1. září 2015 10:00
Gabriela GabrielováVeskrze mužské Prostřeno! ve střetu odlišných kultur a dietních přístupů. Bude veselo
Týden na severu Moravy určitě nebude nudný ani obvyklý. Připravte se na klání, kde muži mají výraznou převahu. Jak si povede jediná žena týdne, samoživitelka Katka? Bude se smát, zatímco si pánové budou masírovat svaly?
A to budou, protože nás čeká střet dvou kultur i dietních přístupů. Každý z účastníků je jiný i důvody se různí. Jeden je religiózní, druhý dietetický, zbytek klasická česká pohodička. Prvním hostem je totiž muslim Abi, kterému se oškliví vepřové, jež mu zakazuje náboženství. Poslední hostitel Aleš zase přísahá na módní „paleo“ dietu, díky níž celkově ozdravěl a zhubl dvacet kilo. To ovšem hlava nebere montážnímu dělníkovi Petrovi, který si vůbec neumí představit, co by si dal na svačinu, kdyby vynechal pečivo. Ale i lidský přístup je jiný: Abi neskrývá svůj temperament a uvítal by, kdyby našinci více mluvili a kritizovali. Proč hostitele pomlouvají, až když zmizí v kuchyni, a neřeknou mu své výtky hned u stolu? Abi se také zaslouží o to, že dalším tématem týdne bude cibule. A úkolem týdne je nějaká „echt“ česká specialita. Kdo připraví nejlepší a kdo tentokrát v Moravskoslezském kraji vyhraje 50 000 korun a bude se radovat jako malé dítě?
Pondělí: Egypťan Abi (42) nesnese, když někdo jídla, která v potu tváře připravil, nejí
Jako první vaří v převážně pánské partě Egypťan s vysokoškolským titulem a dlouhým jménem, kterému se říká Abi. Jak dopadne setkání dvou odlišných kultur? I on dostane za úkol uvařit nějakou typickou českou pochoutku. Jak s e s tím vyrovná? Prý jako první jídlo se u nás naučil bramborový salát – proč ho jíme jen o Vánocích, diví se. Drůbeží a hovězí maso, které se vaří do polévky, bude součástí hlavního chodu, jenom se pak ještě opeče. Abi si sám míchá orientální koření – složení neprozradí. „Nevíte, co je tahina?“ diví se Abi. „Jsem zvědavý na svoje hosty,“ drsně vtipkuje, když míchá bílou sezamovou pastu, „jestli oni nebudou stát frontu u záchodu.“ K jídlu bude hodně cibule a zeleniny, nevšední je přílohová kombinace pražených nudlí a vařené rýže. V obou silných vývarech je kus celeru a celá opečená cibule, což vyvolá konflikt. Z hostitele, který se jinak moc rád směje, jde strach, protože „je neslušné neochutnat“. Zaměří se na Petra a nekompromisně ho donutí pozřít celou cibuli. Na spláchnutí pak dostane od muslima Abiho panáka. Tabule na hlavní chod je prostřená na egyptský způsob, každý si může z improvizovaného švédského stolu naložit, co chce, ale kombinace masa a rýže připadá hostům suchá a saláty pro ně nejsou adekvátní náhradou nějaké omáčky či dipu. Větší úspěch má sladká tečka – palačinky na egyptský způsob. Zlepší náladu vodní dýmka míru? Kdo všechno si potáhne z šíši? I nekuřák Aleš? Na konci večírku je ale sebevědomý Abi se svou prezentací egyptské kuchyně spokojený.
Úterý: Důchodce Ladislav (60) vsadil na vepřové a ne všechno mu vyšlo
Na velkém sídlišti v Orlové vaří srandista Láďa, kterému se včera nelíbila Abiho urputnost. Budou obalované smažené tvarůžky jako úkol týdne? A komu budou překvapivě chutnat nejvíce? Láďa má smysl pro humor: „Nejlepší je zapnout větrák, pak si to vychutná celý dům.“ A další srážka kultur nemine ani důchodce Láďu. Abi se rozčiluje už u četby menu. „Víte, co je to parmská šunka? To je nějaké vaření?“ Také ho rozhodí název hlavního chodu. „Co to je montrealské menu? Meníčko ukazuje, že to bude nějaká katastrofa.“ A katastrofou to začíná i končí – zmrzlina se dělá nadvakrát, protože do ní kuchař zapomněl dát cukr, a nakonec ani nezmrzne. Zatím ale Láďa stihne u vaření ještě dělat fórky. A co je vlastně ono záhadné „montrealské menu“? Lehce inovované vepřo-knedlo-zelo, které kdysi vařili naši kuchaři v Montrealu na Expu. Ochutná Abi všechno, jak sliboval v pondělí? Kdepak, přes alkohol a vepřové vlak nejede. Abiho ochota končí tam, co mu zakazuje jeho víra. Bude v pondělí o hladu? Nebude, místo přípitku si dá vodu, a dojede se rohlíky se sýrem. Tak snad aspoň ta polévka, bohužel prý přesolená a překořeněná dochucovadly. Zábavou bude první hlavolam týdne – opravdu záhadný. Kdo to rozluští? Místo zmrzliny je na konci večírku s průměrným hostitelem poněkud zamrzlejší nálada, hodně prostoru zabere hašteření u stolu.
