12. prosince 2016 11:00
Prostřeno! Vegetariánka bude jíst maso! Dokonce ho i naservíruje!
Prostřeno! se tentokrát odehraje v Pardubickém kraji, kde budou ženy v převaze, jediným mužem je uzavřený disponent Jakub.
Je jasné, že zvídavé soupeřky by se o mladíkovi, který jim připraví atraktivní projížďku na dračích lodích, chtěly dozvědět něco víc, Kuba je ale jako pevnost. A protože jsme v Pardubickém kraji, nepřekvapí, že úkolem týdne bude perník, i když tentokrát trochu jinak, zdravěji, třeba ze špaldové mouky. To by mohlo potěšit teprve šestnáctiletou Báru, která je vegetariánka a zajímá ji racionální strava. Jak to ovlivní atmosféru u stolu? Bude poslední účastnice nekompromisní a maso nepozře, nebo se přizpůsobí? První kuchařka je už v důchodu a miluje vepřové. Způsobí jídelníčky i věkové složení téhle východočeské party nějaký konflikt? Co se kuchařského umění týče, soutěžící jsou dost vyrovnaní, meníčka lákavá i vydařená. O to napínavější soutěž a bodování bude… Vyhraje jeden, nebo budou vítězové dva? A v sobotu se tahle parta sejde k Poslední večeři. Tedy pozvánku dostanou všichni a budou také zvědaví, zda všichni nakonec dorazí. Setkání proběhne u Báry. A řešit se budou staré hříchy nebo spíš nedorozumění. Chybět nebude ani legrace a pořádná porce dobrého jídla. Sledujte Prostřeno! od pondělí do soboty!
Pondělí: Sedminásobná babička Lída (61) miluje vepřové a umí si hrát – překvapí svou kolíčkovanou
Důchodkyně Lída je matkou tří dětí a sedmi vnoučat a svoji dynastii má pěkně vystavenou na opěradle pohovky obýváku ve Vysokém Mýtě, kam pozve své soupeře. Do jediného muže, mladíka Jakuba, se hned „zakouká“ a odpustí mu i to, co by soupeřkám netolerovala. Pondělí u Lídy, která je tak trochu zaskočená mládím svých soupeřek, je ale ještě hodně oťukávací. Lída je přívětivá hostitelka, zcela orientovaná na tradiční české vaření. Upřednostňuje a miluje vepřové maso, hosté by si ale klidně dali svíčkovou z hovězího. Pečivo předkrmu z pečené plněné zeleniny i nudličky v polévce jsou samozřejmě domácí. Z vepřového je vývar i svíčková na smetaně s houskovým knedlíkem. Lídu u stolu kromě věku teprve šestnáctileté Barbory překvapí, že je vegetariánka. Ještě nevíme, jak nekompromisní Bára bude, i když slibuje, že bude tolerantní a všechno ochutná. Během zábavy mrštná Lída předvede, že nepatří do starého železa a s mladými soupeři si rozumí. „Kolíčkovanou“ hraje s vnoučaty a pobaví i hosty.
