Seriály a filmy

12. prosince 2016 11:00

Prostřeno! Vegetariánka bude jíst maso! Dokonce ho i naservíruje!

Prostřeno! se tentokrát odehraje v Pardubickém kraji, kde budou ženy v převaze, jediným mužem je uzavřený disponent Jakub.

Je jasné, že zvídavé soupeřky by se o mladíkovi, který jim připraví atraktivní projížďku na dračích lodích, chtěly dozvědět něco víc, Kuba je ale jako pevnost. A protože jsme v Pardubickém kraji, nepřekvapí, že úkolem týdne bude perník, i když tentokrát trochu jinak, zdravěji, třeba ze špaldové mouky. To by mohlo potěšit teprve šestnáctiletou Báru, která je vegetariánka a zajímá ji racionální strava. Jak to ovlivní atmosféru u stolu? Bude poslední účastnice nekompromisní a maso nepozře, nebo se přizpůsobí? První kuchařka je už v důchodu a miluje vepřové. Způsobí jídelníčky i věkové složení téhle východočeské party nějaký konflikt? Co se kuchařského umění týče, soutěžící jsou dost vyrovnaní, meníčka lákavá i vydařená. O to napínavější soutěž a bodování bude… Vyhraje jeden, nebo budou vítězové dva? A v sobotu se tahle parta sejde k Poslední večeři. Tedy pozvánku dostanou všichni a budou také zvědaví, zda všichni nakonec dorazí. Setkání proběhne u Báry. A řešit se budou staré hříchy nebo spíš nedorozumění. Chybět nebude ani legrace a pořádná porce dobrého jídla. Sledujte Prostřeno! od pondělí do soboty!

Pondělí: Sedminásobná babička Lída (61) miluje vepřové a umí si hrát – překvapí svou kolíčkovanou

Důchodkyně Lída je matkou tří dětí a sedmi vnoučat a svoji dynastii má pěkně vystavenou na opěradle pohovky obýváku ve Vysokém Mýtě, kam pozve své soupeře. Do jediného muže, mladíka Jakuba, se hned „zakouká“ a odpustí mu i to, co by soupeřkám netolerovala. Pondělí u Lídy, která je tak trochu zaskočená mládím svých soupeřek, je ale ještě hodně oťukávací. Lída je přívětivá hostitelka, zcela orientovaná na tradiční české vaření. Upřednostňuje a miluje vepřové maso, hosté by si ale klidně dali svíčkovou z hovězího. Pečivo předkrmu z pečené plněné zeleniny i nudličky v polévce jsou samozřejmě domácí. Z vepřového je vývar i svíčková na smetaně s houskovým knedlíkem. Lídu u stolu kromě věku teprve šestnáctileté Barbory překvapí, že je vegetariánka. Ještě nevíme, jak nekompromisní Bára bude, i když slibuje, že bude tolerantní a všechno ochutná. Během zábavy mrštná Lída předvede, že nepatří do starého železa a s mladými soupeři si rozumí. „Kolíčkovanou“ hraje s vnoučaty a pobaví i hosty.

Úterý: Nelu (18) do soutěže přihlásila maminka a asi dobře věděla, co dělá

Nela se vyučila v oboru kuchař-číšník a ještě všechno nezapomněla, i když už studuje něco jiného. Nejprve se zdráhala, zda má do soutěže jít, pak ale pomyslnou rukavici zdvihla a výzvu zvládla výborně. Zkušenější soupeře překvapí, jak se umí v kuchyni otáčet, jaká je pozorná hostitelka i jak nápadité a moderní menu sestavila. Dokonce i zariskovala, protože do své večeře zařadí nejen syrové rybí maso, ale i celkem neznámou zeleninu. Fenykl ostatní spíš považují za bylinku, až u stolu pochopí, že je čeká pečená zeleninová příloha. Teprve osmnáctiletá Nela se pustí do tataráku z lososa, její kuřecí vývar – byť s kupovanými nudlemi – bude moc dobrý, stejně jako grilovaná panenka se šťouchanými brambory a již zmíněným pečeným fenyklem. Nejvíce ale druhá kuchařka překvapí pracným medovníkem, který se jí podaří méně sladký, než bývá zvykem. A nálada a atmosféra v pardubickém bytě je v úterý příjemná. Úkol týdne Nela sice nestihne, ale vzhledem k tomu, že pro hosty chystá jako zábavu zdobení perníčků – jako by se napůl stalo…

Středa: Ambiciózní Petra (27) připraví bezlepkové menu a s hodnocením své večeře není spokojená. Hosté málo chválí

