23. srpna 2019 06:00
Martina ČerňanskáKořeněná špendlíková marmeláda
Špendlíky jsou dnes už docela vzácné a většina lidí je zaměňuje s mirabelkami (jdou také použít), které rostou hojně na stromech u cest. Špendlík je vlastně žlutá švestka, bohatá na vitamin C, B, železo a minerální látky. Plody jsou chuťově švestce podobné, ale jsou o něco sladší.
Co budeme potřebovat:
1 kg špendlíků (vypeckovaných)350 g cukru3 hřebíčky2 lžíce citronové šťávy2 lžíce rumu1 dl vody1 Gelfix 3:11/2 hvězdičky badyánu1/2 lžičky skořicekousek čerstvého zázvoru (množství dle chuti)
Postup:
Špendlíky omyjeme, rozpůlíme a vyndáme pecky. Zázvor oloupáme, najemno nastrouháme a spaříme deci vroucí vody a necháme 5 minut odstát. Špendlíky přemístíme do kastrolu, přilijeme přecezený zázvorový výluh. Odvážíme cukr, z toho 2 lžíce smícháme s Gelfixem, a tuto směs nasypeme ke špendlíkům. Rozmixujeme ponorným mixérem. Přidáme koření a 1 minutu necháme projít varem. Potom přisypeme cukr, promícháme a vaříme 5 minut. Vylovíme koření. Přikápneme citronovou šťávu a rum, promícháme a stáhneme z ohně.
Mezitím, co se nám vaří marmeláda, ve vroucí vodě si vysterilizujeme zavařovací skleničky, víčka, naběračku a trychtýř. Horkou marmeládu ihned plníme do horkých skleniček, čistou utěrkou otřeme okraje sklenek, kapky vody z víček a zavíčkujeme. Skleničky otočíme dnem vzhůru. Pokud se podaří marmeládou opatlat okraje sklenek, je potřeba je otřít vlhkou utěrkou a otřít dosucha.
Tip: Pokud se vám nechce špendlíky vypeckovávat, můžete je předem i s peckami povařit, až se začnou samy vylupovat a pak směs propasírovat.
Snědeno.cz
Blog snědeno.cz je plný skvělého jídla, tipů a receptů. A co o něm a o sobě řekla přímo autorka?
"Byla jsem vegetariánkou i makrobiotičkou, abych zjistila, že do pohody se projím pestrou stravou. Vaření je pro mě vášeň a zábava. I když mě baví vymýšlet a zkoušet nové recepty, mnohdy netradiční, čerpám také z pokladnice našich předků.
Moje kuchyně je jednoduchá a rychlá. Bude mi potěšením, pokud některý z receptů od našeho rodinného stolu vyzkoušíte a i u vás bude Snědeno s chutí" :)