Nejlepší recept na grilované sele i povidlové koláčky. Vyzkoušejte hody podle Rozpal to, šéfe!
V dalším premiérové dílu pořadu Rozpal to, šéfe! Zdeněk Pohlreich podrobně ukáže, jak připravit v grilu mléčné sele. Na co si dát pozor a jak pomocí jednoduchých ingrediencí vykouzlit jedinečný pokrm?
Další díl skvělého šéfa Pohlreicha je tady. Jestli chcete o grilování vědět to, co vám zatím zůstalo utajeno, sledujte Rozpal to, šéfe! v úterý 18. května ve 22:55 na Primě.
Grilované sele
Suroviny:
- mléčné selátko
- sůl
- pepř
- brambory
- kmín
- sůl
Postup:
Rozřízněte sele podél celé hrudní části. Konce nohou, uši a rypák obalte alobalem, aby se během pečení nespálily. Do velkého pekáče dejte tři kusy čistého dřeva a zalejte je vodou. Položte sele hřbetem do vody. Během pečení kůže natáhne vodu a krásně změkne. Hrudní část selátka hodně osolte a trochu opepřete. Vložte pekáč na gril rozpálený na 180 °C a nechte zapéct.
Mezitím nakrájejte brambory i se slupkou a posypte je kmínem a solí. Po 40 minutách dejte sele stranou, vyndejte z pekáče dřevo a nasypte do něj ochucené brambory. Vraťte na pekáč sele hřbetem nahoru a nechte dopéct opět asi 40–45 minut.
Z hotového selátka sundejte alobaly a můžete porcovat.
Recept na povidlové koláčky
I tento díl završíme sladkou tečkou, kterou šéf připraví spolu s cukrářkou Ivetou Fabešovou. Společně předvedou, že i na grilu se dají jednoduše připravit lahodné dezerty. Tentokrát společně vykouzlí lahodné čajové koláčky plněné povidly. Z kynutého těsta. A Iveta využije Zdeňkových nejen topičských schopností, bude také pověřen hnětením těsta a připraví posypku. Jak tohle zvládne, to se teprve uvidí. A jeho rada, aby si Iveta přehodila hnětačku z levé ruky do pravé, pokud chce zvýšit výkon, také vejde do dějin.
Suroviny:
na těsto
- 500 g hladké mouky
- 29 g droždí
- 80 g cukru krupice
- 80 g másla
- citronová kůra
- muškátový oříšek
- špetka soli
- 2 žloutky
- 375 g vlažného mléka
na drobenku
- 80 g másla
- 200 g polohrubé mouky
- 80 g cukru krupice
- 1 ks vejce na potření
- moučkový cukr
náplň
švestková povidla
Postup:
Do mísy dejte mouku, přidejte žloutky, droždí, trochu soli, cukr, citronovou kůru s špetku muškátového oříšku. Rozpuštěné máslo zchlaďte spolu s mlékem a postupně přilévejte do těsta. Vypracujte, a až se bude těsto odlepovat od stěn, nechte ho kynout 45 minut na teplém místě. Mezitím smíchejte mouku, cukr a máslo na drobenku.
Ještě jednou těsto propracujte a vytvarujte menší kuličky, které nechte chviličku vykynout.
Z kuliček vytvarujte koláčky s důlkem a pomašlujte je rozšlehaným vejcem. Důlek naplňte povidly a posypte drobenkou. V grilu nebo troubě rozpálené na 180 °C pečte koláčky 20 až 25 minut. Nechte je vychladnout, posypte moučkovým cukrem a podávejte.
Premiérové díly pořadu Rozpal to, šéfe! sledujte v úterý ve 22:55 na Primě.