7 věcí, které (asi) nevíte o víně
7 věcí, které (asi) nevíte o víně
Přípitek dříve chránil před otravou
Staří Římané měli rádi víno. A také jed, aby se zbavili nepohodlných osob. Tehdy vznikl přípitek spojený s přiťuknutím. Když totiž pozvedli plné číše a přiťukli si jimi, část vína se přelila do cizí sklenice. Otrávit soka tak bylo hned těžší – hrozilo totiž, že jed vypije nepravá osoba!
Sladká vína si nechte k dezertu
Ač to nemusí znít logicky, ta nejsladší vína si nejlépe vychutnáte s dezertem. Zkuste třeba kombinaci čokoládového dortu a červeného polosuchého sektu a pochopíte celé kouzlo!
Zapamatujte si svá oblíbená vína
A to nejen proto, abyste si je opět mohli koupit. „Když například vašeho oblíbence nemají v restauraci, mnohdy stačí říct jméno odrůdy a vinaře sommelierovi. Hodně mu to napoví, co vám chutná a jaké víno byste si pro daný večer představovali,“ doporučuje sommelier David Král, ambasador značky Víno Mikulov Sommelier Club.
Nezapomeňte na ročníky
Koupíte si po pár měsících lahev vína, které dobře znáte, a zdá se vám, že chutná jinak? Zkontrolujte etiketu, možná jde o jiný ročník! Vliv na kvalitu vína má totiž nejen práce vinaře, ale také klimatické podmínky, které ovlivňovaly zrání hroznů. Sušší horké léto, deštivé jaro nebo podzim, to vše se promítne do finální podoby konkrétního ročníku vína.
Většina vinařských regionů leží mezi 30. a 50. rovnoběžkou
Toto pravidlo platí na sever i na jih od rovníku. Severněji je příliš chladno na to, aby hrozny v klidu dozrály, naopak jižněji se jim to daří až moc rychle a kyselina nedokáže vyvážit přírodní cukr.
Samozřejmě existují výjimky. Brazilská vína sice vznikají v tropickém klimatu, ale zároveň ve vyšší nadmořské výšce. A přestože naše vinice leží právě na okraji zmiňovaných rovnoběžek, díky příznivému podnebí vznikají i na Moravě vína oceňovaná ve světě.
S vínem zacházejte jako s čokoládou
K oběma byste se totiž měli chovat stejně. Máte víno uskladněné ve speciálním stojanu například v kuchyni nebo ještě lépe ve spíži? Skvělé! Ale jen do chvíle, než přijdou horka. „Pokud je v místnosti takové horko, že by se vám tam začala rozpouštět čokoláda, je dobré i vaše oblíbené lahve přestěhovat někam, kde je chladněji. To se ale týká spíše červených vín, která snesou i teploty kolem 18 °C, bílá obecně doporučuji skladovat spíše v rozmezí 7–10 °C,“ upozorňuje sommelier.
Skladování při pokojové teplotě jednoduše není pro vína univerzální formulkou!
Lahvím je lépe vleže
Lahve s korkovou zátkou nikdy nenechávejte dlouho postavené! Ptáte se proč? Zabráníte tak vysychání korku, ke kterému může dojít při delší archivaci, a následně tomu, aby se do vína dostal vzduch a ono se začalo kazit. Sommelier David Král vysvětluje: „Když si chcete delší dobu šetřit dobré víno, je lepší ho uchovávat vleže, aby si zachovalo všechny kvality. U některých typů, například u barikových vín, se dokonce delší archivace přímo doporučuje.“
A rada sommeliera na závěr: „Víno byste si měli vychutnat všemi smysly.“
Abyste si všechny jeho vlastnosti užili opravdu naplno, postupujte jako sommelieři – nejdříve si prohlédněte jeho barvu, k vínu přivoňte a až poté se napijte. I tady však postupujte pomalu, vychutnejte si jej na jazyku a objevujte třeba tóny ovoce, plnost i kyselinku. Jen tak si dobré víno skutečně užijete!