Hlavní jídla

3. května 2021 10:45

Zuzana Schneidewind

Nejlepší recept na grilované sele i povidlové koláčky. Vyzkoušejte hody podle Rozpal to, šéfe!

V dalším premiérové dílu pořadu Rozpal to, šéfe! Zdeněk Pohlreich podrobně ukáže, jak připravit v grilu mléčné sele. Na co si dát pozor a jak pomocí jednoduchých ingrediencí vykouzlit jedinečný pokrm?

Další díl skvělého šéfa Pohlreicha je tady. Jestli chcete o grilování vědět to, co vám zatím zůstalo utajeno, sledujte Rozpal to, šéfe! v úterý 18. května ve 22:55 na Primě.

Grilované sele

Suroviny:

  • mléčné selátko
  • sůl
  • pepř
  • brambory
  • kmín
  • sůl

Postup:

Rozřízněte sele podél celé hrudní části. Konce nohou, uši a rypák obalte alobalem, aby se během pečení nespálily. Do velkého pekáče dejte tři kusy čistého dřeva a zalejte je vodou. Položte sele hřbetem do vody. Během pečení kůže natáhne vodu a krásně změkne. Hrudní část selátka hodně osolte a trochu opepřete. Vložte pekáč na gril rozpálený na 180 °C a nechte zapéct.

Mezitím nakrájejte brambory i se slupkou a posypte je kmínem a solí. Po 40 minutách dejte sele stranou, vyndejte z pekáče dřevo a nasypte do něj ochucené brambory. Vraťte na pekáč sele hřbetem nahoru a nechte dopéct opět asi 40–45 minut.

Z hotového selátka sundejte alobaly a můžete porcovat.

Recept na povidlové koláčky

I tento díl završíme sladkou tečkou, kterou šéf připraví spolu s cukrářkou Ivetou Fabešovou. Společně předvedou, že i na grilu se dají jednoduše připravit lahodné dezerty. Tentokrát společně vykouzlí lahodné čajové koláčky plněné povidly. Z kynutého těsta. A Iveta využije Zdeňkových nejen topičských schopností, bude také pověřen hnětením těsta a připraví posypku. Jak tohle zvládne, to se teprve uvidí. A jeho rada, aby si Iveta přehodila hnětačku z levé ruky do pravé, pokud chce zvýšit výkon, také vejde do dějin.

Suroviny:

na těsto

  • 500 g hladké mouky
  • 29 g droždí
  • 80 g cukru krupice
  • 80 g másla
  • citronová kůra
  • muškátový oříšek
  • špetka soli
  • 2 žloutky
  • 375 g vlažného mléka

na drobenku

  • 80 g másla
  • 200 g polohrubé mouky
  • 80 g cukru krupice
  • 1 ks vejce na potření
  • moučkový cukr

náplň

švestková povidla

Postup:

Do mísy dejte mouku, přidejte žloutky, droždí, trochu soli, cukr, citronovou kůru s špetku muškátového oříšku. Rozpuštěné máslo zchlaďte spolu s mlékem a postupně přilévejte do těsta. Vypracujte, a až se bude těsto odlepovat od stěn, nechte ho kynout 45 minut na teplém místě. Mezitím smíchejte mouku, cukr a máslo na drobenku.

Ještě jednou těsto propracujte a vytvarujte menší kuličky, které nechte chviličku vykynout.

Z kuliček vytvarujte koláčky s důlkem a pomašlujte je rozšlehaným vejcem. Důlek naplňte povidly a posypte drobenkou. V grilu nebo troubě rozpálené na 180 °C pečte koláčky 20 až 25 minut. Nechte je vychladnout, posypte moučkovým cukrem a podávejte.

Premiérové díly pořadu Rozpal to, šéfe! sledujte v úterý ve 22:55 na Primě.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 18. 1. 2025

Pokud máte problémy ve vztahu nebo v milostném životě obecně, Berani, nečekejte, že se to dnes zlepší. Lidé ve vašem okolí by vás mohli považovat za velmi podrážděné. Může se zdát, že vám cokoli, co kdokoli řekne, leze na nervy. Dokonce i sladké řeči, které vám vaše drahá polovička šeptá do ucha, vám budou připadat jako horký vzduch. Vaše podrážděnost vám však bude odpuštěna a kromě toho, ne každý den musí být tak vášnivý a láskyplný, jak byste si přáli.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.