Seriály a filmy

5. dubna 2020 09:00

Lucie Gretzová

Velikonoční speciál Prostřeno! začne debatou o hubnutí

Prostřeno! bude velikonoční, a kde jinde umějí přivítat příchod jara a rozumějí si s tradicemi a pomlázkou lépe než v Jihomoravském kraji?

U stolu v Brně a na jižní Moravě se ve velikonočním speciálu sejdou tři ženy a dva muži. Oba pánové umějí péct, spojuje je láska k Chorvatsku i nízkosacharidová dieta, což na sebe „prásknou“ hned v pondělí. S Velikonocemi souvisí i úkol týdne – beránek. Kdo vtipně zaimprovizuje a kdo upeče klasického piškotového beránka a ozdobí ho mašlí?

Podívejte se na exkluzivní upoutávku:

Na programu bude též ukázka létající jógy či folklorní a pěvecké vystoupení, připomínka velikonočních tradic a výzdoby. Soutěžící budou opět bojovat o hlavní výhru 60 tisíc korun a také o diváckou přízeň, která jim může přinést deset tisíc. Ze stejné částky se může těšit i jeden z diváků, pokud bude štěstěna na jeho straně. Proto sledujte Prostřeno! od pondělí do pátku a hlasujte!

Pondělí: Čtyřnásobná babička Dana (60) vaří a peče s klidem a úsměvem

První a zároveň nejstarší hostitelka se chtěla do soutěže přihlásit už dávno, ale její manžel byl proti. Nyní je už pár let rozvedená a může si své přání uskutečnit. Soupeře pozve do útulného a velikonočně vyzdobeného interiéru, hlavně stůl působí barevně a vesele. Paní Dana přistoupí velmi kreativně k úkolu týdne, což je beránek. Zaimprovizuje s lískovým těstem a slanou náplní, zároveň inspiruje ostatní. Předkrm „fanfúch“ ani dezert „sakrajda“ toho hostům moc neřeknou, jde o místní názvy pro velikonoční nádivku a štrúdl s povidly a ořechy. Úvodní i závěrečný chod soupeřům připadají trochu tuhé: v tom prvním není sníh a v moučníku chybí prášek do pečiva, na ten hostitelka zapomněla.

Polévka s červenou čočkou připadá hostům lehce bez chuti, paní Dana to vysvětluje tím, že často vaří pro své čtyři vnoučky, a tak si odvykla jídlo normálně solit nebo pepřit. Hlavní chod vzbudí nadšení i rozpaky, protože třeba Pavlína ryby vůbec nejí, na talíři však dostane pstruha s ocasní ploutví i hlavou, ale Václav je naopak rád, protože ryby miluje a pečenou zeleninu místo klasických příloh uvítá, brambory jen ochutná. A jaká bude v pondělí v Blansku u milé hostitelky zábava? Typicky velikonoční, budou se vyfukovat vajíčka.

Úterý: Vladimír (44) miluje gastronomii, ale podá nevyrovnaný výkon a selžou mu nervy

Druhý hostitel pozve návštěvu do brněnského činžáku, kde žije s kamarádem a odkud i pracuje. Vladimír podnikal v cestovním ruchu, jeho láskou je Chorvatsko, úterní menu je ovlivněné chorvatskou, ale i slovenskou kuchyní, protože odtud pochází. Vlado miluje vaření a pečení, dokonce se na Slovensku zúčastnil kuchařské soutěže a Vašek ho pozná podle vystavených fotografií. Hosty přivítá stůl „jak vítají koledníky na Myjavě“, který přetéká klobáskami a sýry, bohaté bude i Vladimírovo menu.

Atmosféru večera ale naruší nervozita hostitele, který se v jednu chvíli hroutí, pláče a stěžuje si na špatný osud. Vladimír utrpěl vážný úraz hlavy a stále není v pořádku, má problémy s rovnováhou a není divu, že je z toho všeho dost na dně. A tréma z natáčení ambiciózního hostitele dorazí, svoji večeři ale nakonec zvládne, včetně úkolu týdne. Ať už je to slovenská polévka z brynzy „demikát“, ta chutná moc paní Daně, nebo hlavní chod, kachní roláda s nádivkou a „blitva“ z mangoldu, pampelišky a kopřivy na způsob špenátu. Zelená příloha a roláda s nádivkou i petrželka v bramborách připomínají Velikonoce. Pavlína má na blitvu alergickou reakci a soupeři čekali od Vladimíra ještě něco víc. Ten se „vyřádil“ hlavně na slavnostním moučníku – velkém barevném dortu s prskavkou a jedlým logem pořadu. Velikonoční je i zábava, zdobení upečených vajíček, kdy se napjatá atmosféra večera konečně uvolní…

Středa: Romana (24) hostům nejprve ukáže létající jógu a pak je pozve na čínské nudle

Mladá instruktorka jógy je přímá, energická a nápaditá, ráda cestuje a sama varuje, že její výsledky v kuchyni jsou nevyrovnané. Jak dopadne pro Romanu středa? Bude to úspěch, nebo propadák? Sympatická hostitelka vaří v úzké kuchyni pronajatého brněnského bytu. Dost strohého, ale s velikonoční výzdobou. Ještě než Romana hostům nabídne své moderní a nijak zvlášť sváteční menu, pozve je do studia, kde vyučuje jógu ve vzduchu. Létající jóga je relaxační disciplína a s plnými bříšky by to nešlo. Soupeři si to po uvítacím přípitku užívají, jen Pavlína, která se na to moc těšila, spadne z popruhu a narazí si prst. Vladimíra pak u stolu trochu zlobí, že Romanino menu je málo velikonoční, snad jen zelený hráškový krém s krutony evokuje svou barvou svátky jara. Vašek ocení, že polévka podle receptu hostitelčina tatínka je prostě výborná klasická hrachovka bez smetany.

