Hlavní jídla

21. června 2021 10:09

Zuzana Schneidewind

Recepty od Zdeňka Pohlreicha a Ivety Faběšové na gril: Trhané vepřové maso a jablečný koláč Galette

Neotřelé kombinace a jejich jednoduché zpracování opět nabídli Zdeněk Pohlreich s cukrářkou Ivetou Fabešovou při jedné z grilovaček. Vyzkoušejte jejich recepty na grilování z pořadu Rozpal to, šéfe!

Trhané vepřové maso se salátem

Suroviny:

  • trhané vepřové
  • vepřová plec
  • pepř
  • sůl
  • hořčičný prášek
  • chilli mleté
  • česnek
  • houska
  • čerstvá zelenina dle chuti

na omáčku:

  • rajský protlak
  • hnědý cukr
  • worcesterská omáčka
  • sladká chilli omáčka
  • ocet
  • pepř
  • sůl
  • česnek
  • tymián

na salát:

  • bílé zelí
  • čekanka
  • sůl
  • pepř
  • hnědý cukr
  • jablečný ocet
  • olivový olej

Postup:

Maso ze všech stran řádně osolte a opepřete. Posypte hořčičným práškem a mletým chilli. Vmasírujte do plecka nastrouhaný česnek a vložte do udírny. Pečte pomalu na 120 °C. Mezitím si připravte omáčku a salát.

Do rendlíku dejte rajský protlak, hnědý cukr, trochu worcesterské a sladké chilli omáčky. Promíchejte a přilijte trochu octa. Okořeňte čerstvě mletým černým pepřem, solí a nasekaným česnekem. Na závěr přidejte čerstvý tymián a nechte povařit.

Bílé zelí a čekanku nakrájejte na tenké nudličky. V míse zasypte solí, pepřem a cukrem a pokapejte jablečným octem. Salát promačkejte a zakápněte olivovým olejem.

Hotové maso natrhejte vidličkou. Housku rozpulte a poklaďte nakrájeným rajčetem, nebo čerstvou zeleninou dle chuti. Zeleninu osolte a opepřete, zakápněte omáčkou a zasypte trhaným masem. Opět zalijte omáčkou, přiklopte a podávejte se salátem.

Jablečný koláč Galette

Suroviny:

na těsto:

  • 160g hladké mouky
  • 10g cukru krupice
  • špetka soli
  • 115g studeného másla
  • 65g vody
  • vejce na potření

na náplň:

  • 300g jablek nakrájených na plátky
  • 50g cukru krupice
  • lžíce citronové šťávy
  • lžíce škrobu
  • vlašské ořechy nasekané

na karamel:

  • 200g cukru krupice
  • 125g smetany ke šlehání
  • 100g másla
  • 2g maldonské soli

Postup:

Mouku smíchejte s máslem, cukrem a vypracujte drobenku. Přilijte vodu a rychle vypracujte těsto. Zabalte ho do fólie a nechte v lednici dvě hodiny odležet.

Cukr zkaramelizujte na ohni a zalijte ho horkou smetanou. Přisypte maldonskou sůl a nechte v karamelu rozpustit máslo.

Neoloupaná jablka nakrájejte na tenké plátky. V míse je posypte cukrem, škrobem a pokapejte citronovou šťávou.

Těsto vyválejte do kruhu a přendejte ho na pečící papír na plech. Hustě ho poklaďte jablky, jen okraje nechte prázdné. Přehrňte je přes jablka a pomašlujte rozšlehaným vejcem. Jablka posypte ořechy a polijte částí karamelu.

Pečte zhruba půl hodiny na 200 °C. Na závěr koláč polijte zbylým karamelem a můžete podávat.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 21. 2. 2025

Vaše úsilí na domácí frontě se rozhodně vyplatilo, Berani. Váš domov vypadá báječně. Říká to každý, kdo do něj vstoupí. Někteří nečekaní návštěvníci se mohou zastavit na krátký pozdrav a nakonec zůstat na večeři. Jste přirozeným a laskavým hostitelem, nemluvě o skvělé kuchařce. Kdo by vašim hostům vyčítal, že chtějí zůstat?

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.