Vánoční týden Prostřeno! zahájí mystická koučka ve vlaku!
Je před námi poslední premiérové Prostřeno! roku 2018. Zůstáváme v Praze a středních Čechách, je to ale vydání speciální, užijeme si vánoční generálku.
A stejně jako loni, budou to Vánoce s našinci i cizinci u nás domestikovanými. Poznáme trochu jiný jídelníček a odlišné vánoční zvyky čtyř žen a jednoho muže. Přestože to bude v poslední adventní týden slavnostnější, ani tentokrát soutěžící nemine úkol týdne – samozřejmě že s vánoční tématikou. Občas se ztratíme v překladu, bude to hodně pestrý týden, diváci se mohou těšit nejen na české vánoční recepty, ale také ukrajinské, slovenské, španělské a belgické. Bude se zpívat, hrát i tančit, jedny Vánoce budou veganské a ty poslední naopak labužnické.
Podívejte se na upoutávku:
Pořád se hraje o titul nejlepšího hostitele a také 60 tisíc korun. A že ty peníz s některými dělají divy – i o Vánocích... Najde se v té všeobjímající náladě nějaký taktik? Pokud ano, opět máte příležitost vzít spravedlnost do svých rukou, pokusit se o nápravu a také o možnost vyhrát deset tisíc korun na bohatého ježíška! Sledujte předvánoční Prostřeno!, inspirujte se recepty a bodujte!
Pondělí: Gabriela (45), které v soukromí říkají hvězdička, se bude chtít pořádně blýsknout. Menu vlakové stevardky je samá kometka a hvězdička
Gabriela Poletinová Zdroj: archiv TV Prima
Paní Gabriele se líbí jméno, jaké jí dala maminka, ale klidně by se mohla jmenovat Blanka, protože miluje bílou barvu, sníh a v pondělí je tak pozitivní, že působí až andělsky. Jak to ale bude dál? Nevystrčí už v úterý čertovské růžky? Gabriela nešetří citáty a těší se ze svého života i práce. Je stevardkou ve vlaku, kde může mezi cestujícími šířit dobrou náladu. Svoji práci, kterou miluje, proto bere jako poslání. První hostitelka se rozhodla pro celkem prostou a ne striktně vánoční kuchyni, názvy jejích jídel znějí tajemně: létající kometky, hvězdičky, prostě vánoční tématika, ale nikdo z hostů neví, co to je.
Menu možná vzbudí větší očekávání, než jaká bude realita. Tak například předkrm zářící hvězdičky jsou z lískového těsta, jen s posypkou. Polévka s vajíčkem je zeleninová, babičkovská, pro někoho až moc sladká od mrkve, ale veganka Rebeka se raduje. Dobrý je „losos s obláčkovými bramborami“, ty by ale mohly být více maštěné. A Rebeka dostane od pozorné hostitelky místo ryby smaženou cuketu. Co se skrývá pod „skořicovým tajemstvím“? Normální jablečný štrůdl. Hostitelka projeví velkou kuráž, když sama zazpívá slavnou písničku ze Tří oříšků pro Popelku, vánoční pohádky jsou také tématem Gabrieliny zábavy. A nebude chybět ani krájení jablíčka, tenhle český zvyk všichni kolegové neznají…
Úterý: Ukrajinka Olinka (47) si obleče ukrajinský kroj a ke stolu pozve harmonikáře i s harmonikou
Olga Kudarenko Zdroj: archiv TV Prima
V úterý přijdou na řadu ukrajinské Vánoce. Včera se Olinka moc neprojevovala, ale doma je to dobrá hostitelka, která se rozmluví a snaží se, aby se u ní hosté cítili dobře. Hrdá Ukrajinka žije v Čechách už osm let, pracuje v úklidové firmě, je vdaná a dceru a vnoučka má na Ukrajině. Gabriela si všímá i prostředí a v Olžině pronajatém bytě se jí moc nelíbí. Ač jsou dámy skoro vrstevnice, Gabriele se zdá, že prostírání je spíš jako u její babičky.
