Domácí nanuky do vedra: Tyhle určitě neznáte!
Domácí nanuky do vedra: Tyhle určitě neznáte!
Mít doma zmrzlinu je v létě skoro tak důležité, jako mít doma zásobu vody na pití. Hlavně děti umí chodit zkoumat obsah mrazáku několikrát denně a ptát se, jestli už mohou nějaký ten nanuk sníst. Proto je dobré být připraveni – nejen na mlsné děti, ale i na vedra. I dosplělý si nějakou tu zmrzlinu rád dá. Zvlášť, když je domácí a vy víte, co všechno jste do ní dali. A co je ještě lepší – my dospělí si můžeme domácí nanuky vylepšit troškou alkoholu!
2 rady na začátek:
- Na odměření surovin použijte hrnek o objemu 250 ml.
- Pokud nemáte formičky na nanuky s víčky, která po zmrazení poslouží jako držátka, použijte dřívka. Dejte naplněné formičky asi na 30 minut do mrazáku, pak do nich zasuňte dřívka a nanuky nechte důkladně zmrznout.
Okurkovo-limetkové nanuky
Co budete potřebovat na 8 nanuků:
• 1 oloupanou okurku hadovku
• 1 hrnek cukrového sirupu (viz TIP)
• 1/3 hrnku čerstvé limetkové šťávy
• 1 lžičku nastrouhaného čerstvého zázvoru
Okurku nakrájejte na špalíčky a rozmixujte se sirupem, limetkovou šťávou a zázvorem. Směs propasírujte přes síto, rozdělte do tvořítek na nanuky a dejte asi na 6 hodin zmrznout.
TIP: Cukrový sirup si snadno připravíte z 500 ml vody a 500 g krupicového cukru. Povařte je v kastrolu, až se cukr úplně rozpustí, a nechte vychladnout. V lednici vám cukrový sirup vydrží opravdu dlouho.
Jahodovo-malinové chia nanuky
Co budete potřebovat na 10 nanuků:
• 450 g jahod
• 180 g malin
• 2 lžíce chia semínek
• 1 lžíci nasekané čerstvé máty
• 2 lžíce javorového sirupu nebo medu
Všechny ingredience rozmixujte, rozdělte do tvořítek na nanuky a nechte nejméně 5 hodin mrazit.
Nanuky ze zeleného čaje
Co budete potřebovat na 6 nanuků:
• 1 plechovku kokosového mléka (400 ml)
• 100 ml mandlového (nebo také kokosového) mléka
• 2–3 lžičky zeleného čaje matcha v prášku
• 1/4 hrnku sirupu z agáve
Obě mléka rozšlehejte, oddělte asi 2 lžíce, přidejte prášek matcha a dobře rozmíchejte. Směs pak přilijte ke zbylému mléku a znovu dobře rozšlehejte. Nakonec vmíchejte sirup z agáve (pokud je třeba, směs ještě přislaďte troškou sirupu navíc nebo přidejte trochu více prášku matcha pro silnější chuť).
Směs rozdělte do formiček na nanuky a nechte nejméně 5 hodin mrazit.
Jahodové mojito nanuky
Co budete potřebovat na 8 nanuků:
• 450 g jahod
• 1/2 hrnku mátových lístků
• kůru z 1 limetky
• 1/2 hrnku cukru
• 1/2 hrnku vody
• 1/2 hrnku bílého rumu (lze vynechat, pokud chcete nealkoholickou verzi)
Jahody, mátu a omytou limetkovou kůru rozmixujte na hladký krém.
Cukr rozpusťte v horké vodě, přidejte spolu s alkoholem k jahodovému krému a znovu rozmixujte. Podle potřeby krém případně ještě doslaďte, rozdělte do formiček na nanuky a nechte nejméně 4 hodiny mrazit.
Jahodové cheesecake nanuky
Co budete potřebovat na 8 nanuků:
• 230 g lučiny
• 1/4 hrnku zakysané smetany
• 3/4 hrnku moučkového cukru
• 1/3 hrnku plnotučného mléka
• 6 velkých jahod
• 6 rozdrcených celozrnných sušenek (neplněných)
• 1 lžíci rozehřátého másla
V misce vyšlehejte elektrickým šlehačem lučinu se smetanou, cukrem a mlékem a po částech zašlehejte drobně nakrájené jahody. Směs naplňte do šesti formiček na nanuky tak, aby nahoře zůstal kousek volný. Pak s formičkami několikrát klepněte o stůl, aby ve směsi nezůstaly vzduchové bubliny.
Rozdrcené sušenky smíchejte s máslem, rozdělte do formiček, lehce umačkejte prsty a nechte nejméně 6 hodin mrazit.
Melounové nanuky s bazalkou
Neobvyklá kombinace dužiny z vodního melounu a bazalky vás mile překvapí.
Klikněte si pro recept: Melounové nanuky