Polévku předcházel vtipně servírovaný sýrový chips s guacamole, spíše mexický předkrm zdobí čeští sýroví zajíčci. Nápaditý je i Romanin beránek, úkol týdne je sice opět z listového těsta, ale nazelenalý po pestu a pěkně kudrnatý. Kuřecí Roquefort s nudličkami je restované kuřecí maso s omáčkou z pěkně prorostlé nivy, tou hostitelka nešetřila, všechny ale šokuje příloha – asijské instantní nudličky. Ty snad v Prostřeno! ještě nikdo nepodával, Romana to má prý ale takhle ráda. A co má ještě ráda? Čokoládu! A takový je i poslední cheesecake, mana pro čokoholiky, kterých je u stolu naštěstí většina.

Čtvrtek: Pavlína (22) si tento týden vytáhla černého Petra. V pondělí jí opuchl jazyk a včera prst. A co všechno vybouchne během její soutěžní večeře?

Mladá maminka bydlí v domě na předměstí Brna se svým přítelem a miminkem. Čtvrtá hostitelka tvrdí, že má ráda adrenalin, a toho si docela užije. Na to, co všechno se pokazí a jak dlouho se bude na jídlo čekat, je Pavlína ještě celkem v pohodě, Vlado by se už zhroutil… Čím ale naopak hostitelka překvapí pozitivně, to je skutečný beránek nasladko, kterého upeče v klasické formě. A je to její premiéra. Možná i to zdrží kuchařku, která by bez receptů v mobilu nedala ani ránu. Přestože Pavlínka říká, že vaří ráda a často, nezní to přesvědčivě.

Práci v kuchyni si neumí rozvrhnout, proto jí menu, kde jsou dvě jídla velikonoční a dvě italská, dá zabrat natolik, že musí zpřeházet pořadí chodů i zábavy. Nádivkové muffiny dostanou hosté po sektu rozlitém po stole (za to nemůže Pavlínka, ale Vašek, který se toho ujal) po jednom v silikonové formičce, pak se to ale zasekne na jednoduché polévce.

Nastoupí tedy zábava – kreativní zdobení skleniček, poté jsou hosté ještě vyzváni ke krátké procházce a prohlídce unikátního domečku v exteriéru. Teprve chvíli po návratu dostanou „bílou velikonoční polévku“, kupodivu ani ne moc teplou a nedochucenou. Slánky jedou naplno i při hlavním chodu, na který se opět čeká – stále nedopečeným lasagním s boloňskou omáčkou proto předchází sladká tečka v podobě tiramisu. A to se ještě (stále se omlouvající) hostitelka soupeřů ptá, jestli má lasagne vůbec dobře dopéct. Fascinující…

Pátek: Strojvedoucí Václav (50) pozve hosty na Slovácko, uvaří velikonoční menu a připraví folklorní hudební zábavu s ochutnávkou vína

Václav se na své hosty už moc těší. Velikonoční téma je parketa milovníka lidových tradic, které ale dokáže ozvláštnit vlastními nápady nebo receptem z Běloruska, odkud pochází jeho druhá žena. Jede se do domku po dědovi na Moravské Slovácko, kde mají jeden pokoj na provozování hudby, kterou rodina miluje. Hostitel se snaží vyhýbat škrobům a cukrům, ale dobrého jídla se neodříká. Trému nemá a s gustem se pustí do vaření i pečení, jeho velikonoční beránek je dokonce dvoubarevný a v tomto případě platí – to nejlepší nakonec.

První salát s rýží a rybou pochází z běloruské kuchyně a u hostů má úspěch, chutná dokonce i Pavlíně, která ryby normálně nejí. Bohatá „maminčina velikonoční polévka“ je rodinný recept, patří do ní i vejce, to ale Vašek k obveselení ostatních nandal jen sobě – na kolegy zapomněl. V jeho případě jsou jídla dochucená, nikdo si nežádá slánku ani pepřenku. Na hlavní pečínku by bylo ideální kůzlečí nebo jehně, to ale hostitel nesehnal, proto upeče telecí, zvláštní příloha kombinuje bulgur, pohanku a brambory.

Vašek má rád klasiku, ale také ho baví netradiční kombinace a umí péct. Pustí se do závinu z piškotového těsta plněného krémem, zajímavě dochuceného, vláčného a nadýchaného. Za zábavou se pojede na návštěvu kamarádova vinařství, kde Vašek zazpívá s manželkou v krojích, následuje povídání i malá soutěž o víně. Hostům jen trochu vadí anonymní prostředí rozlehlé haly, radši by uvítali intimní atmosféru vinného sklípku. A jak to všechno dopadne a kdo to celé vyhraje? Dívejte se!

Letošní Velikonoce nebudou kvůli pandemii koronaviru stejné, jak je známe a máme rádi. Něco sváteční a jarní nálady můžete ale načerpat i prostřednictvím obrazovky televize Prima, proto si nenechte ujít velikonoční speciál Prostřeno!

Dívejte se od pondělí do pátku od 17.50 na Primě a hlasujte. SLEDUJTE PROSTŘENO! ONLINE

Užijte si také další oblíbené pořady, seriály a filmy, které pro vás máme k přehrání ONLINE a zdarma na iPrima.cz:

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 14. 11. 2024

Vše by mělo jít hladce, pokud jste provedli přípravu nezbytnou pro úspěch. Hořáky jsou rozpálené a je čas přidat ingredience. Pokud jste provedli přípravu, bude další krok snadný. Pokud jste zanedbali péči o detaily, budete se potýkat s mnoha různými věcmi najednou.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.