Seriály a filmy

1. listopadu 2019 19:00

Lucie Gretzová

V Prostřeno! nás čeká pěkně rozlítaný týden

Je v Praze blaze? O to se musí zasloužit Pražáci v sestavě tří žen a dvou mužů.

Tahle pražská pětka je „mladá a neklidná“, parta trochu zvláštní, najdou se tu i umělecké duše. Co člověk, to osobnost. Tak třeba u dvacetileté Františky to platí stoprocentně - studuje konzervatoř, tvoří texty, skládá básně a poezii tak miluje, že ji zařadí i do svérázné zábavy. Nebo řezník a expedient Richard pozve soupeře do Operního klubu v jejich domě a v kuchyni má žížalí kompost. Zajímavou kuchyni Středního východu představí v pondělí umírněná vegetariánka, vysokoškolačka Petra. A třeba poslední hostitelka Karla má zase pěkně mlsný jazýček. Miluje líčení a vsadí na americkou kuchyni i těstoviny. Ty budou během pražského týdne několikrát, stejně jako cibulačka nebo ryby.

Podívejte se na exkluzivní upoutávku:

Hodně věcí je domácích, Pražáci nešetří na surovinách a ochotně přiloží vlastní ruku k dílu. Úkolem týdne jsou topinky, které se amatérským kuchařům podaří vtipně zakomponovat do svých jídelníčků. Kamarádské Prostřeno! s nadhledem účastníky dvakrát vytáhne na střešní terasu nadýchat se čerstvého vzduchu. Komu se zatočí hlava z výšky, a hlavně z výhry krásných 60 tisíc? Bude to výhra zasloužená? Sledujte Prostřeno! ze stověžaté matičky od pondělí do pátku a opět nezapomeňte hlasovat! Vždyť deset tisíc může vyhrát nejen váš favorit, ale také vy!

Pondělí: Sympatická vysokoškolská studentka Petra (27) pozve hosty do malé a útulné garsonky, ale bezmasou kuchyni z Blízkého východu uvaří ve vedlejším bytě

První hostitelka má malý byt, proto prostírá nedaleko u přátel. Petra žije sama a je svobodná, má ale hodně kamarádů i zájmů. A přestože studuje norštinu a francouzštinu, vařit bude kuchyni jižní, většinou blízkovýchodní. Maso první hostitelka jí jen výjimečně, je skoro vegetariánka, ale není to žádná fanatička, neodmítá ryby nebo vnitřnosti a upřednostňuje zdravé suroviny. Petra inklinuje k příjemnému trávení volného času, brigádně už pracovala v baru nebo také prodávala zmrzlinu a čokoládu, o domácí zmrzlinu se sama pokusí ve svém posledním chodu, což je rýžový pudink a borůvková zmrzlina. Úkol týdne topinku se hostitelce podaří utajit tak, že nikdo nic nepozná.

Na předkrm umíchá hned tři zdravé pomazánky – z řepy, rybiček a hummusu, který připraví sama a je ještě vlahý. Zato polévka je záměrně studená až ledová – jde o gazpacho, které ale není po španělsku červené, nýbrž zelené od špenátu a v horkém letním dnu osvěžující. Během večera vyjmenuje mladá maminka Karla všechno, co nejí, je toho hromada a chutě má od hostitelky odlišné. Nechá se tím Petra rozhodit? Karla nemá ráda ryby, ty jsou však na hlavní chod. Pečené filé ze pstruha lososovitého doprovodí marocká příloha tabouleh – salát s bulgurem a spoustou zelených natí. Oba kluci milují maso a ochutnají všechno; co ale na pondělní menu s rybou řeknou? A jak si první večírek užijí ostatní? Zábava na letenské terase je stejná jako hostitelé – mladá a neklidná.

Úterý: Sebevědomý a soutěživý Patrick (24) připraví také moderní menu, dokonce opět s rybou!