Jako první podává Olga tartaletky - košíčky z kupovaného lískového těsta se slanou náplní. Jednou ze slavnostních ukrajinských polévek je i známá slepičí polévka, která následuje. Má výraznější chuť než ta včerejší. Šašlik z kuřecího masa je podobný našemu ražniči, bude k němu bramborová kaše, která by ale neměla obsahovat hrudky, myslí si Gabriela. Teplejší šampaňské na přípitek a bohužel studenější jídlo, to je snad jediná výtka od Guye. Poslední „smetanové suflé“, oblíbený dezert hostitelčina manžela, za typické nadýchané suflé nepovažuje Guy ani Gabriela, ale chutná. Místy se na jídlo čeká, avšak dlouhou chvíli ukrátí harmonikář, který bude večer provázet hrou na harmoniku. A samozřejmě se bude i zpívat - koledy, ale i ukrajinské písničky. Olinka si nakonec obleče ukrajinský kroj. Všechno bude úplně vánoční – až na ty komentáře Gabriely, která se bojí toho, že Olga si půjde tvrdě za svým…
Středa: Slovenská bloggerka a veganka Rebeka (25) připraví slovenské Vánoce, ale po svém – bez klobásek a uzeného
Rebeka Wechsler Zdroj: archiv TV Prima
Tradiční alternativní menu zní jako protimluv, ale přesně o takovou slavnostní tabuli se Rebeka pokusí. Hosté tak mohou na živočišné produkty zapomenout, papat budou jen rostlinky. Babiččiny recepty, jenže bez masa a s náhražkami. Nejmladší hostitelka nevaří doma na Letné, kde žije s manželem, ale v prostorném bytě v centru Prahy, který jako bloggerka sdílí s kolegyněmi, kde fotí a pracuje a kde je dobře vybavená kuchyně. Rebeka tu vaří poprvé, a občas se tu proto nevyzná. Dostane za to body dolů? Od Gabriely určitě… Dokáže mladá hostitelka ve své v práci navodit tu správnou domácí atmosféru? Bude to hodně jiný večer…
Prvním chodem je vitaminová bomba „zlato v misce“ plné exotického ovoce, semínek i ořechů. V husté „kapustnici“ tvoří náhradu uzeného masa tempeh. Škoda, že hostitelka nemá do zelňačky ani smetanu na zjemnění, asi nechce narušovat koncept večera. Hlavní chod vypadá na talíři docela vtipně - skoro-rybu Rebeka uhnětla do tvary ryby z veganské sekané z cizrny, vloček, mrkve a cibulky, která prý dodá jídlu hodně chuti. „Ryba“ je sušší, přílohou je jednoduchý bramborový salát jen z cibule a brambor a se zálivkou – tak jako to má Rebeka ráda z domova. A tradiční je i poslední chod – bobaľky. U toho se kuchařka docela zapotí. Buchtičky máčené v mléce a posypané mákem se hostitelce nepovedou, jsou tvrdé. Proto podává ty, které jí poslala babička. Přizná to? A bude mít babiččin recept úspěch? Gabriela toho tedy moc nesní, ale i ostatní jsou ze sladké tečky rozpačití. Kreativní zábavu pak mnozí považují za nejvydařenější část večírku, kde se opět zpívá a kde má prim paní Olga, ta starší.
Čtvrtek: Temperamentní Olga (68) ovládá nejen španělskou kuchyni, ale i španělské rytmy
Olga Kodajová Zdroj: archiv TV Prima
Ač je druhá Olga nejstarší, energii by mohla rozdávat. Narodila se na Slovensku, vyrostla v Čechách a přes třicet let žije ve Španělsku. A přesto nezapomněla na české koledy – Guy se jí směje, že je úplný jukebox na koledy. Olga umí jako herečka dobře zpívat a nestydí se, což se jí bude hodit, protože při čekání na jídlo se muzicíruje. Olga teď žije v centru Prahy s nemocným bratrem, který potřebuje její péči. Večer poznamená pozdní příchod Gabriely. Do bytu vtrhne jak velká voda a tak se bude i celý večer chovat. Bude ji dost slyšet, zato jíst moc nebude. Přitom Olze jde vaření od ruky, že by to bylo tím, že její hlavní chod připomíná ten pondělní?
Předkrm je typický pro středomořskou kuchyni, na talíři je žlutý šťavnatý meloun a k tomu sušená šunka. Jednoduchá, ale geniální kombinace, tuhle kombinaci do sebe ale nedostane nejen veganka Rebeka, ale ani Gabriela. K horké a voňavé rybí polévce se spoustou masa nemá nikdo připomínky, losos je i na hlavní chod: opečený na grilovací pánvi na kvalitním olivovém oleji s předvařenými brambory, dopečenými v alobalu a s milým doplňkem v podobě majonézové omáčky s česnekem. Tolerantní Olgu nerozhodí ani to, když ji před jídlem přijde Rebeka požádat, aby jí na talíř rybu vůbec nedávala. Dostane trošku salátu, co mají ostatní jako oblohu. Před španělským dezertem flanem si hostitelka oblékne šaty s volány a zazpívá písničku z filmu s Penélope Cruz a trošku i zatančí. Olga hosty pobaví a bez rozpaků přízná, že závěrečný pudink připravila z polotovaru. Španělského… Komu bude nejvíc vadit dezert z prášku? Někomu se bude u Olgy líbit moc, a někomu zase vůbec…
Pátek: Důstojné finále a úžasnou hostinu vystrojí Belgičan Guy (51), manžel známého módního návrháře
Guy Gheysens Zdroj: archiv TV Prima
Jako poslední se k plotně postaví Belgičan Guy (51). Ten není pravidelným a věrným divákům pořadu Prostřeno! neznámý, protože v bývalé hvězdárně se už vařilo. Sympaťák Guy žije se známým kubánským módním návrhářem Osmany Laffitou. Ten mu ale tentokrát s vařením pomáhat nebude, Guy, vystudovaný profesionální voják a milovník koní, si musí v kuchyni vystačit sám. Ale to by mu nemělo vadit, protože to umí. Pánové umějí žít a vědí, co je dobré jídlo. Guy s Osmanym to mají doma jako na zámku. Co na to řeknou čtyři princezny, které na večeři dorazí? Příchod poznamená malinkaté faux pas, ale jídlo vše napraví.
Menu poslední večeře zní velmi lákavě, Guy si naplánoval opravdu honosné menu, v němž nechybí na příklad polévka z humra, královské košíčky, hovězí svíčková se zelenými lusky a gratinovanými bramborami, čokoládový fondant nebo sorbet Champagne, Člověk by až litoval veganku Rebeku, jenže pozorný hostitel se připravil a myslí i na ni a nachystá jí úplné veganské chody. Dozvíme se také něco o belgických Vánocích? Kde pánové tráví svátky?
A jak celý týden dopadne? Kdo nakonec vyhraje? A bude to výhra zasloužená, nebo vzbudí emoce? Šťastné a veselé!
SLEDUJTE PROSTŘENO ONLINE!