Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
zpět

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.
zpět

Výpočet ascendentu

Pro výpočet svého ascendentu zadejte datum a čas narození.
Reklama
Reklama

Asijské podzimní polévky: Půjdete si přidat!

1/4: Rychlá vietnamská polévka
Rychlá vietnamská polévka

Je sytá, ale nepřiberete po ní ani gram. Ideální večeře!

 

Co budete potřebovat:

• 3 hrnky kuřecího vývaru

• 2 hrnky vody

• 1 lžíci sirupu z agáve

• 1 lžíci nastrouhaného čerstvého zázvoru

• 1 lžíci sójové omáčky

• 2 balení nudlí shirataki (viz tip níže)

• 2 lžíce limetkové šťávy + několik měsíčků limetky na ozdobení

• sůl a čerstvě mletý pepř

• 250 g čerstvé hovězí svíčkové nakrájené na velmi tenké plátky

• 1 lžičku sezamového oleje

• 1/2 hrnku nakrájené bazalky

• 1/4 hrnku nakrájeného koriandru

• 1/4 hrnku nasekané jarní cibulky

• 1 hrnek výhonků mungo

• omáčku Sriracha nebo podobnou ostrou omáčku na dochucení

 

1. V hrnci přiveďte k varu vývar s vodou, agáve sirupem, nastrouhaným zázvorem a sójovou omáčkou. Přidejte propláchnuté nudle a na mírném plameni je povařte 2 minuty. Přidejte limetkovou šťávu a dochuťte solí a pepřem.

2. Nudle rozdělte pomocí dvou vidliček do misek nebo talířů, přidejte tenké plátky hovězí svíčkové a vše zalijte vařícím vývarem z hrnce. Každou porci pokapejte sezamovým olejem, posypte bazalkou, koriandrem, cibulkou a mungo výhonky a podávejte doplněné měsíčky limetky a pálivou omáčkou na dochucení.

 

Tip:

Těstoviny shirataki sice vypadají jako těstoviny, ale vlastně to žádné těstoviny nejsou. Vyrábějí se z kořene asijské zeleniny zvané konnyak. Neobsahují žádné sacharidy, tuky, jsou bez lepku a plné vlákniny. Pomáhají při snižování cholesterolu, regulují hladinu cukru v krvi a pomáhají při hubnutí. I jejich příprava je jednodušší než u těstovin – stačí je opláchnout pod tekoucí vodou (prodávají se v nálevu) a dát na chvilku do vroucí vody.

 

2/4: Polévka z pečeného květáku s kari
Polévka z pečeného květáku s kari

Bude chutnat i těm, kteří jinak květák moc nemusí, protože když ho upečete, získá tahle zelenina mnohem lepší chuť.

 

Co budete potřebovat:

• 1 květák

• 1/4 hrnku olivového oleje

• 1 cibuli

• 2–3 lžíce thajské červené kari pasty

• 1 lžičku strouhané citronové kůry

• 1/2 hrnku suchého bílého vína (lze vynechat)

• 1 a 1/2 hrnku zeleninového vývaru

• 1 plechovku kokosového mléka (asi 400 ml)

• 1/2 lžičky cukru

• 1 lžíci rýžového octa

• sůl a mletý pepř

• 1/4 hrnku nasekané zelené cibulky

• 1 lžíci nakrájené bazalky

• tenké proužky chilli papriček (nemusí být)

 

1. Květák rozeberte na růžičky, stonky nakrájejte na menší kousky, vše pokapejte asi 3 lžícemi oleje, promíchejte, rozložte na plech s papírem na pečení a dejte asi na 30 minut do trouby vyhřáté na 200 °C, až začnou lehce hnědnout (občas je promíchejte).

2. Nasekanou cibuli orestujte v hrnci na lžíci oleje, osolte, přidejte kari pastu a lžičku nastrouhané citronové kůry a promíchejte. Zvyšte plamen, přilijte víno a vařte za průběžného míchání, až se většina vína odpaří. Přidejte nakrájené pečené stonky květáku a asi polovinu květákových růžiček, vývar, kokosové mléko a cukr a za občasného zamíchání polévku krátce povařte.

3. Polévku dochuťte solí a pepřem, rozdělte do misek nebo talířů, přidejte zbytek pečených květákových růžiček a každou porci posypte bazalkou, cibulkou a případně i chilli papričkami.

 

 

3/4: Pikantní rajčatová polévka s cizrnou
Pikantní rajčatová polévka s cizrnou

Je neuvěřitelně jednoduchá, sytá, ale přitom zdravá. Zahřeje vás a když vydržíte, nejlépe chutná až druhý den, když se hezky rozleží.

 

Co budete potřebovat:

• 2 lžíce olivového oleje

• 1 cibuli šalotku

• 3–4 stroužky česneku

• kousek čerstvého zázvoru (asi 2 cm)

• sůl a mletý pepř

• 1 čerstvou červenou chilli papričku

• 1 lžičku kurkumy

• 1 lžičku římského kmínu

• 3–4 tobolky kardamomu

• nastrouhanou kůru z 1 limetky nebo citronu

• 1 plechovku sekaných loupaných rajčat

• 250 ml kokosového mléka

• 1 plechovku cizrny (400 g)

• nasekanou zelenou petrželku na posypání

 

1. V hrnci rozehřejte olej, přidejte nasekanou cibuli, česnek a nastrouhaný zázvor, osolte, opepřete a chvíli restujte, až cibule začne lehce hnědnout. Přidejte semínek zbavenou a nasekanou chilli papričku a znovu chvíli restujte. Pak vmíchejte kurkumu, kmín, kardamom, limetkovou kůru a rajčata z konzervy a povařte 3–4 minuty.

2. Přilijte kokosové mléko a povařte další 4 minuty. Vmíchejte odkapanou cizrnu a vařte ještě 3 minuty.

3. Hotovou polévku posypte nasekanou petrželkou a podávejte ji horkou.

 

4/4: Vegetariánské pho
Vegetariánské pho

Proslavené asijské polévky z voňavých vývarů jsou hitem posledních let i na našem kontinentě. V téhle sice chybí maso, ale chuť, vůně a exotické kouzlo určitě ne.

 

Co budete potřebovat:

Na aromatický vývar:

• 1 l zeleninového vývaru

• 1 l vody

• 1 hrnek sušených hub šitaké

• 3 velké šalotky, oloupané a nakrájené na jemné plátky

• 10 stroužků česneku, oloupaných a nakrájených na plátky

• kousek čerstvého zázvoru, oloupaného a nakrájeného na plátky

• 6 lžic světlé sójové omáčky

• 2 lžíce rýžového octa

• 3 badyány

• 3 svitky skořice

• 1 hrst stonků a lístků bazalky

• 1 hrst stonků a lístků koriandru

Na dokončení:

• 1 balení rýžových nudlí

• 2 hrnky jemně pokrájeného zelí nebo kapusty

• 2 hrnky sójových nebo fazolových klíčků

• 1/2 hrnku nakrájené jarní cibulky

• 1/2 hrnku natrhané thajské bazalky

• 1/2 hrnku natrhaného koriandru

• 1 limetku

 

1. Přísady na vývar dejte do velkého hrnce, uveďte do varu a na mírném varu pak vařte 1 a 1/2 hodiny. Vývar pak přeceďte přes jemné síto, aby byl hodně čirý.

2. Nudle připravte podle návodu na obalu, rozdělte je do misek spolu s nakrájeným zelím, zalijte vývarem, posypte klíčky, listy bazalky a koriandru a podávejte s dílky limetky na zakapání.

 

Foodstyling: Marek Všetečka