Ženský kolektiv v Prostřeno! doplní jeden muž. Bude v tom nakonec vězet problém?
Uprostřed Čech nás čeká parta poskládaná opačně než minulý týden. Čtyři ženy a jediný muž budou soutěžit o padesát tisíc korun v Praze a Středočeském kraji. Úkol týdne bude záhadný a vzhledem k tomu, že nás čeká hodně horký týden, se soutěžící při jeho plnění ještě více zapotí.
Dusno není míněno obrazně, ale doslova. Slunce pálí a my se podíváme do paneláku, na krásnou zahradu, do chaloupky, do Vršovic i do Lán, kde uvaří Pavel, údržbář a měkkosrdcatý řezník. „Ženský kolektiv je výborný, dneska se cítím jako kapitán, už si je diriguju, jak chci,“ chlubí se uprostřed týdne padesátník Pavel. „Připadal jsem si jako pacholátko, který se nechá houpat v náručí,“ užívá si Prostřeno! lítostivý řezník, který ví, že v jednoduchosti je krása. A diváky určitě zaujme i poslední soutěžící Gabriela, kterou už určitě někdy někde viděli…
Pondělí: Invalidní důchodkyně Alena (58) své hosty dietou trápit nebude
V paneláku v Horních Měcholupech se u důchodkyně Aleny sejdou tři mladší ženy a jediný muž. Pavel ženy téměř nepustí ke slovu, navíc se v jídle vyzná – hlavně v české kuchyni. Tu miluje i lehce nervózní hostitelka, která vařila, pekla a přitom opravovala, protože jí pár věcí v kuchyni začalo vypovídat službu. Ale je to zkušená hospodyně a je ráda, že si má s kým popovídat, protože dvě dcery i vnoučata má za velkou louží, a tak si někdy připadá osamělá. To ale tento týden určitě nehrozí. Téma u stolu se točí kolem diet, oba starší hostitelé řeší cukrovku a Maja zase bezlepkovou dietu, kromě toho se ona i poslední kuchařka Gabriela vyhýbají alkoholu. Alena ale dietou hosty trápit nebude. Naopak. Dostanou spoustu masa, především v hlavním chodu, což je tradiční živáňská, ale i zeleniny bude dost. Na to si musí zvykat Pavel, který vitamínům moc neholduje. Alenina sladká tečka v podobě poctivého jablečného koláče je zlatým hřebem první večeře. Kdo bude nejchytřejší a vyhraje improvizovaného Milionáře? Zkušenost, nebo mládí, co teprve nedávno opustilo školní lavice?
Úterý: Amatérský řezník Pavel (51) má měkké srdce a umí vařit: práskne na sebe, že jedl psa
Do Lán, kde pracuje jako topenář a údržbář v prezidentském zámku, pozve své soupeřky Pavel. Je společenský a jako kuchař si dost věří. Ženy jsou zvědavé, co jediný zástupce silného pohlaví předvede a jak to u něj doma vypadá. Pavel má k jídlu, hlavně k masu velmi vřelý vztah, budete se divit, co všechno už porcoval a jedl! Odjakživa chtěl být řezníkem. A protože ho to baví, aspoň „chodí zabíjet po lidech“. Je to zvláštní kontrast, protože se často dojme a roní slzičky. Zastydí se, když se při vaření řízne, naštěstí ne při krájení masa – to se by se mu nemohlo nikdy stát! I když v průběhu týdne prodělá určitý vývoj, vegetarián z Pavla nikdy nebude. Jeho kladný vztah k české kuchyni nezapře úterní menu, které znovu potvrdí, že v jednoduchosti je krása. Pavel své jídlo neodflákne a dotáhne i koncovky. Jídlo dobře chutná a vypadá. Jeho hovězí závitek (španělský ptáček) je takový, jak má být. Navíc ženy jsou docela přejícné a umí to ocenit. A co dámy čeká v lánské oboře? Mohou si nakrmit lamy. Budou jim ale zvířata dostatečně vděčná, nebo je hnusně poprskají?
