Prima maminka

18. září 2016 17:01

Anna Kopečková

Hovězí steak s bramborovým závinem a pepřovou omáčkou

Závin z domácího těsta je výborný i samotný, třeba k večeři. A když nebudete mít čas, klidně na něj použijte kupované listové těsto.

Co budete potřebovat:

Na těsto:

  • 150 g hladké mouky
  • 1/3 kávové lžičky soli
  • asi 5 g (špetka) droždí
  • 0,5 dl vody
  • trochu olivového oleje
  • vejce na potření

Na náplň:

  • 800 g vařených oloupaných brambor
  • 100 g žampionů
  • několik růžiček vařené nebo mražené brokolice
  • kousek másla a olivového oleje na opečení
  • sůl

Na steak:

  • 800 g hovězího vysokého roštěnce (Rib Eye)
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • olej

Na omáčku:

  • 1 kávovou lžičku marinovaného zeleného pepře
  • špetku drceného černého pepře
  • smetanu ke šlehání (33%)

Postup:

1. Nejdříve si připravíme těsto. V míse smícháme mouku se solí, přilijeme droždí rozmíchané ve vodě a olej, dobře promícháme a prohněteme na válu, až je těsto pružné a hladké. Hotové těsto necháme odpočívat.

2. Mezitím nakrájíme žampiony na osminky a opečeme je na olivovém oleji s máslem. Přidáme překrájenou brokolici, necháme odvařit vodu a osolíme. Uvařené brambory nahrubo rozšťoucháme a vmícháme do nich žampiony s brokolicí.

3. Připravené těsto rozválíme na plát, rozprostřeme na něj připravenou směs a těsto stočíme do závinu. Přeneseme ho na plech vyložený papírem na pečení, potřeme na vrchu rozšlehaným vejcem a pečeme dozlatova asi 20 minut v troubě vyhřáté na 180 °C.

4. Dále budeme připravovat steaky. Hovězí maso nakrájíme na plátky o výšce 2 cm, které osolíme, opepříme, pokapeme olejem a vložíme na suchou, hodně rozpálenou pánev. Steaky opékáme zprudka a otočíme je přibližně po 3 minutách, až se steak hezky opeče a nelepí se na pánev. Po otočení necháme steak dále zprudka opékat a asi po minutě pánev odstavíme z ohně, přiklopíme poklicí a asi po minutě přilijeme 3 lžíce vody, které jsme si předem připravili do malé sklenky. Je důležité vodu nalít co nejrychleji a poklici hned přiklopit. Takto necháme maso odpočívat asi 5 minut.

5. Maso vyjmeme z pánve, do výpeku přidáme marinovaný zelený pepř a drcený pepř, případně i trochu tymiánu a provaříme. Pak přilijeme smetanu a opět provaříme, až omáčka jemně zhoustne.

6. Maso nakrájíme nebo necháme v celku a podáváme s omáčkou a nakrájeným teplým bramborovo-houbovým závinem.

Uvedený recept je z pořadu Pečeme podle hvězd, který můžete sledovat každou neděli od 16:10 na Primě.

Všechny odvysílané díly najdete na Prima PLAY.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 19. 1. 2025

Nejenže chcete žít naplno každou vteřinu, ale také cítíte potřebu zanechat ve světě, ve kterém žijete, svou zvláštní stopu. V životě prostě musíte být kreativní, Berani. Nemůžete si pomoci. Ten skvělý projekt, o kterém už nějakou dobu přemýšlíte, právě začíná nabývat obrysy. Dnes možná najdete některé materiály, které jste potřebovali k tomu, aby se věci skutečně daly do pohybu. Finanční dar nebo dar něčího času? Něčí štědrost by vám mohla opravdu zlepšit den.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.