Co uvařit z hub? Zkuste bílou polévku hotovou raz dva!
Je levná, rychlá a zaručeně domácí. Houby si přinesete z lesa a to ostatní nejspíš máte doma.
Konečně přišlo to, na co se každý houbař těší celý rok. Houby začaly růst a dobrá zpráva je, že rostou jako splašené. A s tím samozřejmě souvisí i otázka, jak tu úrodu zužitkovat. Každý dobrý recept se určitě bude hodit a my pro vás jeden máme.
I kdybyste na žádné hříbky v lese nenarazili, v téhle polévce budou skvělé i obyčejné babky. A máme ověřeno, že chutná i dětem!
Bílá houbová polévka
Co budete potřebovat:
• 800 g oloupaných brambor
• necelé 2 litry vody
• 2 bobkové listy
• sůl
• 1 kostku zeleninového nebo kuřecího bujónu
• trochu másla nebo oleje
• 200–300 g čerstvých hub
• 4 vrchovaté lžičky hladké mouky
•1 kelímek smetany na vaření (200 g)
• trochu octa a mletého pepře na dochucení
1. Oloupané brambory nakrájejte, dejte do hrnce a zalijte vodou. Osolte, přidejte bobkové listy a přiveďte k varu. Pak přidejte rozdrobenou kostku masoxu a pozvolna vařte, dokud nejsou brambory skoro měkké.
2. Mezitím na pánvi rozehřejte trochu másla nebo oleje, přidejte očištěné, na plátky nakrájené houby a za průběžného míchání je orestujte. Nakonec je lehce osolte.
3. Hladkou mouku důkladně rozmíchejte ve smetaně, přilijte do hrnce s téměř měkkými bramborami, vmíchejte orestované houby a povařte ještě asi 10 minut.
4. Hotovou polévku lehce okyselte asi lžící octa (může být i víc) a podle potřeby dochuťte solí, případně i pepřem.
-ak-
Mohlo by vám taky chutnat:
Podobné články