Prima maminka

23. srpna 2019 06:00

Martina Čerňanská

Kořeněná špendlíková marmeláda

Špendlíky jsou dnes už docela vzácné a většina lidí je zaměňuje s mirabelkami (jdou také použít), které rostou hojně na stromech u cest. Špendlík je vlastně žlutá švestka, bohatá na vitamin C, B, železo a minerální látky. Plody jsou chuťově švestce podobné, ale jsou o něco sladší.

Co budeme potřebovat:

1 kg špendlíků (vypeckovaných)350 g cukru3 hřebíčky2 lžíce citronové šťávy2 lžíce rumu1 dl vody1 Gelfix 3:11/2 hvězdičky badyánu1/2 lžičky skořicekousek čerstvého zázvoru (množství dle chuti)

Postup:

Špendlíky omyjeme, rozpůlíme a vyndáme pecky. Zázvor oloupáme, najemno nastrouháme a spaříme deci vroucí vody a necháme 5 minut odstát. Špendlíky přemístíme do kastrolu, přilijeme přecezený zázvorový výluh. Odvážíme cukr, z toho 2 lžíce smícháme s Gelfixem, a tuto směs nasypeme ke špendlíkům. Rozmixujeme ponorným mixérem. Přidáme koření a 1 minutu necháme projít varem. Potom přisypeme cukr, promícháme a vaříme 5 minut. Vylovíme koření. Přikápneme citronovou šťávu a rum, promícháme a stáhneme z ohně.

Mezitím, co se nám vaří marmeláda, ve vroucí vodě si vysterilizujeme zavařovací skleničky, víčka, naběračku a trychtýř. Horkou marmeládu ihned plníme do horkých skleniček, čistou utěrkou otřeme okraje sklenek, kapky vody z víček a zavíčkujeme. Skleničky otočíme dnem vzhůru. Pokud se podaří marmeládou opatlat okraje sklenek, je potřeba je otřít vlhkou utěrkou a otřít dosucha.

Tip: Pokud se vám nechce špendlíky vypeckovávat, můžete je předem i s peckami povařit, až se začnou samy vylupovat a pak směs propasírovat.

Snědeno.cz

Blog snědeno.cz je plný skvělého jídla, tipů a receptů. A co o něm a o sobě řekla přímo autorka?

"Byla jsem vegetariánkou i makrobiotičkou, abych zjistila, že do pohody se projím pestrou stravou. Vaření je pro mě vášeň a zábava. I když mě baví vymýšlet a zkoušet nové recepty, mnohdy netradiční, čerpám také z pokladnice našich předků.

Moje kuchyně je jednoduchá a rychlá. Bude mi potěšením, pokud některý z receptů od našeho rodinného stolu vyzkoušíte a i u vás bude Snědeno s chutí" :)

Podívejte se také na:

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 19. 1. 2025

Nejenže chcete žít naplno každou vteřinu, ale také cítíte potřebu zanechat ve světě, ve kterém žijete, svou zvláštní stopu. V životě prostě musíte být kreativní, Berani. Nemůžete si pomoci. Ten skvělý projekt, o kterém už nějakou dobu přemýšlíte, právě začíná nabývat obrysy. Dnes možná najdete některé materiály, které jste potřebovali k tomu, aby se věci skutečně daly do pohybu. Finanční dar nebo dar něčího času? Něčí štědrost by vám mohla opravdu zlepšit den.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.