Patrick je vyučený truhlář, ale dnes pracuje v cestovním ruchu. Má toulavé boty, působil jako tlumočník, logistik i lyžařský instruktor. Možná tak trochu i proto, že po otci má geny německé, po mamince je Čech. A přes své mládí už založil s partnerkou rodinu, mají čtyřměsíční dceru Magdičku. Menší byt, v němž žijí od narození malé, voní novotou a je docela vtipně vyřešen. Letiště, kde mladí rodiče spí, se ukrývá ve skříni na zdi. Patrick trochu neochotně přiznává, že byteček je hlavně partnerčino dílo, on prý ale doma častěji a snad i lépe vaří. Dokáže, že je to pravda?

Jako hostitel působí celkem sebevědomě, i on se rozhodl pro moderní menu. A podruhé za sebou se k nelibosti Karly i Richarda objeví na jídelníčku ryba. I předkrm je trochu ze stejného soudku, bude opět červená řepa, tentokrát ale místo pomazánky ve formě carpaccia, naloženého už od včerejška. A to předkrmu jen prospělo, je opravdu chutný a dobře k němu ladí ovčí sýr. Patrickova polévka je hráškový krém, hustý skoro jako pyré, dost peprný, ale přesto výborný a talíře zůstanou prázdné. Losos, který je podle Karly cítit víc rybinou než včerejší pstruh, bude s chřestem a holandskou omáčkou, kterou Patrick miluje, a má na ni vlastní grif. Bude někomu vadit chřest? A moderní a světácký je také dezert – panna cotta s ovocem. Stejnou práci jako se svou soutěžní večeří si mohl dát Patrick ještě se zábavou, tu ale poněkud podcenil a pohádková „čelovka“.je už trochu ohraná.

Středa: Víla Františka (20) má ráda poezii a vůbec je to taková duše umělecká

Studentka Ježkovy konzervatoře žije se svým přítelem, prý jedním ze svých velkých koníčků, v teplém bytě plném barev v Libni. Třetí hostitelka se netají tím, že se do kulinářské show přihlásila spíš z legrace, bude jí ale v kuchyni do smíchu? Františce to nakonec stejně nedá, aby své vaření nepojala soutěživě a ambiciózně. A umí překvapit. Pod poetickým názvem se skrývá první (nezvyklé) jídlo. „Předkrm od srdce“ je skutečně ze srdce – hovězího!. Zapomenutá surovina je jako z kuchařky Magdaleny Dobromily Rettigové. Františka maso, které potřebuje svůj čas, uvaří v papiňáku a podává moderně na prkénku s dresinkem a domácím pečivem. Během konzumace nasládlé francouzské cibulačky se u stolu rozjede velké pátrání po zadání úkolu týdne. Ten se ale skrývá přímo v polévce!

Zatímco hosté míří na střechu nadýchat se čerstvého vzduchu, hostitelka uvaří vlastní těstoviny a základem omáčky budou ančovičky, přesně jako to dělají v Římě. Široké nudle ale Františka chtěla opravdu hodně „al dente“ a zůstaly trochu tvrdé, kuchařku proto mrzí, že se jí pastu nepovedlo uvařit do ideální podoby. Zachrání to omáčka, kde jsou čerstvá i sušená rajčata? Ta sušená mají salse dodat na pikantnosit. Kdo z pražské party ví, jak se jedí správně těstoviny? A kdo ze sebe nechce dělat chytráka? Pro soupeře si hostitelka připravila zábavu blízkou svému srdci – hosté budou veršovat! Pochopí vůbec zadání komorní zábavy? A jak uprostřed týdne kolegům zachutná křehký mřížkový koláč, bohatě zdobený ovocem?

Čtvrtek: U nejstaršího hostitele, vyučeného řezníka a expedienta masa Richarda (36), se konečně podává maso!

