Advertoriál

4. června 2024 19:00

Komerční sdělení

Rady začínajícím cestovatelům: Jak na vaše první dobrodružství?

Možná také patříte k těm, které fascinují exotické dálky, ovšem užíváte si je spíše z televizní obrazovky nebo ze stránek knih či časopisů. Zkuste svou vášeň posunout na novou úroveň a staňte se také cestovatelem. Poradíme vám, jak začít.

Zvolte vhodnou destinaci

Jestli jste v cestování úplní zelenáči, kteří byli nejdál na Šumavě nebo u Máchova jezera, začněte zvolna. Vyberte si ke své první cestě takový cíl, který neleží daleko a není problém o něm zjistit spoustu informací. Ideální je, pokud na takové místo proudí hodně turistů. Pak tu totiž najdete i spoustu služeb, které jako turista využijete. I samotné destinace pak bývají připravené na to, že se po nich pohybují lidé, kteří nemluví domácím jazykem a jsou v cizím prostředí.

Které destinace tedy doporučíme? Milovníci přírody a divokých hor mohou s objevováním kouzla cestování začít třeba Slovensku. Ti, kdo touží objevovat bohatou historii i kulturu, nebo si polechtat chuťové pohárky úžasnými specialitami, mohou například shánět letenky Praha Řím.

Zbytečně neutrácejte

Tímto pravidlem se určitě doma řídíte, tak jej neopouštějte ani na dovolené. Neodpírejte si aktivity, po kterých toužíte, ale neplaťte zbytečně moc. Místní kulturu vždycky spíše nasajete v levnější hospůdce než v luxusní restauraci a v lacinějším penzionu se vyspíte stejně dobře jako ve velkém resortu. Čím méně za tyto věci utratíte, tím více vám zbyde na zážitky. Začít přitom můžete už dopravou na vaše vysněné místo. Levné letenky koupíte nejsnáze přes kvalitní srovnávač letenek, jakým je například eSky.cz. Zde navíc vyberete i ubytování v místě, kam máte namířeno a samozřejmě opět podle vašich cenových možností.

Cestujte nalehko

Střídmost vám rozhodně neporadíme pouze v souvislosti s placením. Zejména na kratší cesty s sebou určitě neberte půl domácnosti. Za menší zavazadlo zaplatíte méně na letišti a nesrovnatelně snáze se vám bude cestovat. Na víkend si určitě neberte, co nebudete potřebovat. Uvidíte, že bude stačit batoh, do kterého sbalíte náhradní prádlo, osobní věci, mobil a doklady. Na prodloužený víkend nic víc potřebovat nebudete, a pokud náhodou přece, nejspíš to půjde pořídit i na místě.

Plánujte a buďte flexibilní

Pouštíte-li se do svého prvního cestovního dobrodružství, určitě není čas na hrdinství. Nejlépe je vyrazit na kratší dobu, třeba právě na už zmíněný prodloužený víkend, maximálně na týden. Předem si připravte plán, co byste chtěli vidět a co navštívit. Nebuďte ale maximalistou. Neplňte itinerář k prasknutí. Nechte si prostor na improvizaci a nebraňte se jí. Prostě buďte flexibilní. Správný poměr plánování a volnosti vychytáte časem, uvidíte.

Naučte se základní fráze

I když žijeme v moderním globalizovaném světě, ve kterém se obvykle domluvíte se základní znalostí angličtiny a s lecčím pomohou i aplikace v chytrém telefonu, vždycky se vyplatí znát alespoň základní fráze v místním jazyce. Dobrý den, na shledanou, prosím, děkuji. Uvidíte, že jejich použití v konverzaci s domorodci otevírá úplně jinou dimenzi. Hned se s vámi místní budou bavit jinak. Nebudete jen cizí člověk kdovíodkud.

Respektujte místní zvyky

A rozhodně nejde jen o jazyk. Vždy je dobré znát základní rysy místní kultury, zejména pak zvyky, které se liší od těch našich. Některá gesta, styl oblékání nebo třeba i činnosti, do kterých byste to nikdy neřekli, mohou být zdrojem nepříjemného faux pas. V lepším případě vše skončí rozpačitým úsměvem, v horším ale může dojít i na hodně ožehavou situaci, kterou jste si určitě mohli odpustit.

Myslete na zadní vrátka

A nejdůležitější rada na závěr. Vždy myslete především nad svou bezpečnost. Nepouštějte se do žádných riskantních akcí, zejména pokud cestujete sami. Naopak mějte připravený plán B. Ten může vypadat různě. Někdy jde o cestovní pojištění, jindy o pár bankovek, téměř vždycky pak o nabitý telefon a powerbanku. To vše jsou věci, které vám mohou pomoci z velkých nepříjemností, tak na ně nezapomínejte.

Cestování je obohacující vášeň, které se určitě bát nemusíte. Stačí se řídit výše uvedenými radami a uvidíte, že si svou první cestu, stejně jako každou další, určitě užijete.

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 8. 9. 2024

Berani, snažte se dnes navázat kontakt s někým, kdo vám chybí. I když to bude zpočátku bolet, budete se cítit mnohem lépe, jakmile se vám to podaří. Zvedněte telefon, napište vzkaz nebo pošlete e-mail. Dejte dotyčnému najevo, že vám chybí a záleží vám na něm. Vyjádřit se je často mnohem lepší než o svých pocitech lhát. Dotyčné osobě se po vás může stýskat stejně tak.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.