Úterý: Nelu (18) do soutěže přihlásila maminka a asi dobře věděla, co dělá
Nela se vyučila v oboru kuchař-číšník a ještě všechno nezapomněla, i když už studuje něco jiného. Nejprve se zdráhala, zda má do soutěže jít, pak ale pomyslnou rukavici zdvihla a výzvu zvládla výborně. Zkušenější soupeře překvapí, jak se umí v kuchyni otáčet, jaká je pozorná hostitelka i jak nápadité a moderní menu sestavila. Dokonce i zariskovala, protože do své večeře zařadí nejen syrové rybí maso, ale i celkem neznámou zeleninu. Fenykl ostatní spíš považují za bylinku, až u stolu pochopí, že je čeká pečená zeleninová příloha. Teprve osmnáctiletá Nela se pustí do tataráku z lososa, její kuřecí vývar – byť s kupovanými nudlemi – bude moc dobrý, stejně jako grilovaná panenka se šťouchanými brambory a již zmíněným pečeným fenyklem. Nejvíce ale druhá kuchařka překvapí pracným medovníkem, který se jí podaří méně sladký, než bývá zvykem. A nálada a atmosféra v pardubickém bytě je v úterý příjemná. Úkol týdne Nela sice nestihne, ale vzhledem k tomu, že pro hosty chystá jako zábavu zdobení perníčků – jako by se napůl stalo…
Zkušená hostitelka Petra je ambiciózní a určitě má tah na bránu, ale soupeři její představy poněkud hatí. Petra si uprostřed týdne připravila náročné a menu a doufá, že z úst hostů uslyší jen chválu, soupeři ale přišli skleslí, unavení, Nele je snad i trochu špatně. Nebo poté, co včera zdárně odvařila, už taktizuje? Petra zatím mluvila nejvíce, nyní má dost práce v kuchyni a zábava a konverzace u stolu váznou. Hosty nijak neoslní pracná kuřecí galantina (původně ani nevěděli, o co jde), ani hráškové cappuccino, polévka je docela sladká, pro někoho možná i řídká. Hlavní chod, což jsou hovězí líčka na černém pivu s bramborovým pyré a kořenovou zeleninou na másle, je však vynikající, na tom se všichni shodnou. To Petře ale ke spokojenosti nestačí. A Lídě zase nestačí pyré, kaše by si naložila určitě víc. Špatné není ani tiramisu s jahodami… „Co hostům přelétlo přes nos a proč jsou tak zaražení?“ zajímá podrážděnou hostitelku. Reakce ji překvapí, a nějak se s odpovědí nedovede srovnat. Zábavu na poslední chvíli změní, sama se jí neúčastní, radši sedí v kuchyni a snaží se rozdýchat vlastní špatnou náladu.
Čtvrtek: Záhadný Jakub (28) začne zábavou a snaží se o světácké menu, to ale celé nestihne
Ve čtvrtek dámy doufají, že se o Jakubovi dozvědí konečně něco víc. Kuba je velmi vděčný strávník, čímž si získal hlavně paní Lídu, ta se v něm úplně vidí, ale o své práci nebo soukromí nic neprozradí, radši řeč odvede a zažertuje. Zvědavá je hlavně Petra, která chce Jakuba rozmluvit. Podaří se jí to? A proč měly ženy přijít ve sportovním? Na břehu řeky na ně čekají dračí lodě a projížďka po vodě už před večeří. Teprve pak se jde ke stolu. V kuchyni je Jakub nervózní a hlavně nestíhá dodělat dort Sachr, který chce předvést v klasické i moderní úpravě. Kuba zainvestoval do surovin, první chod roastbeef podává na toustu s křenovým crme fraîche, ne každá z žen to ale ocení. Pórková polévka s krutony je krémová, následuje panenka vařená ve vakuu a potom rychle opečená, Nele ale připadá maso s dýňovým pyré na pohled syrové. Večer doprovázejí zmatky, Lída má pro Jakuba pochopení, ale Nela nebo od včerejška dotčená Petra už tak tolerantní nejsou. A ani během svého večírku toho hostitel na sebe moc nepráskne, spíš zase skoro nic…
Pátek: Benjamínek a tolerantní vegetariánka Barbora (16) uvaří ve finále sama maso! A neprohloupí
Páteční večeři připraví benjamínek Barbora. Sama vegetariánka už od tří let, protože vyrůstala na venkově a nebylo jí jedno, jak končí její zvířecí mazlíčci, tak se konzumace masa radši vzdala, přestalo jí chutnat. V Prostřeno! to ale soupeřům nekomplikuje, tento týden udělá výjimku a maso nejen ochutná, ale i uvaří. Předkrm a polévka jsou racionální a bezmasé, naštěstí ale též dobré. Po lehkém jarním salátu s kozím sýrem a brusinkami a brokolicovém krému následuje kuřecí maso ve sweet chilli omáčce s kuskusem, jde o pikantní jídlo ovlivněné světovou kuchyní. Studentku gymnázia totiž vaření a všechno o výživě opravdu baví. Tradiční a dnes zase moderní je dezert – jablka v županu s ořechy a rozinkami. Jak si ale Bára poradí s celým večerem? Hosty přivítá v příjemném prostředí, ale tradiční hře na pravdu se během pátečního finále nevyhne. Dozvíme se konečně něco víc o Kubovi?
A kdo to tento týden v Pardubickém kraji vyhraje? Dívejte se na Prostřeno! z Pardubického kraje – bude i perníček…