Zkušená hostitelka Petra je ambiciózní a určitě má tah na bránu, ale soupeři její představy poněkud hatí. Petra si uprostřed týdne připravila náročné a menu a doufá, že z úst hostů uslyší jen chválu, soupeři ale přišli skleslí, unavení, Nele je snad i trochu špatně. Nebo poté, co včera zdárně odvařila, už taktizuje? Petra zatím mluvila nejvíce, nyní má dost práce v kuchyni a zábava a konverzace u stolu váznou. Hosty nijak neoslní pracná kuřecí galantina (původně ani nevěděli, o co jde), ani hráškové cappuccino, polévka je docela sladká, pro někoho možná i řídká. Hlavní chod, což jsou hovězí líčka na černém pivu s bramborovým pyré a kořenovou zeleninou na másle, je však vynikající, na tom se všichni shodnou. To Petře ale ke spokojenosti nestačí. A Lídě zase nestačí pyré, kaše by si naložila určitě víc. Špatné není ani tiramisu s jahodami… „Co hostům přelétlo přes nos a proč jsou tak zaražení?“ zajímá podrážděnou hostitelku. Reakce ji překvapí, a nějak se s odpovědí nedovede srovnat. Zábavu na poslední chvíli změní, sama se jí neúčastní, radši sedí v kuchyni a snaží se rozdýchat vlastní špatnou náladu.

Čtvrtek: Záhadný Jakub (28) začne zábavou a snaží se o světácké menu, to ale celé nestihne

Ve čtvrtek dámy doufají, že se o Jakubovi dozvědí konečně něco víc. Kuba je velmi vděčný strávník, čímž si získal hlavně paní Lídu, ta se v něm úplně vidí, ale o své práci nebo soukromí nic neprozradí, radši řeč odvede a zažertuje. Zvědavá je hlavně Petra, která chce Jakuba rozmluvit. Podaří se jí to? A proč měly ženy přijít ve sportovním? Na břehu řeky na ně čekají dračí lodě a projížďka po vodě už před večeří. Teprve pak se jde ke stolu. V kuchyni je Jakub nervózní a hlavně nestíhá dodělat dort Sachr, který chce předvést v klasické i moderní úpravě. Kuba zainvestoval do surovin, první chod roastbeef podává na toustu s křenovým crme fraîche, ne každá z žen to ale ocení. Pórková polévka s krutony je krémová, následuje panenka vařená ve vakuu a potom rychle opečená, Nele ale připadá maso s dýňovým pyré na pohled syrové. Večer doprovázejí zmatky, Lída má pro Jakuba pochopení, ale Nela nebo od včerejška dotčená Petra už tak tolerantní nejsou. A ani během svého večírku toho hostitel na sebe moc nepráskne, spíš zase skoro nic…

Pátek: Benjamínek a tolerantní vegetariánka Barbora (16) uvaří ve finále sama maso! A neprohloupí

Páteční večeři připraví benjamínek Barbora. Sama vegetariánka už od tří let, protože vyrůstala na venkově a nebylo jí jedno, jak končí její zvířecí mazlíčci, tak se konzumace masa radši vzdala, přestalo jí chutnat. V Prostřeno! to ale soupeřům nekomplikuje, tento týden udělá výjimku a maso nejen ochutná, ale i uvaří. Předkrm a polévka jsou racionální a bezmasé, naštěstí ale též dobré. Po lehkém jarním salátu s kozím sýrem a brusinkami a brokolicovém krému následuje kuřecí maso ve sweet chilli omáčce s kuskusem, jde o pikantní jídlo ovlivněné světovou kuchyní. Studentku gymnázia totiž vaření a všechno o výživě opravdu baví. Tradiční a dnes zase moderní je dezert – jablka v županu s ořechy a rozinkami. Jak si ale Bára poradí s celým večerem? Hosty přivítá v příjemném prostředí, ale tradiční hře na pravdu se během pátečního finále nevyhne. Dozvíme se konečně něco víc o Kubovi?

A kdo to tento týden v Pardubickém kraji vyhraje? Dívejte se na Prostřeno! z Pardubického kraje – bude i perníček…

Sdílejte článek
Štítky Prostřeno!

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 22. 12. 2024

Většinu svého života věnujete službě druhým. Nyní můžete přehodnotit své povinnosti vůči nim. Možná někdo nespravedlivě využívá vaší dobré povahy. Možná konečně zažíváte touhy, které máte pocit, že musíte splnit. Podívejte se na svou situaci objektivně, bez pocitu viny, smutku nebo strachu ze ztráty přítele. I na vašem štěstí záleží.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.