Abi odmítá přípitek
Prostřeno – 1. hádka: muslimové nejedí vepřové
Středa: Katka (37) podává echt českou kuchyni, ale naštěstí bez vepřového
Co předvede jediná žena týdne, šikovná samoživitelka Katka? Podává českou klasiku, ale bez vepřového masa. Jako by to Kateřina tušila, že u stolu bude muslim, i úkol týdne – tentokrát utopenci – budou drůbeží, jako celé menu. Střídá se kuřecí, slepičí a kachní… to bude bašta! A ke kachničce z domácího chovu budou ještě domácí hrnkové knedlíky, dva druhy zelí a nakonec tiramisu s ovocem. Katka finišuje a k tomu občas zápolí s technikou a navrch se jí ucpal odpad. Pomoc, mají aspoň sousedé gumový zvon? „Když mám dobrý sousedy, jde to i bez chlapa,“ raduje se hostitelka, která předtím volala po chlapské ruce. Katka, která chce hodně vyhrát a netají se tím, je na Abiho připravená. Na přípitek dostane nealkoholický sekt, ostatní víno. A k hlavnímu chodu bude pivo, k mání je i nealkoholické – pozorná hostitelka prostě myslí na všechno a na všechny. Ocení to všichni? „U hlavního chodu jsem si potvrdila, že Aleš je taktik,“ konstatuje Katka, protože odpůrci mouky se zdál její knedlík sladký. Petr a jeho tolerance narazí na Aliho, který ho nařkne z alkoholismu. Egyptský host na kameru přizná: „Nikomu nefandím, fandím sám sobě.“ A potvrdí to při bodování… Ještě to bude napínavé.
Čtvrtek: Dobrák Petr (54) vaří s polotovary, jak se to naučil na montážích
Jako kdyby hosté z prostředka týdne chtěli splnit úkol týdne už svým menu, protože trend ve vaření klasických českých jídel pokračuje. V malém bytě Petrovy přítelkyně ve Studénce se podává další vývar, španělský ptáček s bramborovou kaší, večeři zakončí mramorová bábovka. To všechno si snad dá i Abi, který nedostane slaninu a párek v závitku bude drůbeží. Co se mu ale nebude líbit, to je kostka ve vývaru, protože na rozdíl od Petra není přítelem umělých dochucovadel a polotovarů. Základem na játrové kapání je koupená zavářka – a k tomu hostitel předvede malý fígl. Petr, zvyklý stravovat se na montážích a jíst hlavně lžící, se s tím moc nepáře. Sardelová vejce nejsou sardelová, ale tuňáková, uvařená natvrdo a potřená koupenou pomazánkou. Pozná to někdo? „Já jsem blafoval, takže je to blaf,“ přizná se bezelstně hostitel, který přitom ale umí vařit. Koncovka tomu však chybí. Ke španělskému ptáčku, který je sám o sobě prý chutný, patří i dobrá omáčka, místo ní jsou ale na talíři stopy bezbarvé břečky. Bramborové placky a prý i bábovka jsou místy připálené. Petr má slabiny též jako hostitel – například aperitiv v mrazáku zmrznul. Těšil se na Aliho, má k tomu ale důvod? „Smrdí mi to,“ zmrazí ho Egypťan hned u předkrmu… Ale i Petr má pro něho překvapení – cibuli v polévce. Proč se do Petra pouští jen Abi? Je to tak snadný terč, že je ho ostatním líto? Kdo se dokáže napít minerálky z prázdného korbelu? Je to taková „petrovina“, naráží na hostitelův specifický druh humoru Aleš, který uvaří jako poslední.
Pátek: Sympaťák Aleš (44) propaguje paleo dietu. Je časovaná bomba, jak prorokuje Abi?
Na poslední večeři jsou všichni zvědaví. Vyznavač zdravého životního stylu Aleš hostům naservíruje paleo kuchyni. Ta propaguje návrat k pokrmům a životnímu stylu lovců a sběračů ve starší době kamenné. Prý je to jediná možnost, jak zůstat štíhlý a zdravý. „Byl jsem takový ten typicky český člověk, měl jsem rád polévky, omáčky, gulášky, ale zjistil jsem, že mi to nedělá dobře.“ Petra ale hodně zajímá, co si takový Aleš bere třeba do práce na svačinu, když odmítá mouku. Aleš se snaží i o harmonický přístup k lidem. Umožní mu to ve finále ostatní? Hostitel překvapí úkolem týdne: „Ode mě, který nejí mouku, dostanou domácí chleba k uzenému bůčku.“ Ten si určitě nedá Abi, kterého Alešova decentní uzavřenost dráždí. Dokonce si myslí, že „uzavření lidé jako Aleš nemají v kuchyni co dělat a považuje ho za „časovanou bombu“. U stolu se nikdo s nikým mazlit nebude. Předkrm, byť zajímavý, hosté přijmou vlažně, polévka se zdá Petrovi moc hustá a také vlažná. „Copak nikdo neocení změnu po všech těch vývarech?“ diví se Petr. Co ale diváky určitě zaujme? Zatímco se hosté u stolu dohadují, co jsou to vlastně špakety, Aleš v kuchyni připravuje hlavní chod a má na to moc zajímavý strojek. Abiho zelenina k masu potěší – a není sám, komu nakonec kuře s květákovou omáčkou a cuketovými nudlemi chutná. Ale zlatým hřebem celého večera a opravdovou bombou je originální zábava. Aleš na vlastní text zapěje píseň za doprovodu ukulele – každému ze soupeřů věnuje jednu sloku. A nebojte se, hra na pravdu bude, a nejen v pátek… A komu nakonec potečou nefalšované slzy štěstí? Dívejte se na Prostřeno! z Moravskoslezského kraje, je na co se koukat.
Co je paleo strava?