Asijské podzimní polévky: Půjdete si přidat!
Asijské podzimní polévky: Půjdete si přidat!
Jsou syté, plné zeleniny, bylinek a koření. Provoní vám celý být, zahřejí vás na těle i na duši, díky své pikantnosti povzbudí vaše smysly a co je hlavní – pochutnáte si. A taky nebudete muset v kuchyni trávit moc času, protože tyhle polévky budete mít hotové během půlhodinky.
Rychlá vietnamská polévka
Je sytá, ale nepřiberete po ní ani gram. Ideální večeře!
Co budete potřebovat:
• 3 hrnky kuřecího vývaru
• 2 hrnky vody
• 1 lžíci sirupu z agáve
• 1 lžíci nastrouhaného čerstvého zázvoru
• 1 lžíci sójové omáčky
• 2 balení nudlí shirataki (viz tip níže)
• 2 lžíce limetkové šťávy + několik měsíčků limetky na ozdobení
• sůl a čerstvě mletý pepř
• 250 g čerstvé hovězí svíčkové nakrájené na velmi tenké plátky
• 1 lžičku sezamového oleje
• 1/2 hrnku nakrájené bazalky
• 1/4 hrnku nakrájeného koriandru
• 1/4 hrnku nasekané jarní cibulky
• 1 hrnek výhonků mungo
• omáčku Sriracha nebo podobnou ostrou omáčku na dochucení
1. V hrnci přiveďte k varu vývar s vodou, agáve sirupem, nastrouhaným zázvorem a sójovou omáčkou. Přidejte propláchnuté nudle a na mírném plameni je povařte 2 minuty. Přidejte limetkovou šťávu a dochuťte solí a pepřem.
2. Nudle rozdělte pomocí dvou vidliček do misek nebo talířů, přidejte tenké plátky hovězí svíčkové a vše zalijte vařícím vývarem z hrnce. Každou porci pokapejte sezamovým olejem, posypte bazalkou, koriandrem, cibulkou a mungo výhonky a podávejte doplněné měsíčky limetky a pálivou omáčkou na dochucení.
Tip:
Těstoviny shirataki sice vypadají jako těstoviny, ale vlastně to žádné těstoviny nejsou. Vyrábějí se z kořene asijské zeleniny zvané konnyak. Neobsahují žádné sacharidy, tuky, jsou bez lepku a plné vlákniny. Pomáhají při snižování cholesterolu, regulují hladinu cukru v krvi a pomáhají při hubnutí. I jejich příprava je jednodušší než u těstovin – stačí je opláchnout pod tekoucí vodou (prodávají se v nálevu) a dát na chvilku do vroucí vody.
Polévka z pečeného květáku s kari
Bude chutnat i těm, kteří jinak květák moc nemusí, protože když ho upečete, získá tahle zelenina mnohem lepší chuť.
Co budete potřebovat:
• 1 květák
• 1/4 hrnku olivového oleje
• 1 cibuli
• 2–3 lžíce thajské červené kari pasty
• 1 lžičku strouhané citronové kůry
• 1/2 hrnku suchého bílého vína (lze vynechat)
• 1 a 1/2 hrnku zeleninového vývaru
• 1 plechovku kokosového mléka (asi 400 ml)
• 1/2 lžičky cukru
• 1 lžíci rýžového octa
• sůl a mletý pepř
• 1/4 hrnku nasekané zelené cibulky
• 1 lžíci nakrájené bazalky
• tenké proužky chilli papriček (nemusí být)
1. Květák rozeberte na růžičky, stonky nakrájejte na menší kousky, vše pokapejte asi 3 lžícemi oleje, promíchejte, rozložte na plech s papírem na pečení a dejte asi na 30 minut do trouby vyhřáté na 200 °C, až začnou lehce hnědnout (občas je promíchejte).
2. Nasekanou cibuli orestujte v hrnci na lžíci oleje, osolte, přidejte kari pastu a lžičku nastrouhané citronové kůry a promíchejte. Zvyšte plamen, přilijte víno a vařte za průběžného míchání, až se většina vína odpaří. Přidejte nakrájené pečené stonky květáku a asi polovinu květákových růžiček, vývar, kokosové mléko a cukr a za občasného zamíchání polévku krátce povařte.
3. Polévku dochuťte solí a pepřem, rozdělte do misek nebo talířů, přidejte zbytek pečených květákových růžiček a každou porci posypte bazalkou, cibulkou a případně i chilli papričkami.
Pikantní rajčatová polévka s cizrnou
Je neuvěřitelně jednoduchá, sytá, ale přitom zdravá. Zahřeje vás a když vydržíte, nejlépe chutná až druhý den, když se hezky rozleží.
Co budete potřebovat:
• 2 lžíce olivového oleje
• 1 cibuli šalotku
• 3–4 stroužky česneku
• kousek čerstvého zázvoru (asi 2 cm)
• sůl a mletý pepř
• 1 čerstvou červenou chilli papričku
• 1 lžičku kurkumy
• 1 lžičku římského kmínu
• 3–4 tobolky kardamomu
• nastrouhanou kůru z 1 limetky nebo citronu
• 1 plechovku sekaných loupaných rajčat
• 250 ml kokosového mléka
• 1 plechovku cizrny (400 g)
• nasekanou zelenou petrželku na posypání
1. V hrnci rozehřejte olej, přidejte nasekanou cibuli, česnek a nastrouhaný zázvor, osolte, opepřete a chvíli restujte, až cibule začne lehce hnědnout. Přidejte semínek zbavenou a nasekanou chilli papričku a znovu chvíli restujte. Pak vmíchejte kurkumu, kmín, kardamom, limetkovou kůru a rajčata z konzervy a povařte 3–4 minuty.
2. Přilijte kokosové mléko a povařte další 4 minuty. Vmíchejte odkapanou cizrnu a vařte ještě 3 minuty.
3. Hotovou polévku posypte nasekanou petrželkou a podávejte ji horkou.
Vegetariánské pho
Proslavené asijské polévky z voňavých vývarů jsou hitem posledních let i na našem kontinentě. V téhle sice chybí maso, ale chuť, vůně a exotické kouzlo určitě ne.
Co budete potřebovat:
Na aromatický vývar:
• 1 l zeleninového vývaru
• 1 l vody
• 1 hrnek sušených hub šitaké
• 3 velké šalotky, oloupané a nakrájené na jemné plátky
• 10 stroužků česneku, oloupaných a nakrájených na plátky
• kousek čerstvého zázvoru, oloupaného a nakrájeného na plátky
• 6 lžic světlé sójové omáčky
• 2 lžíce rýžového octa
• 3 badyány
• 3 svitky skořice
• 1 hrst stonků a lístků bazalky
• 1 hrst stonků a lístků koriandru
Na dokončení:
• 1 balení rýžových nudlí
• 2 hrnky jemně pokrájeného zelí nebo kapusty
• 2 hrnky sójových nebo fazolových klíčků
• 1/2 hrnku nakrájené jarní cibulky
• 1/2 hrnku natrhané thajské bazalky
• 1/2 hrnku natrhaného koriandru
• 1 limetku
1. Přísady na vývar dejte do velkého hrnce, uveďte do varu a na mírném varu pak vařte 1 a 1/2 hodiny. Vývar pak přeceďte přes jemné síto, aby byl hodně čirý.
2. Nudle připravte podle návodu na obalu, rozdělte je do misek spolu s nakrájeným zelím, zalijte vývarem, posypte klíčky, listy bazalky a koriandru a podávejte s dílky limetky na zakapání.
Foodstyling: Marek Všetečka