubších talířích a jen s bagetkou, tak jako se dělá v zemi původu, protože na tomhle jídle je prý nejlepší omáčka, tvrdí světaznalý Radim a ten se vyzná. A na čem se všichni shodnou? Že poslední portugalské koláčky jsou naprosto vynikající! František dokonce nelenil a připravil si na ně i vlastní listové těsto! Zábava je taková poučná a volně souvisí s jídlem. V bytě žije s mládenci také jediná dívka, která studuje stomatologii, proto hostům vysvětlí, kdy a jak si správně čistit zuby.
Úterý: I půvabná Jana (23) studuje vysokou, také ale od dětství tančí a tančí též s přehledem u plotny
Druhý večer si vezme na starost pracující studentka UK Jana. Ta pracuje jako lektorka tance a tanci se také věnuje profesionálně. Tomu odpovídá i její láska k racionální a zdravé stravě. Jana své moderní menu uvaří také ve sdíleném studentském bytě, na Praze 4 je ale útulněji a uklizeněji než včera v Dejvicích. Jana toho stihne v životě hodně a v úterý se předvede i jako zábavná a milá hostitelka. Není vůbec nervózní a s úkolem týdne si na rozdíl od Fandy poradí, zadání však prozradí soupeřům.
Začíná salátem z čekanky a lososa, ten hosty potěší, nikdo proti rybám nic nemá, navíc jde o neomšelou a zajímavou chuťovou kombinaci, která zaujme. Výborná je i špenátová polévka, na kterou se těší Mirka, je v ní ale tolik česneku, že jen ochutná. Polévka by prý také mohla být teplejší. Na hlavní chod je filet mignon a Radim se těšil na steak z té nejlepší hovězí svíčkové, nakonec ale ani on zklamaný nebyl, i když recept podle Janiny babičky byl z panenky, protože měl měkké, chutné a šťavnaté maso. Také už dlouho neochutnal české ovocné knedlíky a knedlíček s malinami dostal každý z hostů jako dezert. Po krátké ukázkové lekci od hostitelky se jde s plnými bříšky na taneční zábavu. Jana hostům předvedla nejen nejjednodušší latinskoamerický tanec jive, ale pochlubila se i svými tanečními róbami, v nichž soutěží se svým partnerem, který se za ní chystá přesídlit z Francie.
Středa: Invalidní důchodkyně Miroslava (56) překonala vážnou nemoc, sama má přísnou dietu, soupeřům ale dopřeje gulášek
Vdaná maminka tří dospělých dcer vařit umí, jeden čas také pracovala jako pomocná síla ve školní jídelně. Mirka, která už jednou v pořadu vařila před osmi lety, miluje českou kuchyni, klasické omáčky a maso. Od té doby se ale v jejím životě hodně změnilo. Poté, co překonala rakovinu slinivky břišní, je na přísné dietě a nechce se rouhat, i když chuť na tradiční kuchyni má stále. Hostům ale dietu nepředepíše, naopak její klasické menu je docela příjemná změna.
Na úvod je krůtí roládka s pečivem, a protože Mirka miluje vývary se spoustou nudlí a drůbežími srdíčky, na druhý chod bude právě tahle polévka. Nejen pánové se už těší na guláš s kynutým knedlíkem, samozřejmě domácím, kupovaný by prý neprošel ani u Mirky doma. Tam ale vařit nebude, podíváme se do domku její neteře v Kralupech, kde se Mirka docela vyzná. Sladkou tečku, piškotovou roládu s čokoládovým krémem, si kvůli ztuhnutí upekla už včera, ale její světlou variantu, připravenou před kamerami ve středu, hostitelka také podává. Miroslava je doma v invalidním důchodu, a tak si život pestří nejen účastí v pořadu Prostřeno!, ale také malováním. A právě jednu z výtvarných technik hostům v závěru svého večírku předvede. Jak soupeřům zachutná guláš a jak se jim bude líbit Mirčina výtvarná zábava? A přizná se nejstarší hostitelka k tomu, že už v pořadu kdysi soutěžila?
