Nejlepší recept na grilované sele i povidlové koláčky. Vyzkoušejte hody podle Rozpal to, šéfe!

V dalším premiérové dílu pořadu Rozpal to, šéfe! Zdeněk Pohlreich podrobně ukáže, jak připravit v grilu mléčné sele. Na co si dát pozor a jak pomocí jednoduchých ingrediencí vykouzlit jedinečný pokrm?

Další díl skvělého šéfa Pohlreicha je tady. Jestli chcete o grilování vědět to, co vám zatím zůstalo utajeno, sledujte Rozpal to, šéfe! v úterý 18. května ve 22:55 na Primě.

Grilované sele

Suroviny:

  • mléčné selátko
  • sůl
  • pepř
  • brambory
  • kmín
  • sůl

Postup:

Rozřízněte sele podél celé hrudní části. Konce nohou, uši a rypák obalte alobalem, aby se během pečení nespálily. Do velkého pekáče dejte tři kusy čistého dřeva a zalejte je vodou. Položte sele hřbetem do vody. Během pečení kůže natáhne vodu a krásně změkne. Hrudní část selátka hodně osolte a trochu opepřete. Vložte pekáč na gril rozpálený na 180 °C a nechte zapéct.

Mezitím nakrájejte brambory i se slupkou a posypte je kmínem a solí. Po 40 minutách dejte sele stranou, vyndejte z pekáče dřevo a nasypte do něj ochucené brambory. Vraťte na pekáč sele hřbetem nahoru a nechte dopéct opět asi 40–45 minut.

Z hotového selátka sundejte alobaly a můžete porcovat.

Recept na povidlové koláčky

I tento díl završíme sladkou tečkou, kterou šéf připraví spolu s cukrářkou Ivetou Fabešovou. Společně předvedou, že i na grilu se dají jednoduše připravit lahodné dezerty. Tentokrát společně vykouzlí lahodné čajové koláčky plněné povidly. Z kynutého těsta. A Iveta využije Zdeňkových nejen topičských schopností, bude také pověřen hnětením těsta a připraví posypku. Jak tohle zvládne, to se teprve uvidí. A jeho rada, aby si Iveta přehodila hnětačku z levé ruky do pravé, pokud chce zvýšit výkon, také vejde do dějin.

Suroviny:

na těsto

  • 500 g hladké mouky
  • 29 g droždí
  • 80 g cukru krupice
  • 80 g másla
  • citronová kůra
  • muškátový oříšek
  • špetka soli
  • 2 žloutky
  • 375 g vlažného mléka

na drobenku

  • 80 g másla
  • 200 g polohrubé mouky
  • 80 g cukru krupice
  • 1 ks vejce na potření
  • moučkový cukr

náplň

švestková povidla

Postup:

Do mísy dejte mouku, přidejte žloutky, droždí, trochu soli, cukr, citronovou kůru s špetku muškátového oříšku. Rozpuštěné máslo zchlaďte spolu s mlékem a postupně přilévejte do těsta. Vypracujte, a až se bude těsto odlepovat od stěn, nechte ho kynout 45 minut na teplém místě. Mezitím smíchejte mouku, cukr a máslo na drobenku.

Ještě jednou těsto propracujte a vytvarujte menší kuličky, které nechte chviličku vykynout.

Z kuliček vytvarujte koláčky s důlkem a pomašlujte je rozšlehaným vejcem. Důlek naplňte povidly a posypte drobenkou. V grilu nebo troubě rozpálené na 180 °C pečte koláčky 20 až 25 minut. Nechte je vychladnout, posypte moučkovým cukrem a podávejte.

Premiérové díly pořadu Rozpal to, šéfe! sledujte v úterý ve 22:55 na Primě.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 26. 4. 2024

Je jistě jasné, že svým činům věříte, Berani. Necítíte žádný strach ani pochybnosti, když postupujete ke svým cílům a plujete po klidném moři pod jasnou oblohou. Tato nová atmosféra je pravděpodobně výsledkem vašeho obnoveného odhodlání. Za své úspěchy se rozhodně odměňte, ale s pořádnou oslavou byste měli ještě pár dní počkat.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.