Vegetariánka v Prostřeno! výjimečně nebude dělat problémy
Hostitelsko-kulinářská show Prostřeno! se po delší době odehraje na Vysočině.
REPRÍZA O titul nejlepšího hostitele a výhru šedesát tisíc korun se utkají dva muži a tři ženy, z toho dvě mladé maminky. A poslední z žen, Míša, masu zrovna neholduje, jí jen kuřecí. Umírněná vegetariánka ale soupeře potěší sdělením, že ochutná všechno. Dvakrát bude vývar, dvakrát kachna, dvakrát drobenkový koláč a dvakrát tiramisu – naštěstí pokaždé jinak. A možná poprvé koprovka – s jazykem!
Úkolem týdne bude něco pěkně zavinutého či zamotaného – prostě roláda. Budou si soutěžící s takovým zadáním vědět rady? Nedopadne to jako minule se šneky? Zatím je z toho spíš slaný štrúdl z listového těsta. Sešla se tichá, neprůbojná parta, jak si myslí Martina? Potkali se snad samí introverti? Nebo spíš nenápadní taktici? Parta je to prostě pohodová, jen jestli té pohody nebude až moc... A kdo to na malebné Vysočině nakonec vyhraje? Sledujte Prostřeno! od pondělí do pátku.
Pondělí: Slovák Martin (35) se domácí kuchyně nebojí a pustí se do chutných telecích závitků
Martin Strkala Zdroj: archiv TV Prima
Týden v pondělí zahájí číšník Martin, který je u nás již jedenáct let, založil si tu rodinu, kterou miluje, místy mluví tak česko-slovensky, ale snaží se. První hostitel, ačkoliv na to nevypadá, je duchem velmi mlád. Vaří v triku s kreslenou myší a hodně si věří. Pustí se třeba do vývaru s domácími nudlemi, za ty ale bohužel pochvalu úplně nesklidí, jinak si ale vede u sporáku dobře. Dokáže u stolu zúročit své zkušenosti číšníka?
Výborné jsou jeho telecí závitky plněné parmskou šunkou, špenátem a mozzarellou, dušené na mrkvi a červeném víně. Hlavní chod s italským šmrncem je dobře ochucený, delikátní telecí je měkké, k jídlu se hodí i šťouchané brambory. Hosté si jídlo pochvalují, pro někoho je telecí dokonce premiéra. Zajímavý je i poslední chod. Tiramisu s banánem a čokoládou někomu chutná víc než italský originál. Přestože měl zarolované závitky už v hlavním chodu, Martin se poctivě pustil i do úkolu týdne, ten ale připálil. Hosté přesto dostali slaný závin jako výslužku a ani si nijak nestěžovali – spíš naopak, docela si pochutnali…
Úterý: Řidič autobusu Pavel (55) má slabost pro krásné ženy a dobré jídlo. A má odvahu – uvaří jazyk a koprovku!
Pavel Antoňů Zdroj: archiv TV Prima
Nejstarší hostitel, dvakrát rozvedený Pavel, bydlí sám a své hosty pozve do bytu v Moravských Budějovicích, kde občas tráví čas se svojí sedmiletou dcerou Vaneskou. Doma má útulno, vzorně naklizeno a v kuchyni se mu bude dobře vařit. Žádný samotář to ale není, miluje krásné štíhlé ženy, proto se mu včera zalíbila blondýnka Martina. Pavel má za sebou těžké období, zlomené srdce, kdy hodně zhubnul, ale nyní se už o sebe naštěstí stará. V úterý je venku chladno a hosté se už těší k Pavlovi do tepla, na hostiteli je ale vidět nervozita.
Na předkrm podává sýrový měšec s pečivem, talíř s několika druhy sýra, sušenou šunkou a zeleným salátem vypadá lákavě, je to studená kuchyně. Uzená polévka s kroupami je bohužel dost slaná, jak se u podobného druhu polévky může stát, asi ji měl hostitel více naředit. Na hlavní chod, s nímž Pavel dost zariskoval, se dlouho čeká, možná se měl ale připravovat v tlakovém hrnci kratší dobu – hovězí je rozvařené. Soupeře, z nichž někteří mají už tak s konzumací jazyka problémy, nepotěší, když se dozvědí, že radši dostali jazyk od neděle. Ten je navíc studený, stejně jako prý nedovařené brambory. Nejenom jazyk, ale i koprová omáčka je v pořadu vzácností. V průběhu vědomostní hry s žetony hosté pravidla pochopí teprve během hry, otázky jsou těžké a Pavel se tváří trochu jako pan učitel. Ale ještě má v záloze dva povedené kousky – drobenkový koláč a úkol týdne. Koho tím zmate?
Středa: Petra (30) vsadí na českou klasiku, účast v pořadu je pro ni velká výzva
Petra Vojtušová Zdroj: archiv TV Prima
Třetí hostitelka bydlí v Jihlavě a v jejím poměrně malém bytě to žije. Musí se tam vejít Petra s manželem, dvěma dětmi, doma mají taky spoustu zvířátek. Petra se doma určitě necítí sama. Ale kuchyně – to je její nový splněný sen. Co tam Petra uvaří? Rozhodla se pro tradiční menu, chce potěšit svého dědečka a na hlavní chod připraví jeho oblíbený recept. Pečená kachna bude s jablky a tuplovanými přílohami. A zdá se, že Péťa si v kuchyni věří, hosty přivítá bez nervozity a s dobrou náladou. Bude ji potřebovat, protože předkrm nezačne nejlépe.
