Hovězí steak s bramborovým závinem a pepřovou omáčkou
Závin z domácího těsta je výborný i samotný, třeba k večeři. A když nebudete mít čas, klidně na něj použijte kupované listové těsto.
Co budete potřebovat:
Na těsto:
- 150 g hladké mouky
- 1/3 kávové lžičky soli
- asi 5 g (špetka) droždí
- 0,5 dl vody
- trochu olivového oleje
- vejce na potření
Na náplň:
- 800 g vařených oloupaných brambor
- 100 g žampionů
- několik růžiček vařené nebo mražené brokolice
- kousek másla a olivového oleje na opečení
- sůl
Na steak:
- 800 g hovězího vysokého roštěnce (Rib Eye)
- sůl a čerstvě mletý pepř
- olej
Na omáčku:
- 1 kávovou lžičku marinovaného zeleného pepře
- špetku drceného černého pepře
- smetanu ke šlehání (33%)
Postup:
1. Nejdříve si připravíme těsto. V míse smícháme mouku se solí, přilijeme droždí rozmíchané ve vodě a olej, dobře promícháme a prohněteme na válu, až je těsto pružné a hladké. Hotové těsto necháme odpočívat.
2. Mezitím nakrájíme žampiony na osminky a opečeme je na olivovém oleji s máslem. Přidáme překrájenou brokolici, necháme odvařit vodu a osolíme. Uvařené brambory nahrubo rozšťoucháme a vmícháme do nich žampiony s brokolicí.
3. Připravené těsto rozválíme na plát, rozprostřeme na něj připravenou směs a těsto stočíme do závinu. Přeneseme ho na plech vyložený papírem na pečení, potřeme na vrchu rozšlehaným vejcem a pečeme dozlatova asi 20 minut v troubě vyhřáté na 180 °C.
4. Dále budeme připravovat steaky. Hovězí maso nakrájíme na plátky o výšce 2 cm, které osolíme, opepříme, pokapeme olejem a vložíme na suchou, hodně rozpálenou pánev. Steaky opékáme zprudka a otočíme je přibližně po 3 minutách, až se steak hezky opeče a nelepí se na pánev. Po otočení necháme steak dále zprudka opékat a asi po minutě pánev odstavíme z ohně, přiklopíme poklicí a asi po minutě přilijeme 3 lžíce vody, které jsme si předem připravili do malé sklenky. Je důležité vodu nalít co nejrychleji a poklici hned přiklopit. Takto necháme maso odpočívat asi 5 minut.
5. Maso vyjmeme z pánve, do výpeku přidáme marinovaný zelený pepř a drcený pepř, případně i trochu tymiánu a provaříme. Pak přilijeme smetanu a opět provaříme, až omáčka jemně zhoustne.
6. Maso nakrájíme nebo necháme v celku a podáváme s omáčkou a nakrájeným teplým bramborovo-houbovým závinem.
Uvedený recept je z pořadu Pečeme podle hvězd, který můžete sledovat každou neděli od 16:10 na Primě.
Všechny odvysílané díly najdete na Prima PLAY.