Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
zpět

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.
zpět

Výpočet ascendentu

Pro výpočet svého ascendentu zadejte datum a čas narození.
Reklama

Kořeněná špendlíková marmeláda

Špendlíky jsou dnes už docela vzácné a většina lidí je zaměňuje s mirabelkami (jdou také použít), které rostou hojně na stromech u cest. Špendlík je vlastně žlutá švestka, bohatá na vitamin C, B, železo a minerální látky. Plody jsou chuťově švestce podobné, ale jsou o něco sladší.
Vydáno: 23.08.2019
Kořeněná špendlíková marmeláda
Autor: snedeno.cz/ Miriam Kořeněná špendlíková marmeláda
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Co budeme potřebovat:

1 kg špendlíků (vypeckovaných)
350 g cukru
3 hřebíčky
2 lžíce citronové šťávy
2 lžíce rumu
1 dl vody
1 Gelfix 3:1
1/2 hvězdičky badyánu
1/2 lžičky skořice
kousek čerstvého zázvoru (množství dle chuti)

Postup:

Špendlíky omyjeme, rozpůlíme a vyndáme pecky. Zázvor oloupáme, najemno nastrouháme a spaříme deci vroucí vody a necháme 5 minut odstát. Špendlíky přemístíme do kastrolu, přilijeme přecezený zázvorový výluh. Odvážíme cukr, z toho 2 lžíce smícháme s Gelfixem, a tuto směs nasypeme ke špendlíkům. Rozmixujeme ponorným mixérem. Přidáme koření a 1 minutu necháme projít varem. Potom přisypeme cukr, promícháme a vaříme 5 minut. Vylovíme koření. Přikápneme citronovou šťávu a rum, promícháme a stáhneme z ohně.

Mezitím, co se nám vaří marmeláda, ve vroucí vodě si vysterilizujeme zavařovací skleničky, víčka, naběračku a trychtýř. Horkou marmeládu ihned plníme do horkých skleniček, čistou utěrkou otřeme okraje sklenek, kapky vody z víček a zavíčkujeme. Skleničky otočíme dnem vzhůru. Pokud se podaří marmeládou opatlat okraje sklenek, je potřeba je otřít vlhkou utěrkou a otřít dosucha.

Tip: Pokud se vám nechce špendlíky vypeckovávat, můžete je předem i s peckami povařit, až se začnou samy vylupovat a pak směs propasírovat.

Snědeno.cz

snedeno.cz Foto:

Blog snědeno.cz je plný skvělého jídla, tipů a receptů. A co o něm a o sobě řekla přímo autorka?

"Byla jsem vegetariánkou i makrobiotičkou, abych zjistila, že do pohody se projím pestrou stravou. Vaření je pro mě vášeň a zábava. I když mě baví vymýšlet a zkoušet nové recepty, mnohdy netradiční, čerpám také z pokladnice našich předků.

Moje kuchyně je jednoduchá a rychlá. Bude mi potěšením, pokud některý z receptů od našeho rodinného stolu vyzkoušíte a i u vás bude Snědeno s chutí" :)

 

Podívejte se také na: 

Článek je zařazen v: marmeláda, špendlíky, špendlíková marmeláda, snědeno
Reklama