Plněná rajčata s nivou nejí Martin a Martina je zklamaná, že si s předkrmem Petra víc esteticky nevyhrála. Vývar, kde je i bujonová kostka a domácí drobení, se zdá holkám docela slabý. Měla tam snad Petra dát radši kostky dvě? A ještě ke všemu je bohužel polévka jen vlažná. Napraví to zklamání sytý hlavní chod? Pořádná porce nabízí nejen knedlík bramborový i karlovarský, ale i dva druhy zelí. S kreativní zábavou mamince pomůže i Petřina starší dcera, v kuchyni jí se šlehačkovou bombičkou pro změnu pomůže silák Pavel. Horké ovoce se zmrzlinou a domácí šlehačkou není náročný dezert, ale povedl se. Kopec čerstvé šlehačky, pod ním studená zmrzlina a na dně horké ovoce – sladká tečka jak má být. Kam ale zmizel úkol týdne?
Čtvrtek: Mladá maminka Martina (30) je Petřin opak. Uvaří moderní večeři a hosty přivítá ve velkém domě
Martina Hnízdilová Zdroj: archiv TV Prima
Štíhlá plavovláska Martina působí trochu přísně a rázně, také si stěžuje, že jsou její kolegové až moc tiší a zakřiknutí. Dokáže to zvrátit a rozproudit zábavu? Martina hosty pozve do Trnavy u Třebíče, kde bydlí ve dvougeneračním domě s manželovými rodiči, k bytu ještě patří zrekonstruované podkroví, kde je dost místa pro zábavu, dětské hry i hosty. Martina přiznává, že vztah k vaření má jako na houpačce: někdy ji to baví, jindy naopak, stejně ale musí vařit denně. Klidně by si však našla jinou zábavu – miluje pohyb, celá rodina se věnovala a věnuje hasičskému sportu.
Tomu odpovídá i čtvrté menu – je odlehčené a moderní. Jen hlavní chod je klasika, i když spíš italská než česká. Hovězí ossobuco bude na červeném víně. Co si dá ale Míša? Ta hovězí přinejlepším jen ochutná a nají se přílohou – brambory s batáty. A co Péťa, která ve čtvrtek nedojí jediné jídlo? Hostitelka hodně spoléhá na jablečný koláč s drobenkou, který prostě miluje. Bude stejně chutnat i soupeřům? Úkol týdne se Martina rozhodla vtipně zapracovat do předkrmu, což „avokádovému chlebíku s cherry rajčátky“ jen prospělo. Polévka je po vývarech docela příjemná změna. K dýňovému krému jsou tyčinky a lístek bazalky a kdo chce, může si sám nastrouhat parmazán. Martina má evidentně estetické nadání a ví, že se jí i očima. Tomu odpovídá i její vkusně prostřená tabule... Prozradí Martina zvědavé Míše, jaký úkol týdne ji zítra čeká?
Pátek: Nejmladší hostitelka, servírka Míša (20), má růžové vlasy a maso skoro nejí. Jak to že podává kachní prsa?
Michaela Šebová Zdroj: archiv TV Prima
Za Míšou se podíváme opět do Jihlavy, do bytu, kde žije se svým přítelem a psem. Normálně prý vládne v kuchyni její přítel, který vaří moc rád. Poslední menu s masem všechny překvapí, ale spíš příjemně. Pavel čekal něco podobného, protože Míša by prý jinak neměla šanci na vítězství, o které usiluje. Tiramisu, na které se hodně těší Petra, bude jiné než v pondělí: ve skleničkách, bez banánu, zato s lesním ovocem. Míša, na které leží celé finále, ale která normálně působí spíš jako pohodářka, vypadá při přípitku dost nervózně, ale odhodlaně.
Petra, která na ty zdravé věci zase až tak moc není, si tatarák z červené řepy nedá. Komu bude předkrm z předvařené řepy chutnat? Jako tatarák to sice vypadá, ale ani pány to moc nezaujme. Jen Martina první chod pochválí. A jaká bude žampionová polévka? Chuťově je prý výborná, jen mohla být o něco hustší. Hlavní chod vypadá lákavě, kachní prsa s dobrou švestkovou omáčkou a šťouchačkami s cibulkou se jen rozpadají, ale protože je hostitelka pekla snad pět hodin, jsou velmi vysušená. Ochutná Míša svůj hlavní chod? I ona uzná, že to s dobou pečení přehnala, je ale spokojená se svou švestkovou omáčkou, ze které měla strach. Míšu baví tetování, sama je docela potetovaná, to bude také součástí zábavy, asi nejlepší z celého týdne. Tetování na ovoce předchází poslední sladké tečce, dokonce dojde i na slaný úkol týdne se špenátem a balkánským sýrem!
A jak celý týden na Vysočině nakonec dopadne? Kdo vyhraje? Žena, nebo muž? Zvítězí dobré jídlo, nebo taktika?
Dívejte se od pondělí do pátku od 17.05 na Primě. SLEDUJTE PROSTŘENO! ON-LINE