Pražský týden má vzestupný trend. Dvojnásobný tatínek Richard soupeře pozve do Strašnic, kde žije s partnerkou. Jsou spolu už sedmnáct let, mají dva syny, ale ještě se nevzali. Proč? Richard vysvětlí, že se ještě nikdy nestrefili do té správné chvíle, kdy to chtěli oba. Podle jeho vzhledu – na své bradě střídá denně účesy - dívky usoudí, že by vyučený řezník a expedient masa mohl mít i zajímavé bydlení. Zčásti je to pravda – v bytečku jsou nejen malůvky na stěnách, ale v kuchyni třeba též domácí žížalí kompost. Kvalitní zeminu pak Richard využije na své zahrádce, jedním ze svých koníčků. A protože byt je malý, hostitel pozve soupeře do Operního klubu, který v domě vede nadšený soused a nachází se přes chodbu. Richard se asi docela naběhá, zaskočit musí i do obchodu pro vanilkový cukr, který mu došel při výrobě vaflí.

Hosté by si už konečně ve čtvrtek dali nějakou pořádnou flákotu, což se jim splní. V menu je hodně masa, jen polévka bude opět cibulačka, takže je co porovnávat. Oslní Richard hosty flank steakem na grilu? Mohl by, vždyť dokonce provozoval vlastní řeznictví a v mase se vyzná jako málokdo. Příjemný večer zahájí paštika s domácím pečivem. Tu si s chutí dá i Petra. Aby Karle jako včera nevadily velké kusy cibule v polévce, pozorný hostitel cibuli pro její mlsný jazýček radši rozmixuje. A Karla to ocení. Kvůli nadšení z hlavního chodu, pepřové omáčky a záhadné přílohy š+š (šťouchačky se špenátem) by si hosté naložili hovězího pupku klidně ještě více, určitě Patrick by uvítal větší porci. Jako zábava se budou kreslit filmy a symfonii chutí mezi regály s gramodeskami operních árií zakončí sladké finále - vafle s vynikající domácí zmrzlinou. To skutečné nás ale teprve čeká zítra u Karly.

Pátek: Mladá vdaná maminka Karla (20) nemá doma dost židlí a holky k ní mají přijít nenamalované

Poslední hostitelka je už maminkou desetiměsíčního chlapečka a jednou by si chtěla udělat kosmetický kurz. Karla miluje líčení a holky k ní mají přijít nenamalované. Vyzkouší si na nich Karla svůj vizážistický talent? A co kluci? Pročeše poslední hostitelka Richardovi bradku? A co předvede Karla v kuchyni? Prý vaří s láskou a zatím je jasné, že u stolu je poměrně vybíravá a mlsná, je totiž hodně věcí, kterým se vyhýbá: zelenina, ryby, včera u Richarda nechtěla ani pomerančový džus, na který je alergická. Karla by mohla být dobrá hostitelka, má už praxi z kavárny, kde chvíli pracovala. Zatím má ale docela starosti se stolováním, protože jí „vybouchly“ slíbené židle, kterých nemá doma pro návštěvu tolik, co je na večer potřeba. Pomůžou jí soupeři?

Karla se do pořadu těšila na dobou zábavu a pro možnou výhru. Laťka je nastavená docela vysoko, co pro své vítězství udělá ve finále Karla? I ta vsadí na moderní kuchyni, kam v dnešní době určitě patří burgery. Karliny miniburgery budou na předkrm, podruhé tento týden u ní hosté ochutnají další hráškový krém s krutony. A do třetice budou opět domácí těstoviny – tentokrát ale i s kuřecím masem a Alfredo omáčkou – jednoduchou, smetanovo-máslovou, sýrovou a nazelenalou po petrželi. A stejně jako úvod i vyvrcholení poslední večeře pochází z americké kuchyně – moučník „americké lívanečky“ to má přímo v názvu. Jak moc se budou lívance lišit od těch českých? A co si ve finále hosté ještě řeknou?

Jak pražský týden nakonec dopadne? Kdo to celé vyhraje? Zvítězí dobré jídlo, nebo taktika? To teprve uvidíte!

Dívejte se od pondělí do pátku od 17.50 na Primě a hlasujte. SLEDUJTE PROSTŘENO ONLINE

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 5. 10. 2024

Zpestřete si život spontánními aktivitami. Je čas vyrazit ven a užívat si více světa. Prozkoumejte věci, které jsou ve své podstatě jiné, než byste očekávali. Vyberte si zavřené dveře namísto otevřených.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.