Recepty od Zdeňka Pohlreicha a Ivety Faběšové na gril: Trhané vepřové maso a jablečný koláč Galette
Neotřelé kombinace a jejich jednoduché zpracování opět nabídli Zdeněk Pohlreich s cukrářkou Ivetou Fabešovou při jedné z grilovaček. Vyzkoušejte jejich recepty na grilování z pořadu Rozpal to, šéfe!
Trhané vepřové maso se salátem
Suroviny:
- trhané vepřové
- vepřová plec
- pepř
- sůl
- hořčičný prášek
- chilli mleté
- česnek
- houska
- čerstvá zelenina dle chuti
na omáčku:
- rajský protlak
- hnědý cukr
- worcesterská omáčka
- sladká chilli omáčka
- ocet
- pepř
- sůl
- česnek
- tymián
na salát:
- bílé zelí
- čekanka
- sůl
- pepř
- hnědý cukr
- jablečný ocet
- olivový olej
Postup:
Maso ze všech stran řádně osolte a opepřete. Posypte hořčičným práškem a mletým chilli. Vmasírujte do plecka nastrouhaný česnek a vložte do udírny. Pečte pomalu na 120 °C. Mezitím si připravte omáčku a salát.
Do rendlíku dejte rajský protlak, hnědý cukr, trochu worcesterské a sladké chilli omáčky. Promíchejte a přilijte trochu octa. Okořeňte čerstvě mletým černým pepřem, solí a nasekaným česnekem. Na závěr přidejte čerstvý tymián a nechte povařit.
Bílé zelí a čekanku nakrájejte na tenké nudličky. V míse zasypte solí, pepřem a cukrem a pokapejte jablečným octem. Salát promačkejte a zakápněte olivovým olejem.
Hotové maso natrhejte vidličkou. Housku rozpulte a poklaďte nakrájeným rajčetem, nebo čerstvou zeleninou dle chuti. Zeleninu osolte a opepřete, zakápněte omáčkou a zasypte trhaným masem. Opět zalijte omáčkou, přiklopte a podávejte se salátem.
Jablečný koláč Galette
Suroviny:
na těsto:
- 160g hladké mouky
- 10g cukru krupice
- špetka soli
- 115g studeného másla
- 65g vody
- vejce na potření
na náplň:
- 300g jablek nakrájených na plátky
- 50g cukru krupice
- lžíce citronové šťávy
- lžíce škrobu
- vlašské ořechy nasekané
na karamel:
- 200g cukru krupice
- 125g smetany ke šlehání
- 100g másla
- 2g maldonské soli
Postup:
Mouku smíchejte s máslem, cukrem a vypracujte drobenku. Přilijte vodu a rychle vypracujte těsto. Zabalte ho do fólie a nechte v lednici dvě hodiny odležet.
Cukr zkaramelizujte na ohni a zalijte ho horkou smetanou. Přisypte maldonskou sůl a nechte v karamelu rozpustit máslo.
Neoloupaná jablka nakrájejte na tenké plátky. V míse je posypte cukrem, škrobem a pokapejte citronovou šťávou.
Těsto vyválejte do kruhu a přendejte ho na pečící papír na plech. Hustě ho poklaďte jablky, jen okraje nechte prázdné. Přehrňte je přes jablka a pomašlujte rozšlehaným vejcem. Jablka posypte ořechy a polijte částí karamelu.
Pečte zhruba půl hodiny na 200 °C. Na závěr koláč polijte zbylým karamelem a můžete podávat.