Středa: Nejmladší Johana (20) dělá, co může, ale skoro ztratí hlas
Studentka Johana se snaží a přes svoji hlasovou indispozici dělá, co hostům na očích vidí. „Musím říct, že jsem byla mile překvapená, že jsem dostala bezlepkovej chleba a nemusela jsem naoko chroupat něco z pšenice, co mi fakt nedělá dobře,“ těší Maju, která s Gabrielou také ocení, že ji hostitelka nenutí do alkoholu a rovnou jí na přípitek přinese vodu. Po dvou retro vařeních se podává modernější a odlehčenější kuchyně. Na úvod je trio pomazánek, které „byly výborný, dobře ochucený“, a k nim je i dobrý chléb, přestože není domácí. Alena je okouzlená zahradou rodinného domu, kde se i prostírá. Času k prohlídce je dost a dost, protože se čeká na hlavní chod. Na prostředek týdne ale vládne velmi přátelská atmosféra. Hustý a téměř ke krájení je zatím jen brokolicový krém, v němž stojí lžíce. Krutonky se ani nestačí rozmočit, pro Pavla je polévka ještě ke všemu přesolená a překořeněná. Přesto chválí, ale nejí… Osloví ho aspoň hlavní chod? Nebude v kuřecí směsi až moc kukuřice? Johaně kolabují hlasivky, spíš skřehotá než mluví, a tak vymyslela, jak hovořit, aniž by se trápila. Vrátí se jí hlas? Nebo je to už součást zábavy? A čím dnes pobaví Pavel? Do sbírky přidá další variantu výslovnosti dezertu cheesecake, který se mimochodem dost povedl…
Čtvrtek: Zpěvačka Marie (29) řečená Maja uvaří v horkém dni pálivou mexickou kuchyni
Ve čtvrtek je horko jako v Mexiku, pomůže malý větrák? Co hosty zaujme ve vršovickém bytě, kde žije Maja s přítelem? Určitě nahrávací studio i stopy po kočičích chlupech, protože dva plus jedna sdílejí s párem také dva kocouři. I večeře bude mexická: dipy k vegetariánským tortillám jsou guacamole, druhý je česnekový a třetím je ďábelsky pálivá salsa. A protože Maja je hudebnice, prostírkami jsou LP desky. A pozor! „Protože jsem chtěla být poctivá, tak udělám vlastnoručně i tortillu. Bezlepkovou,“ upozorňuje třetí kuchařka. Pavel marně hledá ve vývaru à la Maya zavářku a v tortillách maso, nakonec si ale dá k překvapení všech i salát. Úkol týdne je součástí hlavního chodu a hosté se docela načekají, tentokrát ale nemají během tempurování kde temperovat a musí se potit ve vyhřátém bytě. Jenže je to mexické jídlo a platí tady mexické zákony: „Takže hodina není šedesát minut,“ upozorňuje vtipně hostitelka. Maja sice myslela skoro na všechno, ale na sůl, která je i tentokrát nad zlato, zapomněla. A musí letět k sousedům… „Maja si to podle mne hůř naplánovala,“ myslí si Johana. Pavel je s hostitelkou spokojen, ale jídlo není jeho šálek čaje. Pro koho je „chilli con carne“ moc pálivé? Pavlovi se zapalují lýtka. Sice říká, „že už si v ložnici jenom čte nebo se dívá na televizi,“ ale nakonec rozdá děvčatům vizitku s tajným telefonním číslem. Bude se muset odstěhovat na chalupu, až to jeho babička uvidí v televizi? I lehký ovocný dezert z ricotty vypadá mexicky – ne nadarmo má Maja výtvarnou školu. A jak dopadne malý koncert – přinese zpěvačce nějaké body?
Pátek: Gabriela (37) zatočila s alkoholem a je z ní téměř vzorná hospodyňka
„Týden to byl hezký, ale ne podle mých představ,“ říká Gabriela, která se chtěla hlavně pobavit a někdy se cítí jako dvacetileté třeštidlo, přestože abstinuje. Hosté jsou na finále zvědaví – a příjemně překvapení. Večeřet se bude v útulné chalupě, což je dobrá volba. Včera jsme viděli, že hostitelka nemusí pálivá jídla, ale nemůže žít bez česneku. A opravdu s ním nešetří, králičí stehna nejen prošpikuje, ale pokryje i drceným česnekem. Při šmejdění v podkrovní ložnici hosty zaujmou hry pro dospělé, protože šťastně vdaná hostitelka si prý se svým manželem stále ráda hraje. Alena je z domu nadšená, úplně se vidí, jak by si to tady užívala. „Závidím jí to,“ přiznává. Gabča je pro soupeře trochu nevyzpytatelná, taktizuje? Jaká bude kuchařka? Co „vlastnoručně nasbírané hříbky houby“ v bramboračce? „Vyznáš se v houbách?“ zajímá Johanu. Odpověď „nevyznám“ rozesměje, ale neuklidní. Navíc podle Pavla to hříbky nejsou. Menu je vydatné a venkovské. Pro Maju „co dům dal“. Předkrm, který by klidně splnil i úkol týdne, zní zajímavě. Bramborová kaše v trojobalu? Co to ta Gábina zamýšlí? Určitě nechtěla těstíčko přesolit a míchat ho znovu. Zmatené je pořadí jídel, Pavel pořád čeká na svoji porci masa, ke všemu musí jíst rukama – že by v početné rodině hostitelce došly příbory? Nakonec se všichni najedí k prasknutí, docela inspirativní jsou horácké knedlíky podle kamarádčina receptu.
Kdo šokuje tím, že vyhraje závod na chůdách? A kdo to nakonec vyhraje a shrábne 50 000 korun? Čeká středočeskou partičku páteční hra na pravdu, nebo srdečné pozvání na chatu? Dívejte se na Prostřeno! z Prahy a středních Čech!