Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
zpět

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.
zpět

Výpočet ascendentu

Pro výpočet svého ascendentu zadejte datum a čas narození.
Reklama

10 užitečných rad, jak využít v domácnosti sůl

1/10: Křupavý lilek nebo cuketa
Křupavý lilek nebo cuketa

Tahle zelenina je super, ale často bývá po opečení vodnatá a rozbředlá. Zabráníte tomu tak, že lilek nebo cuketu nakrájíte na plátky, posolíte je a necháte asi 10 minut „vypotit“. Tekutinu, kterou plátky pustí, otřete vlhkou utěrkou a zeleninu opečte nebo jinak upravte.

2/10: Žádná zamrzlá okna v autě
Žádná zamrzlá okna v autě

Námrazy na oknech v autě se zbavíte, když okna potřete zevnitř solným roztokem připraveným ze 2 čajových lžiček soli rozpuštěných ve 3,5 l vody.

3/10: Nadýchanější sníh i šlehačka
Nadýchanější sníh i šlehačka

Chcete ušlehat vaječné bílky nebo smetanu rychleji a tak, aby byly navíc nadýchanější? Stačí k nim před šleháním přidat špetku soli. A ještě jedna věc – smetana musí být před šleháním studená, bílky ohřáté na pokojovou teplotu.

4/10: Čištění odpadu
Čištění odpadu

Ano, i zde vydatně pomáhá sůl, respektive solný roztok. Připravíte ho z půl šálku soli, kterou rozpustíte v litru horké vody. Roztok nalijte do výlevky ve dřezu a nechte působit.

5/10: Šťavnaté kuře
Šťavnaté kuře

Až budete péct kuře nebo krůtu, vytřete vnitřní dutinu solí. Maso pak nebude vysušené.

6/10: Čistá listová zelenina
Čistá listová zelenina

Odstraňte snadno nečistoty z listové zeleniny, například ze špenátu. Stačí zeleninu omýt v nádobě s čistou slanou vodou.

7/10: Čistá žehlička
Čistá žehlička

Určitě víte, že připálené části na žehličce se nemají seškrabovat ostrými předměty. Dá se to vyřešit velmi snadno pomocí soli. Posypte papír trochou soli a přejeďte přes něj několikrát horkou žehličkou (pozor, nesmíte mít zapnuté napařování).

8/10: Skvrny od červeného vína
Skvrny od červeného vína

Červené víno se z oděvů a dalších látek odstraňuje opravdu špatně. Zkuste rozprostřít potřísněnou látku nad čistou mísou, skvrnu důkladně posolte a přelijte horkou vodou. Pak oděv vyperte běžným způsobem.

9/10: Vejce při vaření neprasknou
Vejce neprasknou

Všichni to známe: vaříme vejce natvrdo a skořápky při vaření praskají. Zabránit tomu je tak jednoduché. Než se začne voda vařit, přidejte do ní alespoň dvě špetky soli.

10/10: Bleskově vychlazený sekt
Bleskově vychlazený sekt

Tahle rada se vám může hodit třeba na Silvestra, když zapomenete dát včas vychladit lahev sektu. Umístěte ji do kbelíku, obložte ledem, ten posolte, obložte další vrstvou ledu, posolte… a tak dále, dokud nebude led sahat až po hrdlo lahve. Nakonec vše zalijte vodou a za 10 minut můžete začít s oslavou.