Čtvrtek: U ševce Artura (26) z Národního divadla, který šije boty i Janě Bouškové, si hosté sami zvolili zábavu a zahráli si na dětském hřišti
Novomanžel Artur žije ve vokovickém bytě, kam své hosty pozve, teprve týden, ale vypadá to tu mnohem zabydleněji. I švec Artur má nevšedního domácího mazlíčka – jsou to strašilky. Artur o sobě tvrdí, že je velký introvert, ale jako hostitel celkem obstojí a se svou večeří si také se ctí poradí. Ve čtvrtek bude opět vývar a „hotovka“ s domácím knedlíkem jako včera, ale polévka je pro změnu hovězí s morkovou kostí a omáčka rajská. A není to typická „rajda“ z hovězího masa, jak si ji představoval Radim, ale jsou v ní kuličky z mletého masa a plněný paprikový lusk masem a rýží. Tahle kombinace nakonec Radimovi velmi zachutná a dobře se najedí i ostatní.
Artur se pustí odvážně do knedlíků, které mu sice daly trochu zabrat a byly poněkud tužší, nakonec to ale zvládl dobře. Menu si nijak neusnadňoval – k předkrmu s jednohubkami umíchal tři druhy pomazánek: rybí, vajíčkovou a z nivy. Ani poslední chod neošidil – palačinky naplnil třemi druhy domácích marmelád, ozdobil je kiwi a banánem a polil čekankovým sirupem. Přidat by snad mohl ještě v servírování… A protože je před Arturovým domem dětské hřiště, hosté se při čekání na jídlo tak rozparádili, že se pobavili venku a na plánovanou zábavu s kartami už ani nedošlo.
Pátek: Ředitel ropné společnosti Radim (54) připraví soupeřům kreolskou kuchyni v luxusním starobylém sídle. Bude hostům chutnat, nebo nezavřou pusu úžasem?
To nejlepší nakonec? Poslední večer bude v režii manažera ropné společnosti Radima, který žije napůl v Americe a napůl v Čechách. Má za sebou bohatý život, o který se dnes podělí. Hosty pozve na svoji „chatu“, což je ovšem starodávné venkovské sídlo v Zákupech. I u Radima je to jako na zámku. Gobelíny, starožitnosti, spousta prostoru a luxusní koupelny, dokonce i jedna kostra na schodišti do sklepa. Ale také moderní pracovna v patře, odkud Radim řídí svoji společnost, když je v Čechách. Co na to řeknou hosté? Jak se budou u Radima cítit? Poslední hostitel jídlu rozumí a do pořadu se přihlásil sám.
U vaření rád relaxuje a také umí ocenit chutné, vybrané, ale i poctivé domácké jídlo. Menu připraví cizokrajné. Bude se podávat neworleanská kreolská kuchyně. A stolovat se bude v bývalé kapli, kde už nepůjde o duchovní potravu, ale bohatou krmi z oblasti, odkud pochází Radimova manželka a kde část roku žijí. V jídelně je dokonalá akustika, Radim svým hostům dopřeje i hudbu, atmosféra je působivá, jak to ale bude s jídlem? Radim vaří rád, což je vidět i na zařízení a vybavení jeho kuchyně snů. Pochutnají si však hosté na jeho kuřecí polévce gumbo, vydatném jídle z jižní Louisiany s více druhy masa a s rýží, nebo jeho krevetách v pikantní kreolské omáčce? A co další Radimovy speciality? A jak skončí tenhle pohodový týden s grandiózním finále?
Kdo to vyhraje? Zvítězí dobré jídlo, nebo taktika? Sledujte Prostřeno! z Prahy a středních Čech a opět nezapomeňte hlasovat!
Dívejte se od pondělí do pátku od 17.50 na Primě a hlasujte. SLEDUJTE PROSTŘENO ONLINE