2. listopadu 2018 10:00
Martina ČerňanskáDýňové kouzlení v kuchyni: Připravte si domácí džemy
Jestli něco k podzimu neodmyslitelně patří, pak jsou to dýně. Jedna z jejich mnoha výhod je, že se dají připravovat na mnoho způsobů, např. si z nich můžete doma připravit skvělé marmelády.
Džem z pečené dýně s muškátovým oříškem
Co budete potřebovat:
- 1 kg upečené dýně
- šťávu z 1 citronu
- kůru z 1 citronu
- 2 g muškátového oříšku
- želírovací cukr 2:1
Postup:
Dýni oloupeme, zbavíme jadérek a pokrájíme na menší kousky. Pečeme v troubě na pečicím papíru dozlatova (v horkovzdušné troubě na 170 °C, v elektrické na 180 °C). Upečenou dýni rozmixujeme, přidáme najemno nastrouhanou citronovou kůru, citronovou šťávu, muškátový oříšek, želírovací cukr 2:1 Labeta a vše důkladně promícháme. Směs za stálého míchaní přivedeme k varu. Vaříme 3–5 minut. Hotovým džemem plníme čisté sklenice, zavíčkujeme, obrátíme dnem vzhůru a necháme při pokojové teplotě zchladnout.
Dýňový džem se skořicí
Co budete potřebovat:
- 1 kg dýně
- skořicový cukr
- želírovací cukr 2:1 (např. Labeta)
- citronovou šťávu podle chuti
Postup:
Dýni oloupeme, zbavíme semínek a pokrájíme na menší kousky, které povaříme ve vodě několik minut do změknutí. Rozvařené kousky dýně rozmixujeme, přidáme skořicový cukr Labeta, želírovací cukr 2:1 Labeta a citronovou šťávu podle chuti. Směs důkladně promícháme a za stálého míchání přivedeme k varu. Vaříme 3–5 minut. Hotovým džemem plníme čisté sklenice, zavíčkujeme, obrátíme dnem vzhůru a necháme při pokojové teplotě zchladnout.
zdroj: TZ