Prima maminka

29. září 2014 04:40

Anna Kopečková

Fantastické dorty: 1.díl – Promazání korpusu

Možná byste se ráda před rodinou blýskla krásně nazdobeným dortem. Že je to velmi náročné a vy nejste tak zručná? Že je k tomu zapotřebí moc pomůcek? Ve většině případů vám postačí běžné kuchyňské vybavení. Od toho je tu Míša, která vám poradí, jak se stát královnou vaší domácí cukrárny.

Připravili jsme pro vás seriál, ve kterém vás spolu s Míšou (která mimochodem není žádná profesionální cukrářka) krok za krokem naučíme sestavit a ozdobit dort tak, aby vypadal, jako od profesionálního cukráře. Takže pojďme hezky od začátku.

Ať už chcete dort krémový, s marcipánovými ozdobami nebo zdobený čokoládou, vždy je potřeba dort dobře připravit, aby výsledek byl skvělý. Prvním krokem je tedy upečení dortového korpusu a jeho naplnění krémem.

Upečený korpus nechte dokonale vychladnout, ideálně do druhého dne. Pak je potřeba ho rozříznout na tři stejné části.

To můžete udělat několika způsoby. První je s pomocí cukrářské pilky. Druhý s pomocí dlouhého nože a latěk sloužících jako vodící lišty. Můžete zkusit i tenkou strunu nebo nit a korpus krájet jako houskové knedlíky. Nejméně náročným způsobem je proříznutí korpusu pouze pomocí dlouhého ostrého nože.Stejně silných plátů docílíte tak, že nůž jednou rukou přiložíte v požadované výšce ke korpusu, jemně na něj tlačíte a druhou rukou otáčíte dortem, takže dort proříznete postupně kolem dokola až ke středu (korpus tedy neprořezáváte jako rohlík).

Dort musíte proříznout celkem třikrát. Získáte tak vlastně čtyři pláty – ten vrchní, vypouklý, nebudete potřebovat.

Pokud dort chcete plnit máslovým krémem nebo jiným pevným krémem a nechcete jej dále potahovat hmotou, ale třeba jen zdobit krémem, můžete jednotlivé pláty rovnou potřít krémem a naskládat na sebe. Jestliže chcete ale dort potahovat, je potřeba oddělit krém (pokud obsahuje více vody, např. šlehačkové krémy) od potahové hmoty. Je to z toho důvodu, že krémy s malým obsahem tuku rozpouštějí většinu potahových hmot. Oddělit hmotu od šlehačkového krému je možné udělat buď mantinely ze zbytků korpusu nebo krémovými mantinely z máslového krému.

Připravte si kulatou podložku o 1–2 cm větším průměru, než je průměr korpusu. Můžete si ji koupit v potřebách pro cukráře nebo vystřihnout třeba z pevného kartonu. Položte na ni stejně velké kolečko vystřižené z papíru na pečení a na něj rozetřete krém v dostatečné vrstvě. Na to pak položte první, spodní plát korpusu.

Vezměte si obyčejný igelitový sáček, naplňte ho máslovým krémem a ustřihněte mu jeden spodní růžek. Krém pak nastříkejte po obvodu spodního plátu jako mantinel, který zabrání kontaktu šlehačkového krému a potahové hmoty. Pokud chcete, tak místo igelitového sáčku samozřejmě můžete použít zdobicí sáček s hladkou špičkou.

Takto připravený plát dortu můžete plnit krémem. Stačí vám na to lžíce, kterou nanesete dostatečné množství krému doprostřed plátu a opatrně ho rozetřete ve stejnoměrné vrstvě až k mantinelům po okrajích.

Potřený korpus přiklopte dalším plátem korpusu a postup zopakujte (vytvořte mantinely z máslového krému, doprostřed rozetřete další krém a zakryjte posledním, třetím plátem korpusu). Pro větší vláčnost dortu je dobré jednotlivé pláty nejdříve potřít tenkou vrstvou marmelády nebo důkladně pokapat kompotovou šťávou či alkoholem (likérem, rumem).

Výsledkem je naplněný dort připravený k obmazání krémem, které si ukážeme v příštím díle.

A ještě pár receptů, které by se vám mohly hodit:

Mandlový korpus

Suroviny:

4 vejce

200 g moučkového cukru

12 lžic horké vody

200 g polohrubé mouky

1/2 sáčku kypřicího prášku do pečiva

100 g mletých mandlí

V míse vyšlehejte žloutky s polovinou moučkového cukru a horkou vodou do světle žluté pěny. Vmíchejte do ní prosátou mouku s práškem do pečiva, přidejte mleté mandle a nakonec zlehka vmíchejte tuhý sníh ušlehaný z bílků a zbylého cukru. Těsto naplňte do vymazané a vysypané dortové formy, vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte asi 40 minut. Pak zkuste do středu těsta zapíchnout špejli nebo neuvařenou špagetu. Pokud zůstane po vytažení suchá a čistá, je korpus upečený.

Pokud byste chtěla tmavý korpus, recept najdete ZDE (využít můžete i recept na krém).

Základní máslový krém (na vytvoření mantinelů a případně i potření nebo zdobení dortu)

Suroviny:

máslo s obsahem více jak 82 % tuku

moučkový cukr (podle chuti)

Máslo nechte při pokojové teplotě změknout a pak ho spolu s cukrem vyšlehejte.

Máslový krém lze nastavit pudinkovou nebo moučnou kaší. Pro potahování dortu potahovou hmotu je však nutné, aby poměr základního máslového krému a kaše byl nejméně 1:1, v lepším případě může být kaše i méně.

Seznamte se s Míšou: Jmenuji se Michaela, je mi 36 let, mám dvě malé děti a jsem inženýrka elektro. Miluji rozzářené dětské oči a dorty – ideální kombinace. Mám ráda technické a kreativní věci. Mnozí si myslí, že jsou to dvě naprosto neslučitelné a odlišné záležitosti. Já sama však cítím, že kreativita a technika se vzájemně doplňují. Nejsem excelentní kuchařka a nebaví mě každodenní vaření. V tomto směru není kuchyně mým velkým přítelem. Jinak je to ale v případě pečení sladkostí. První dort jsem upekla někdy před deseti lety. Od té doby se pečení a hlavně tvorba ozdob na dorty staly spolu s fotografováním mým velkým koněm a způsobem, jak se odreagovat a vyčistit si hlavu. Jestli chcete, podívejte se SEM.

A nezapomeňte se dívat na reality show Fantastické dorty. Každé pondělí ve 20.15 na Prima love!

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 11. 12. 2024

Nadcházející den vypadá slibně. Postupně se vám vrací energie a začínáte se cítit podnikavěji v domácím životě. Nepochybně dnes budete vyzváni, abyste vyřešili některé finanční otázky související s vašimi domácími potřebami. Přestože by byl vítán výrazný peněžní dar nebo zvýšení platu, začínáte vidět i jiné způsoby, jak zajistit, aby peníze neproudily jen tak.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.