zpět

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.
zpět

Výpočet ascendentu

Pro výpočet svého ascendentu zadejte datum a čas narození.
zpět

Horoskop pro Vás každý týden

Stačí vybrat znamení a zadat Váš email. Jednou týdně vám zašleme horoskop pro vaše znamení.
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat

Houbařovo desatero. Znáte ho?

Houbařovo desatero. Znáte ho?
Autor: Thinkstock Houbařovo desatero. Znáte ho?
anna kopečková , Vydáno: 04.09.2014
Jestli se už nemůžete dočkat, až vyrazíte s košíkem do lesa, zopakujte si pár pravidel, která by měl znát každý houbař (a samozřejmě i houbařka).

reklama

1. Sbírejte jen ty houby, které bezpečně znáte

Pokud nepatříte mezi zkušené houbaře, zaměřte se jen na hřibovité houby, které nemají červená ústí rourek. Vyhněte se také houbám starým, rozmoklým, kazícím se nebo napadeným hmyzem.

 

2. Nesbírejte příliš mladé plodnice hub

U nedozrálých hub mohou chybět všechny určující znaky, podle nichž danou houbu bezpečně poznáte.

 

3. Nechoďte na houby s plastovým sáčkem

Nejlépe se na sběr hub hodí košík nebo jiný vzdušný obal. V plastovém sáčku se houby rychle zapaří.

 

4. Houby, o něž nestojíte, nikdy neničte a vybrané sbírejte šetrně

Pamatujte si, že do prašivek se nekope a učte to i své děti. Najdete-li jedlou houbu, opatrně s ní zakruťte, aby na třeni nezůstalo mnoho humusu, a jamku zahrňte mechem, aby podhoubí nevysychalo. Máte tak větší šanci, že na stejném místě příště zase něco najdete.

 

5. Sebranou houbu ihned očistěte

Nezapomeňte okrájet nožičku na spodním konci. Je to proto, abyste si neznečistili ostatní úlovky v košíku.

 

6. Po návratu z lesa rozložte houby na velký papír

Každou houbu znovu dobře prohlédněte a podezřelé plodnice raději vyhoďte. V chladničce můžete houby uchovávat 2–3 dny, na delší dobu je uložte do mrazáku nebo je usušte.

 

7. Před vařením houby důkladně očistěte

Odstraňte z nich zbytky země, listy a jehličí. Odborníci nedoporučují houby s výjimkou klouzků a slizáků loupat, protože nejhodnotnější látky, stejně jako u ovoce, jsou právě pod slupkou.

 

8. Vyřaďte špatné kousky

Pro kuchyňskou úpravu se nejlépe hodí mladé a zdravé plodnice. Plesnivé, zapařené nebo špatně očištěné houby vyřaďte, mohou způsobit otravu. Naproti tomu není pravda, že ohřívané houby jsou jedovaté.

 

9. Od lidí, jejichž houbařskou zkušeností si nejste jisti, přijímejte jen houby v původním stavu

Jen tak máte šanci odhalit mezi nimi jedovaté kousky. U zavařených nebo jinak upravených hub to již nepoznáte.

 

10. Pečlivě houby uložte

Sušené houby uložte do sklenic se šroubovacím uzávěrem. Papírové sáčky se na skladování sušených hub nehodí. Nechcete přece, aby se do nich ještě před vámi pustili červi a jiní nezvaní hosté.

Podívejte se, které houby můžete sbírat:

Bedla červenající/Macrolepiota rhacodes

*Jedlé houby

A těmto se raději vyhněte:

Bedla hřebenitá/Lepiota cristata

*Nejedlé a jedovaté houby

-ak- 

reklama

Související témata: desatero , houby , jedlé houby , hřib

reklama

Přečtěte si také

reklama